Nem akarunk rántotta nélkül élni!

rántotta tojás
Vágólapra másolva!
A legegyszerűbb étel, ami létezik. Belépő a konyhába, minden főzéstudományok alapja. Rántottát mindenki tud sütni. Elkészítésének nincsenek szabályai, és bármi belekerülhet, ami a hűtőben van.  
Vágólapra másolva!

Hogy a sült tojásról alkotott előítéleteink felsorolásának végére érjünk: a rántotta reggeli. Mindezeket a sztereotípiákat igyekszem az alábbiakban megdönteni, és olyan fényben megvilágítani a rántotta fogalmát, amilyenben még sosem látták.

A rántotta férfidolog?

Férfiemberek készítenek rántottát, méghozzá teszik ezt másnapos, sörgőzös leheletű, délbe hajló reggeleken szalonnával, hagymával és kolbásszal, fejenként hat tojásból. Ennélfogva a tojásrántotta durva, kemény dolog, és mindenekfelett szabálytalan, tehát ösztönből készül.

Önök hogyan készítik? Forrás: Ács Bori

Lehet ezt másképp nézni, elég csak utánamenni néhány híres séf vagy szakácskönyvíró véleményének, máris kiderül, hogy a rántotta lehet kifinomult, elegáns téma is, apró, de annál fontosabb szabályokkal, kulcsmozdulatokkal és megannyi lehetőséggel, amelyekkel

csodálatos főétkezések varázsolhatók ebből a lefokozott ételből.

Technológia, avagy hogyan ne rontsuk el?

A rántottának, ha receptje nincs is, annál komolyabb technológiai szabályok vonatkoznak rá. Nem is szabályok, inkább lehetőségek, amelyeket kihasználva

kapu nyílik egy új rántottafogalom felé:

egy habos, könnyű, krémes, a tojás saját ízét ünneplő étel irányába. Ennek csak az egyik módja, hogy omlettnek sütjük: a klasszikus rántotta is válhat kifinomult élménnyé egy kis plusz figyelemmel.

Az eszközök

A rántottához közepes – nem túl kicsi, nem túl nagy – méretű serpenyő szükséges. Ha lehet, teflonbevonatú serpenyőt válasszunk, azzal sokkal könnyebb dolgozni, mert a tojás könnyen letapad. Az eszköz, amivel keverünk, szintén nem mindegy: a lapos falapát jó megoldás, de könnyen rátapad a tojás, ezért még jobb a szilikonbevonatú spatula, fantasztikusan lehet vele irányítani a tojás folyásirányát, ugyanakkor nem karcolja a serpenyő alját.

Nem csak reggelire, nem csak férfiaknak Forrás: Ács Bori

A keverés

Van, aki a laza csuklómozdulatokra, más a habverőre esküszik. A kérdés valójában az, szeretik-e, ha a rántottájukban tömbökbe sült sárgájagombócok között fehérjegiliszták tekergőznek? Nyilván van, aki igen, ők ugorhatják ezt a bekezdést. A szakértők mind azt a véleményt képviselik, ami szerint

a cél az, hogy a tojás sárgája és fehérje egyneművé váljon, teljes mértékben egyesüljön.

Ezt el lehet érni egy villával, hosszas és nagyon alapos keveréssel, de sokkal jobb eredményeket érhetünk el egy kézi habverővel. A legjobb dolog azonban, ami a rántottámmal történt, az a botmixer volt. Nagyon furcsán hangzik, de tényleg működik: egyetlen bröllintés a tojások közé, és teljesen egynemű lesz az egész, a belőle készülő rántotta pedig semmihez sem hasonlítható állagúvá válik.

Van, aki így szereti Forrás: Ács Bori

Felönteni?

Sokan azzal segítenek maguknak az előbb leírt állag elérésében, hogy kevés folyadékot öntenek a tojásokhoz. Lehet ez tej, vagy a krémesebb cél érdekében tejszín, Julia Child pedig egy evőkanálnyi vizet önt a tojásaihoz. Az igazság mindeközben az, hogy

egy friss, boldog tyúk tojta tojáshoz semmilyen folyadék nem szükséges.

Meglepő módon itt is minden a tojás minőségén múlik. Jó tojáshoz nem könnyű hozzájutni, de sokat segít, ha figyelik a számokat: kerüljék a 3-assal kezdődő tetoválásúakat, és keressék az 1-es, 2-es tojásokat.

A zsír az jó

Olaj vagy vaj, esetleg e kettő keveréke, vagy szalonnás, illetve kolbászos rántotta esetén a belőlük kisült zsír – az már tényleg ízlés kérdése, mivel indítjuk a folyamatot. Én minden esetben a vajra szavazok, mert krémesebb lesz tőle a tojás, és extra ízt ad az ételnek, méghozzá nagyon finomat.

Szalonna? Nem árt, ha van benne Forrás: Ács Bori

A megfelelő hőmérséklet

A túl forróra hevített serpenyőben hamar szárazra sül a rántotta, a langyos edényben meg folyós marad. Az ideális hőmérséklet a közepesen erős, 10-es skálán ez a 6-os, de mindenkinek ismernie kell a saját tűzhelyét. Ki szárazabban, ki folyósabban szereti: a közepesen magas hőmérséklet azonban főleg az úgynevezett taknyos állag kedvelőinek fontos. Így lehet a rántotta egyszerre puha, nedves és krémes, de nem folyós.

Omlett készítésekor ez azért fontos, hogy először képződjön egy papírvékony szilárd réteg,

így válik összehajthatóvá az omlett. Utána viszont nem szabad, hogy a belseje kiszáradjon.

Kicsi vagy nagy darabok

A keverőmozdulatok lendülete sem mindegy, ezek segítségével játszhatunk az állaggal. Ha sok, sűrű, kicsi mozdulattal keverjük a rántottát sütés közben, akkor a képződő tojásmorzsák kisebbek lesznek. Ha viszont nagyobb, nem is keverő, inkább forgató mozdulatokat teszünk, nagyobb darabokban sül majd meg a tojás. Az omlettet kizárólag a mozdulatok különböztetik meg a rántottától: ehhez az ételhez ugyanis nem keverni kell, hanem a serpenyőt körkörösen mozgatni. Így képződik egy palacsintajellegű réteg a serpenyő alján. Eztán kell körben óvatosan felpiszkálni a letapadt részt, majd egy határozott mozdulattal ráhajtani az egyik felét a másikra, és tányérra borítani.

Akár ebédre is! Forrás: Ács Bori

Konyhaszemét

Nyilvánvaló, hogy a konyhaszemetet feldolgozó rántottáknak is megvan a maguk helyi értékük, mégis meghatározható a zöldségeknek az a része, amelyik jobban, és egy másik, amelyik kevésbé illik a tojáshoz. Míg a paprika, a hagyma minden fajtája és a gomba bevált kiegészítői a rántottának, addig a répa és a többi gyökérzöldség furcsa eredményhez vezet. Remekül passzol viszont a rántottához a spenót és a sóska, még leveles formájában.

Sós sajtok? Igen!

A parmezán szerencsére elég sok mindent különlegessé varázsol, így a rántottát is, ahogy a morzsálódó, sós kecskesajt- vagy fetafélék, sőt, akár a semleges ízű ricotta is jót tehet egy natúr omlettel vagy rántottával.

Fontos, hogy ha kemény sajtot választunk,

az csak reszelve kerüljön a meleg tojásra, különben vastag rétegként olvad a tetejére.

Sajttal is mennyei Forrás: Ács Bori

Zöld fűszerek is mehetnek

A friss petrezselymen túl a bazsalikom, az oregánó, a kapor és főleg a metélőhagyma csodás dolgokat művelnek a már kész rántottával vagy omlettel, a fontos csak az, hogy akkor szórják a tetejére, amikor már elkészült és tálalták.

Rántotta – alaprecept

Alapanyagok 1 főre:

  • 1 kiskanál vaj
  • 2-3 tojás
  • só, bors
Jó étvágyat hozzá! Forrás: Ács Bori

A serpenyőt közepesen erős lángra teszem. A tojásokat egy nagy tálba ütöm, és nagyon alaposan felverem – villával, habverővel vagy botmixerrel. A vajat felolvasztom a serpenyőben, hozzáadom a választott hús- vagy zöldségfélét, megpirítom, majd ha elértem a kívánt állagot, beleöntöm a tojást is. Lassan kevergetve sütöm addig, míg egy hajszállal folyósabb nem lesz annál, ahogyan szeretem. Ekkor leveszem a tűzről, tovább kevergetem, és gyorsan tálalom.

Azonnal elfogyasztom, a hideg rántotta nem jó.

Omlett – alaprecept

Alapanyagok 1 főre:

  • 1 kiskanál vaj
  • 2-3 tojás
  • só, bors

Omlettből mindig egyszerre csak egy adagot készítek. A tojásokat ugyanolyan alaposan dolgozom el, mint a rántottánál. A serpenyőt felmelegítem, felolvasztom benne a vajat. Beleöntöm a tojást, és azonnal elkezdem körbe-körbe forgatni a serpenyőben, míg vékony, szilárd réteg nem képződik az alján. Ekkor adom hozzá a választott kiegészítőket – külön megpirított gombát, sonkát vagy mást. Egy spatulával óvatosan elválasztom a palacsintaszerű alsó réteg széleit a serpenyőtől, majd az egyik felét a másikra hajtom, és egy tányérra borítom.