Tökéletesített menzaebédek - ezt biztos megeszi a gyerek

2015.07.01. 18:12

A vakáció alatt még az óvodában rosszul evő gyerek is nosztalgiát érez néhány étel iránt. Ahogy mi is – ezért készítettük el klasszikus menzaételek jó változatait, otthon.

Gondolnák, hogy a gyereknek hiányzik a vakáció ideje alatt az óvodai menza? Pedig így van. A kiscsoportot sikeresen elvégzett fiam a minap arra kért, készítsek neki a nyáron olyan ételeket, amilyeneket „a Gizi néni csinál”.

Persze nem Gizi néni főz, nagy kondérokban érkezik a főzelék az óvodába, de ez most mindegy is. A négyéves nagyfőnök folytatja: „Persze, ne olyanokat, amiket nem szeretek, ne csinálj gombalevest! Csak betűtésztalevest, meggylevest, paradicsomos káposztát. Olyan izé… husival. És tejberizst. Meg diós tésztát! Ilyen ebédeket te miért nem csinálsz soha?”

Anyu, kérek pizzás csigát!Forrás: Ács Bori

Óvodai menza otthon 

Az első felháborodáson túllépve – diós tészta és meggyleves az én konyhámban még nem fordult meg, és amúgy is, hányszor jobb az itthoni koszt az ovisnál? – végül is rájöttem, hogy ez minden szempontból jó fejlemény. Ha a gyereknek hiányzik az óvodai menza, az azt jelenti, hogy nem is olyan rossz az, mint gondolom,  nem kell tőle úgy félni, mint ahogy egész évben tesszük mi, anyukák. Hogy szegény, miket ehet ott bent!?

Aggódva vizsgáljuk a kifüggesztett étlapot, szörnyülködünk. Erre kiderül, hogy, ha nem is minden elemét, de szereti. Az otthoni menü menzásodásával azért is nyerek, mert ütős adut ad a kezembe ezekkel a rendelésekkel: ha nem eszi meg, a fejéhez vághatom, hogy ő kérte. 

Tejberizs lekvárralForrás: Ács Bori

Mindent azért nem 

Teljesen azért nem lehet meghülyíteni, szóval megpróbálom a maximumot kihozni ezekből az ételekből – igazán jól készítem el őket.  Itthon nem lesz olyan lisztes rántás, amiben megáll a kanál, nem kerül az ételekbe margarin, nem pótoljuk vízzel a tejet, dejóval a diót, és így tovább.  Érdekes kísérletbe kezdtem: vajon az óvodai menza iránt érzett nosztalgia így is működik majd? Vagy hozzám vágja a teli tányért mindenestül a határozott véleménnyel rendelkező ovis? 

Uzsonna: a pizzás csiga esete 

Még soha életemben nem láttam pizzás csigát, amit szintén a listára biggyesztett a gyerek. Szerencsémre azonban jártam már pékségben, így tudom: a "pizzás" jelző csupán annyit jelent mifelénk: paradicsomos. Maximum paradicsomos-sajtos.  Próbaképpen vettem is egy ilyen nevű pékárut a sarkon, és nem csalódtam: ketchup és nagyon kevés trappista volt a tészta között. A kenyér-, illetve pizzatésztánál lágyabb tésztát dagasztottam, sűrű házi paradicsomszószt és parmezánt kentem rá. 

Pizzás csiga 

Alapanyagok a tésztához:  

  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • 20 gramm friss élesztő (vagy egy zacskó szárított)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 kiskanál só
  • 500 gramm liszt 

A szószhoz:  

  • 1 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 200 gramm hámozott paradicsom (egy konzerv fele)
  • 200 gramm sűrített paradicsom (szintén konzerv)
  • oregánó
  • 1 kiskanál méz
  • reszelt parmezán 
Nem bonyolult ételForrás: Ács Bori

A tejet meglangyosítom, belekeverem a cukrot és az élesztőt. Hozzáadom a lisztet és a sót, elkeverem, amikor összeállt, hozzáadom az olívaolajat, deszkára borítom. Rugalmas tésztát gyúrok belőle. Letakarva a kétszeresére kelesztem. Közben a szószhoz egy lábosban olívaolajat melegítek, hozzáadom az összetört fokhagymát, egy percig melegítem, majd a paradicsomot is beleöntöm. Sóval, mézzel, oregánóval ízesítem. A nagyobb paradicsomszemeket egy krumplinyomóval szétnyomkodom. Felforralom, néhány percig rotyogtatom, míg be nem sűrűsödik.

Amikor a tészta megkelt, téglalap alakúra nyújtom. Megkenem a szósszal, reszelek rá bőven sajtot, feltekerem és felszeletelem. A csigákat sütőpapíros tepsire teszem, hagyom további 20 percet kelni. Közben a sütőt előmelegítem 220 fokosra. A csigáknak negyed óra kell, hogy megsüljenek. 

Diós tészta 

Gondolhatnák, hogy ez egy egyszerű étel, mégis elég könnyű rosszul készíteni. Hogyan nem lesz száraz, tömbökben álló a tészta, amiről a dió is csak lehullani tud? Egy kis vaj és lekvár segít.

Diós tészta, mert szeretikForrás: Ács Bori

 Alapanyagok: 

  • 500 gramm soktojásos metélt
  • só és vaj
  • 20 dkg dió
  • 5 dkg porcukor
  • sárgabaracklekvár 

A tésztát sós vízben éppen csak puhára főzöm, leszűröm, és rögtön hozzákeverek egy darabka vajat, különben azonnal összetapad. A diót finomra darálom a cukorral. Tálaláskor a tésztára diót szórok, majd egy kanál lekvárt is adok hozzá, így keverem el. 

Meggyleves 

A citromhéjas vízben főtt, tejfölös habarással készült meggylevesnek még a gondolatától is a hideg ráz ki, ráadásul rengeteg idő, míg lehűl, no meg a vitaminok is mind odavesznek. Ez a leves valójában egy turmix, de ha tányérba merjük, és kanalazzuk, ez a csalás fel sem tűnik. 

Meggyleves, az ovis gyerek kedvéértForrás: Ács Bori

Alapanyagok:  

  • 30 dkg kimagozott meggy
  • 3 dl joghurt vagy tejföl
  • 1 dl tej vagy tejszín
  • 3 evőkanál fahéjas porcukor 

A kimagozott meggyet megszórom a porcukorral, és 10-15 percig állni hagyom. A negyedét kiveszem, félreteszem. Hozzáadom a joghurtot és a tejet, leturmixolom. Lehűtöm. A félretett meggyel tálalom, esetleg szórok rá karamellizált kalácskockákat, elég jól ellensúlyozzák a savanyú levest. 

Tejberizs 

Ragacsos, diónyi darabokban tapad, kívülről szétfőttnek tetszik, valójában belül kissé kemény, semleges vízízű. Így emlékszem vissza a menzai tejberizsekre. Szerencse, hogy valójában ugyanannyi energiába kerül elkészíteni úgy, hogy krémes legyen és selymes,  de tényleg jó alapanyagok kellenek hozzá. A kerek szemű rizs a legjobb, szusi- vagy rizottórizs, de az átlagos márkák kerek szemű változatai is működnek. 

Magamtól nem csináltam volnaForrás: Ács Bori

Alapanyagok: 

  • 25 dkg kerek szemű rizs
  • 1 liter zsíros tej
  • 2,5 dl zsíros tejszín
  • 3 evőkanál cukor
  • vaníliakivonat vagy vaníliarúd 

Mindent egy lábosba öntök, és felteszem főni. Közepes lángon felforralom, majd alacsony lángon folytatom a főzést. Nagyon oda kell rá figyelni, mert könnyen kifut. Körülbelül fél óra alatt lesz kész, közben időnként megkeverem. Ha túl sűrű, teszek még hozzá tejet. Langyosan vagy hidegen tálalom, kakaóporral, lekvárral vagy friss gyümölccsel. 

Menzai krumplifőzelék 

A krumpliban annyi a keményítő, hogy kár hozzá rántást készíteni, elég egyetlen mozdulat a botmixerrel. 

Így néz ki a krumplifőzelék, ha újkrumpliból, ízesebben, csak pár szemet összeturmixolva készítjük elForrás: Ács Bori

Alapanyagok: 

  • 1 kg krumpli – most új
  • 2-3 babérlevél
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • majoránna
  • ecet
  • 1 evőkanál vaj 

A vajat megolvasztom, rádobom a krumplit, kevés vizet öntök alá, hozzáadom a babérleveleket, sózom. Puhára párolom, ízesítem ecettel, paprikával majoránnával, a botmixerrel egy-kettőt turmixolok rajta, de éppen csak annyit, hogy besűrítse a levét. Tejföllel vagy anélkül tálalom – itt éppen sült kolbásszal. 

Paradicsomos káposzta 

Alapanyagok: 

  • fél kg új káposzta, csíkokra vágva
  • 1 kis fej hagyma
  • 4 dl passzírozott paradicsom
  • 1 evőkanál méz
  • olívaolaj 
Paradicsomos káposzta. Önök szeretik?Forrás: Ács Bori

A káposztát tálba teszem, besózom. Állni hagyom 15 percig. Közben felaprítom a hagymát, olívaolajon megpárolom, hozzáadom a paradicsomot, a mézet, sózom. Nagyon alaposan kinyomkodom a káposztát. A paradicsomhoz adom, elkeverem, és puhára párolom. Ha túl sok levet engednek közben, nagy lángon rövidre forralom. 

A kísérlet eredménye 

Anya, még sosem főztél ilyen finomakat!” 

Korábbi, gyerekeknek készülő ételek receptjei: 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK