Hogyan készül a guacamole? Mármint az igazi

guacamole
Vágólapra másolva!
Egyetlen mexikói konyhán szocializálódott érdeklődő se írja be a hazai receptkeresőkbe a guacamolét, mert megvakul. A kókusztej és a tejszín használata a legkisebb tévedései a hazai felhasználóknak, akik mindent beleraknak, ami nem tartozik oda, cserébe alapvető és elengedhetetlen összetevőket hagynak ki belőle. 
Vágólapra másolva!
Guacamole, ahogy készül, nem pedig ahogy Gizi, Rozi és Tibi készíti Forrás: Táfelspicc

Az alapanyagok

A guacamole lényege az avokádó. Ezt a nehéz, olajban gazdag növényt ellenpontozza pár friss, élénk ízű alapanyag, amelyek legfeljebb fűszerek ebben a fogásban, az avokádót körítik. Ez a nagyon kevés összetevő alakítja ki a guacamole csodálatos harmóniáját, amelyben a nehéz és zsíros termés mellett semmi másnak nincs helye, mint friss hagymának, friss koriandernek és egy kis zöld ízű, enyhén csípős csilipaprikának.

Semmi másnak.

A bors, bár a magyar konyha szinte válogatás nélkül használja, a mexikóinak nem sajátja, a csili mellé ráadásul teljesen fölösleges. A tejszín, kókusztej remekül mennek a csilihez, korianderhez, de a nehéz, sűrű avokádó mellett elnehezítik, összekoszolják az ételt. A friss korianderzöldet nem lehet koriandermaggal helyettesíteni, a kettő karaktere eltér egymástól, kár is ilyesmivel próbálkozni.

Ugyanígy az elsumákolt összetevők is tönkreteszik a guacamolét, ami különösen érvényes a korianderre. Ha nem kaptak, engedjék el, ez az étel olyan lenne nélküle, mint a pörkölt fűszerpaprika nélkül.

Az állag

Sosem pürés. A guacamoléban az avokádót villával kell megtörni (ezért is elengedhetetlen, hogy érett legyen, ezt a csúcsos végének a benyomásával ellenőrizhetik, ha puha, akkor jó, ha kemény, akkor nem), a többi alapanyagot pedig finomra kell vágni, és úgy összeforgatni. Ez a rusztikus textúra sajátja ennek az ételnek, folyós krémként felismerhetetlen, elmarad az apró hagyma- és csilikockák élvezete, és csúnya is lesz, nem egy hetyke, tömör rög, mint a képen is látható, és ami annyira illik a mexikói konyhához.

A recept (Patricia Quintana: El sabor de Mexico című könyvéből)

4 db érett avokádó
1 bögre finomra vágott ezüsthagyma
4 db serrano csili finomra vágva
1/2 bögre korianderzöld finomra vágva

Az avokádót egy villával összetöröm, nem pépesítem! Hozzákeverem a többi alapanyagot, felkockázott paradicsommal, finomra vágott ezüsthagymával, durvára tépett korianderzölddel és kukoricatortillával, vagy tortillacsipsszel tálalom. Paradicsomot nem feltétlenül keverek bele, mehet mellé is.