Citrom semifreddo nyári bogyós gyümölcsökkel

fagylalt sorbet Váncsa István
Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: Táfelspicc

Tizenkét centiliter frissen kifacsart citromlé
tíz deka hámozott, szeletelt és kissé megpirított mandula
négy deci habtejszín
negyed kiló cukor
hét nagy tojássárgája
öt kiskanál reszelt citromhéj
pici só
egy liter bogyós gyümölcs (málna, ribizli, fekete ribizli, fekete áfonya, erdei szeder)

Fogok egy huszonháromszor tizenhárom centis tepsit, műanyag fóliával kibélelem úgy, hogy a fólia bőven túlnyúljon az oldalain. A mandulát az aljára szórom.

Habbá verem a tejszínt és felhasználásig a hűtőbe teszem.

A tojássárgákat a cukorral, a citromlével, a citromhéjjal és csipetnyi sóval habüstben összekeverem, majd gőz fölött, habverővel folyamatosan molesztálva körülbelül négy percig főzöm, illetve amíg a hőmérséklete a hetvenhét Celsius fokot el nem éri. Akkor leveszem a gőzről, de verem tovább, amíg kihűl, körülbelül hat percig. Óvatosan belekeverem a tejszínhabot, majd az előkészített tepsibe öntöm. Tetejét elegyengetem, ráhajtom a fóliát, másnapig fagyasztom.

Fogyasztás előtt deszkára borítva, forró vízbe mártott késsel a kívánt méretű darabokra vágom. Tányérokra rakom, és elosztom rajta a kevés cukorral előzetesen megszórt gyümölcsöket.