Tíz nagyon más recept zöldborsóra

zöldborsó saláta lilakáposzta
Vágólapra másolva!
Finomfőzelék, rizibizi, francia saláta és zöldborsóleves galuskával, jó, ezeket ismerjük, de mire jó még ez az édes és szép zöldség? Például desszertnek!
Vágólapra másolva!
Forrás: Táfelspicc

Wasabis káposztasaláta zöldborsóval
Alapanyagok:

200 g lilakáposzta finomra gyalulva
100 g zöldborsó
1 dl szezámolaj
1 teáskanál wasabipor

A borsót 5 percig kevés vízben blansírozom. A káposztát sózom, félreteszem 30 percre, majd kinyomkodom. Az olajat kikeverem a wasabival, és a borsóval kikevert káposztára locsolom.

Forrás: Táfelspicc

Füstölt zöldborsóleves
Alapanyagok:

füstölt csont (akár sonka, csülök maradéka, csak hagyományosan pácolt, füstölt, adalékoktól mentes termék)
egy fej fokhagyma
egy fej vöröshagyma
egy megtisztított répa
egy fehérrépa
5 szem egész bors

A zöldségeket, hagymákat és a csontot felteszem annyi vízben, amennyi ellepi, fedő alatt, alacsony lángon 5 órát főzöm. Leszűröm.

5 dkg vaj
1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
2 dl száraz fehérbor
20 dkg zöldborsó
5 mentalevél
1 répa zöldborsószem méretűre kockázva

A vajon a hagymát fedő alatt 15-30 percig alacsony lángon puhára párolom. Felöntöm a borral, hagyom elpárologni (kb. 5 perc) Felöntöm kb. 1/2 liter füstölt lével, hozzáadom a répát, 10 percig főzöm. Leszűröm, 5 percig főzöm benne a zöldborsót, hozzáadom a mentát, leturmixolom. Visszarakom bele a ress répát, összekeverem, kevés tejföllel, szárított sonkával tálalom.

Forrás: Táfelspicc

Zöldborsó palacsinta
Alapanyagok:

100 g zöldborsó
2 evőkanál tahini (szezámpüré)
2 dl tej
2 evőkanál rizsliszt
2 evőkanál finomra tört mandula v. mandulaliszt

olaj

Az alapanyagokat simára turmixolom, és a masszából forró, bő olajban palacsintát sütök.

Hajdinasaláta zöldborsóval
Alapanyagok:

200 g hajdina ressre főzve
100 g zöldborsó
100 g petrezselyem durvára vágva
100 g spenót összetépkedve
2 evőkanál mustár
1 fej újfokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
olívaolaj

A hagymákat finomra vágom, hozzáadom a petrezselymet, 5 percig blansírozott spenótot, sózom, elkeverem a hajdinával és a borsóval, végül meglocsolom olívával kikevert mustárral.

Garnéla helyett tintahallal is jó Forrás: Táfelspicc

Zöldborsó garnélával

Forrás: Táfelspicc

Zöldborsó hummusz
Alapanyagok:

10 dkg zöldborsó
2 evőkanál tahini (szezámpüré)
1/2 lime frissen facsart leve
1 dl olívaolaj

Az alapanyagokat egy turmixban pépesítem, olajjal meglocsolva, sóval megszórva tálalom.

Forrás: Táfelspicc

Duplán zöld májusi főzelék
Alapanyagok:

200 g spárga feldarabolva
200 g zöldborsó
20 g vaj
5 dl zsíros tej
1 teáskanál liszt
egy csokor petrezselyem durvára vágva

A borsót és a spárgát a vajon átpirítom. Kiveszem a zöldségeket, a lisztet elkeverem a vajjal, fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett felengedem a tejjel. Visszarakom a zöldségeket, öt percig forralom, és a petrezselyemmel tálalom.

Lencse, zöldborsó és menta Forrás: Táfelspicc

Zöldborsó, lencse és menta saláta

Kókusz és zöldborsó Forrás: Táfelspicc

Zöldborsó kókusszal

Ráadás: Zöldborsó spenóttal és kókusztejjel