Nem kell rettegni a fánktól

2015.02.04. 09:44

Fontos! Ne süssön egyszerre túl sok fánkot, mert másnaposan nem az igazi. Kevés fánk viszont nem is igazán fánk, ezért érdemes sok embert hívni egy fánkozásra. 

Mi szeretjük, és ön?

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Szalagos fánk

Elkészítési idő: nettó 40 perc, bruttó 2,5 óra

Alapanyagok 15 fánkhoz:

250 g liszt

1 tojássárgája

10 g élesztő

25 g olvasztott vaj

25 g porcukor

150 g tej

1 ek rum

1 mk só

A legvégén gyúrjuk hozzá a sót

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az élesztőt felfuttatom 100 g tejben egy csipet porcukorral és egy csipet liszttel elkeverve. A tojássárgáját és a porcukrot simára keverem, hozzáadom az élesztős tejet, az olvasztott vajat, a rumot, majd a lisztet is. A legvégén gyúrom hozzá a sót, így az nem vonja el a vizet az élesztőtől, tehát a tésztánk meg tud kelni.

Az optimális állag

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A dagasztást végezhetik géppel is, de kézzel érezni igazán, hogy igényel-e még tejet vagy lisztet a tészta, amelynek lágynak, lazán elterülőnek kell lennie végül. Fokozatosan áll össze, az edény falához téve érdemes dagasztani.

Amikor selymes, homogén a tészta, letakarva 1,5 órát hagyom kelni. Egy óra elteltével kiütögetem a levegőt a tésztából, óvatosan átgyúrom: ettől az élesztőgombák új erőre kapnak és a tészta még levegősebb lesz.

Megkelt!

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítom és a tenyeremmel kiterítem a tésztát, nagyjából ujjnyi vastagon. Lisztezett pohárral (vagy pogácsaszaggatóval, kinek mi, én ezt tanultam otthon) köröket szaggatok, majd lefedem és 10-15 percig pihentetem a tésztát. Eközben nagyjából 6-7 deci olajat forrósítok egy magas falú edényben, amelyet le lehet fedni.

Pohár mindig van kéznél, igaz?

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A tésztakorongot megfordítom, az ujjammal mélyedést nyomok a nem lisztes felületre, amelyet így teszek az olajba. Tehát benyomott fél lent, sima fent.

Az egyik felélt benyomjuk, ide jön majd a lekvár

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Egyszerre 3-4 fánkot sütök, mert megdagadnak, valamint ennél több az olajat is lehűtené.

Szépen dagadnak

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Lefedem az edényt, várok fél percet. Megnézem, aranybarna-e az alja, és ha igen, megfordítom.

Szépek ugye?

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Várok, amíg a tészta másik oldala is megsül, így kirajzolódik a fánk szélén körbefutó szalag.

Nagyra fújódott, de ez szabályos

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Amikor langyos, porcukorral hintem meg és házi baracklekvárral kínálom.

Porcukorral szebb lesz és ütősebb

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Túrófánk

Elkészítési idő: nettó 10 perc, bruttó 30 perc

Alapanyagok:

80 g liszt

2 tojás

500 g túró (az eredeti receptben ricotta szerepel, érdemes kipróbálni!)

1 narancs héja

2,5 g sütőpor

100 g porcukor

1 tk fahéj

Simára kell keverni

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A lisztet és a tojást simára keverem, hozzáadom a narancshéjat, az áttört túrót és a sütőport. Cukor nem kerül a tésztába, ez nem véletlen, mivel kívül csodás fahéjas, édes réteget kap majd sütés után.

Kis golyókat formálunk

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A masszív tésztából kisebb diónyi gombócokat formálok.

A forró olaj itt is fontos!

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Forró olajba teszem. Gyorsan sülnek, és a legjobb: amikor az egyik oldal megsült, átfordul a fánkocska a másik oldalára. Őrület.

Átfordulnak maguktól

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Amikor teljesen aranybarnák a gömbök, szalvétával bélelt tányérra teszem. Amikor langyos, a fahéjas porcukorba forgatom. Eszeveszett jó édesség.

Kész!

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

 

Előző
  • 1
  • 2
Következő