Pacalt pálpusztaival? Igen!

farsangi maradékok, szendvics, pacal, máj, hal, pörkölt
Vágólapra másolva!
A farsang a nagy vidámságon, bálokon s a felszabadult evésen túl a maradékokról is szól. Ilyenkor rengeteg új ételt kreálhatunk: elég benézni a hűtőbe, megnézni, mi van a polcokon. A világ legjobb szendvicseit a lábosok alján maradt utolsó falatok és a kreativitás szüli.
Vágólapra másolva!

Ne ijedjen meg, ha váratlanul vendégek érkeznek, vagy egyszerűen csak rákíván valamire. Sokszor még azok az ételek is tökéletesen összeillenek, amelyekről elsőre nem is gondolnánk. Ne rémüljünk meg, ha csak egy adag pörkölt van négy emberre, nem kell pánikolni, ha csak egyetlen halkonzerv árválkodik a spájzban és az sem ok a sikítógörcsre, hogy csak egy pici pacal és egy ujjnyi pálpusztai maradt.

Rendkívül egyszerű szendvicsek mindenkinek

A pacal megosztó eledel, de mi nem vagyunk finnyásak, sőt feltételezzük, hogy mindenki imádja. Hisz annyi rendes ember van itt, nem igaz? A marha előgyomor ugyanis finom, egészséges és izgalmas. Mifelénk leginkább paprikásan eszik, nem nagyon bolondítják tovább.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A pacalos szendvics ötlete nem a miénk – egy férfi rokon munkahelyére nem engedték be a fém evőeszközt, műanyaggal férfi meg nem eszik, ezért a pacalt kemény héjú zsemlébe pakolta, hogy az ne ázzon szét.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ezt már csak egy picit kell tovább vadítani, hogy minden másnál élvezetesebb legyen. A rúzsflórás pálpusztai frissen sokkal inkább ízes, mint szagos, azonban aromája csodálatosan kiegészíti a pacalét.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Tény, a párosítás elsőre meredeken hangzik, ám a két leginkább stigmatizált hazai étel legalább olyan összeillő, mint a klasszikus szalonna és zöldpaprika. Nem is bonyolult a pacalos szendvics: a tésztára rákanalazzuk, fölé sajtdarabokat vágunk, retekkel díszítjük. Aki bátor, velünk tart!

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Szívvel kell főzni! Meg májjal.

A fene tudja miért, de a resztelt csirkemájból mindig marad egy kevés. Nem mintha rossz lenne, de akárhányszor készítünk, bármennyire jóllakunk, a végén kis hagyma, szív és máj bizony szomorkodik a serpenyő alján. Ne aggódjunk, nem vész kárba.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Érdemes kicsit újragondolni a fűszerezést. A mi kedvencünk nem annyira magyaros, de nagyon izgalmas. Ha van otthon fekete, édes és sűrű szójaszósz, egy teáskanálnyit teszünk a 10 deka húshoz. Ha ez nincs, egy kis méz sem rontja el – erre már ne melegítsenek rá, nem kell karamellizálni.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A végén kis tabasco, majd jöhet a botmixer, hogy laza, házi májkrémmé csapassa. Nem sózott kiflin, inkább édeskésebb alapon érvényesül igazán: a semleges ízű mozzarellát rafináltan ellensúlyozza egy-egy szem mazsola.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Mit adjunk a váratlan vendégnek?

A szardíniakonzerv igazi jolly joker. Korábbi tesztünkben már sikerült megállapítani, melyek a legjobbak, így ha ebből indulunk ki, rossz nem lehet otthon. Csupán 80 gramm vaj, két kanál natúr joghurt kell bele, máris kész a világ legjobb kenője – minden más csak ízlés és spájz kérdése. Mehet bele fokhagyma, mustár, bors, a legfinomabb mindig egy kanálnyi tökolajtól lesz.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Nem érdemes géppel pépesíteni, ehhez bőven elég a krumplinyomó is. Hűtőben napokig eláll, igaz, akkor lesz jól kenhető, ha felveszi a szobahőmérsékletet. A szardínia legjobb barátja a főtt tojás, kiegészítik egymást. Ha friss kenyér sincs otthon, csak tegnapi, bátran süssünk pirítóst. Biztos a siker.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Féltányérnyi pörkölt négy emberre

Nem kell pánikolni, ha csak hétvégi pörköltet találunk kedden, miközben a nappaliban éhes szájak várják a megváltást. Induljunk ki abból, hogy a pörkölt már önmagában tökéletes, pláne, hogy benne a hagyma, fokhagyma és fűszerek is. Nem is kell ezeket túlgondolni, csapjunk inkább fölé három kanál tejfölt, és kapcsoljuk be a turbó fokozatot a botmixeren.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A magyaros ízekhez ideális párosítás az érett gouda sajt, persze ha van otthon. Ha nincs, az akciós trappista is megteszi, el úgysem rontja, hisz íze nincs. A répa hosszúra reszelt csíkjai viszont nem csak a szemnek kedvesek – ha jó fajta, édes répát találunk, akkor sokat hozzátesz a húsos szendvics élvezeti értékéhez.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Családi kedvenc lehet

A szilvás szalonna elsöpri a legtöbb nassolni valót. A hús és a zsír annyira tökéletes a fanyar lekvárral, hogy aki még nem kóstolta, megdöbben az első falattól. Nem kell mást tenni, mint nagyi falusi szilvadzsemjét betenni a szalonnacsíkba, feltekerni és néhány perc alatt sütőben ropogósra sütni.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Óriási a kísértés, hogy megegyük kifli vagy kenyér nélkül, de türtőztessük magunkat, gondoljunk az éhes szájakra kinn a nappaliban. Ha adhatok egy tippet: ne párolt, savanyított céklát kínáljanak hozzá, hanem nyerset, sokkal jobban passzol hozzá a natúr, kicsit földesebb hangulatú aroma.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc