Egy teljesen ízetlen gomba értelme

fafülgomba címlapkép
Vágólapra másolva!
A fafülgomba (júdásfülegomba, Auricularia auricula-judae) értelme a főtt sertésfülre emlékeztető állag és a sok csodás kínai recept, amibe bele tudjuk főzni. Mert íze az nem nagyon van, cserébe elterjedt, felismerhető gombafaj, a hobbigombász könnyű prédája.
Vágólapra másolva!

A fafülgomba egész évben szedhető, gyakori faj, amely fákon élősködik. Puha, enyhén nyálkás teste nem túl bizalomgerjesztő, és távolról sem akkora trófea, mint egy őzláb vagy egy vargánya, de egy hobbigombásznak ez is élmény, ráadásul a fafül jellegzetes alapanyaga a kínai konyhának, és így még finom ételeket is lehet készíteni belőle.

Főzés előtt szükséges alaposan, sokszor váltott vízben átmosni, mert a felülete óhatatlanul is csupa korhadék, amit senki sem akar a foga alatt ropogtatni.

Fafülgombaleves Forrás: Táfelspicc

Levesnek

Egy pofonegyszerű és laktató tésztaleves, az ízt a zöldfűszerek és a hajdinatészta adják a mogyoróolaj mellé, a gomba csak szuper állagával érvényesül.

Sertéshússal, wokban Forrás: Táfelspicc

Wokban

A wokban más zöldségekkel, esetleg hússal összesütés eléggé adja magát, így erre két változatot is mutatunk, egyet sertésszűzzel, egyet pedig árpagyönggyel vegáknak.

Korianderrel és répával Forrás: Táfelspicc

Salátának

Tartalmas salátának is el lehet készíteni, mi is kipróbáltuk egy gyömbéres, korianderes és répás változatban.

Soha ne fogyasszanak vadon szedett vagy ismeretlen forrásból származó gombát bevizsgáltatás nélkül. Bevizsgáltatásra jellemzően a piacokon, térítésmentesen van lehetőség.

Maga a fafül Forrás: Táfelspicc