Levendulás áfonyafagylalt

fagylalt sorbet Váncsa István
Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: Táfelspicc

Negyed liter áfonya
egy evőkanál szárított levendulavirág
hét deci tejszín
három deci tej
nyolc nagy tojássárgája
tíz deka cukor
másfél kiskanál vaníliakivonat

Lábasba öntöm a tejet és a tejszínt, beleteszem a levendulavirágot, felforralom. Leveszem a tűzről és állni hagyom harminc percig, majd átszűröm.

Egy nagy lábast megtöltök jeges vízzel, félreteszem. Visszarakom a tűzre a tej-tejszín keveréket és forrpontig melegítem. Közben egy másik edényben a tojássárgáját és a cukrot elektromos habverővel fehéredésig keverem, majd vékony sugárban hozzáöntöm a már forró tejet, a habverőt közben szüntelenül működtetve. Ismét visszateszem a tűzre és folyamatosan kevergetem két percig, közben a habverőt szorgalmasan hasznosítva, majd megint átszűröm egy másik lábasba, melyet az előkészített jeges vízbe állítok. Tartalmához keverem a vanília-kivonatot.

Ha már teljesen kihűlt, fagylaltgépbe továbbítom és a gép használati útmutatójának megfelelően járok el. A kész fagylaltot lefedhető tálba kanalazom, közben hozzáadom az áfonyát. Felszínét műanyagfóliával gondosan letakarom, lefedem az edényt és berakom a fagyasztóba. Akár egy hétig is ottmaradhat. Önmagában is kitűnő, de mehet rá némi feketeáfonya-likőr (például De Kuyper), tejszínhab, díszítésül friss áfonyaszemek stb.

Készíthető áfonya helyett fekete ribizlivel is, persze akkor fogyasztás előtt crème de cassist fogok rálocsolni.