Sárgadinnye: édes titkok a kamrában

Ananász, dinnye
Ananász és dinnye együtt? Igen!
Vágólapra másolva!
Az idei nyár nagyon kedvezett a termésnek, hetekig  dinnyeérlelő melegben volt részünk. Amíg csak van, ki kell élvezni a pompás kabaktermést, hiszen nem túl hosszú a szezon. A kisebbek illatosabbak, olykor a csúf darabok a legízletesebbek: próbálkozzunk meg eltenni a dinnye édes valóságából valamennyit a télre!
Vágólapra másolva!

Nem kell nagy mennyiségben gondolkodni – talán nem is férne be a konyhaszekrénybe egy hagyományos, tisztességes befőzőlábos. Kisebb mennyiségeket, néhány üveg lekvárt, csatnit, különleges befőttet nem ördöngösség elkészíteni a legkisebb konyhában sem, a legegyszerűbb eszközökkel.

Alapkövetelmény: jó minőségű alapanyag és tisztaság!

Néhány éve találtam a kamra mélyén egy üveg befőttet. A címke tanúsága szerint majd 100 éve tette el dédnagyanyám, dr. Berkó Antalné, született Gregersen Astrid, menyasszony korában. Ez az üveg egy izgalmas mementója a tartósítástörténetnek: bizonyíték arra, hogy a megfelelően elkészített és gondosan tárolt befőtt kiállja az idő próbáját!

Sárgadinnyekompót, 100 éves Forrás: Halmos Monika

Arra gondolni sem merek, hogy hogyan vészelt át ez az üveg ennyi esztendőt, mert a családtörténetet ismerve nem ebben a spájzban porosodott száz éven át. Átélt világháborúkat, kitelepítéseket, kényszerköltöztetéseket, ki tudja, milyen polcon bújt meg, amikor az oroszok is már a spájzban voltak. De itt van, épségben, sűrű lében, kockákra vágott darabokkal – volna valakinek mersze megkóstolni? A receptet nem hagyományozta a hálás utókorra Gregersen Astrid, ám például Zilahy Ágnes 1891-es szakácskönyvében így javasolta elkészíteni a „dinnyehajat”:

Sárgadinnyehaj-befőtt

„Befőttnek csak a legkeményebb és a legvastagabb héju sárga dinnye jó. – Egy zöldbélü vagy narancssárga bélü dinnyének vastag haját tisztitsuk meg külső kérgétől, s vagdaljuk fel szép csinos, hosszukás darabokba. Egy ujjnyi hosszu és egy ujjnyi széles darabkák a legcsinosabbak. Egy kiló czukorra csak annyi vizet öntsünk, a mennyit a czukor felszivhat” – írja a részletes receptben Zilahy Ágnes.

A cukrot ezután felforraljuk, a dinnyehéjakat beletéve fél órán át főzzük, majd lefedve másnapig hűlni hajuk. Ezt a folyamatot másnap hasonlóképpen megismételjük. „Ha újra sok levet eresztene, megint úgy járjunk el vele, mint előbb. Ki kell venni a dinnyét, meg kell sűríteni a levét és megint bele lökni a dinnyét.”

Harmadszor már egyenesen az üvegbe kell rakni a dinnyehéjakat,

„szépen díszesen sorba”, majd az újból felforralt sziruppal felönteni. „Kössük be ezt is azon melegen hólyaggal jó szorosan, és tegyük fazékba ruha közé.”

A hólyaggal való bekötés mikéntjét nekünk már szerencsére nem kell elsajátítanunk, a kigőzölést, vagyis a hőkezeléssel való tartósítást annál inkább! Tehát a gondosan lezárt üvegeket újságpapírba csavarva állítgassuk meleg vízzel félig telt fazékba, így egymásnak koccanva sem tudnak megrepedni. Fedjük le, majd a forrástól számított harminc percig gőzöljük kis lángon, végül a fazékban hagyjuk kihűlni. A kihűlt és megtörölgetett üvegek a kamrába, végleges helyükre kerülhetnek.

A kicsit macerásnak és hosszadalmasnak tűnő régi recept helyett ajánlok sokkal egyszerűbbet, korszerűbbet.

Mézes-fűszeres sárgadinnye

Kell hozzá:

  • 3-4 db érett sárgadinnye, kb. 3 kg
  • 3-4 fahéjrudacska,
  • 1-1 kiskanálnyi koriander,
  • szegfűbors,
  • 5 dl narancslé
  • 40 dkg méz

Elkészítési idő: 40 perc + gőzölés

Nem csak a szemnek szép Forrás: Halmos Monika

A dinnyéket megmossuk, félbevágjuk, a magokat kikaparjuk. A húsukat kb. 2 cm-es kockára vágjuk, vagy karalábévájóval kis gömböket hasítunk ki belőle. A dinnyedarabkákat üvegekbe tesszük. 2 dl vizet a fűszerekkel felforralunk, hozzáadjuk a narancslevet, a mézet, és addig főzzük, amíg a méz teljesen fel nem oldódik. A mézes-fűszeres levet az üvegben várakozó dinnyedarabkákra öntjük, majd az üvegeket gondosan lezárjuk. Egyenként újságpapírba csomagolva vízzel teli edénybe állítgatjuk, és a forrástól számított 30 percen át gőzöljük. Sötét, hűvös helyen tároljuk.

Válasszunk többféle színű dinnyét, így igazán mutatós is lesz!

Ananászos különlegesség sárgadinnyével

Kell hozzá:

  • 1 db kisebb sárgadinnye
  • 1 db érett ananász vagy 50 dkg ananászbefőtt
  • 60 dkg cukor
  • 2 evőkanál narancslikőr

Elkészítési idő: 60 perc + gőzölés

Ananász és dinnye együtt? Igen! Forrás: Halmos Monika

A sárgadinnyét megtisztítjuk, a magokat eltávolítjuk. A húsát előbb feldaraboljuk, majd botmixerrel pépesítjük. Az ananászt megtisztítjuk, a húsát kis kockára vágjuk. (Ha konzervet használunk, jól lecsepegtetjük, és felaprítjuk.)

A dinnyepépet a cukorral felforraljuk, majd beletesszük az ananászdarabkákat, és öt percig együtt főzzük.

A tűzről levéve belekeverjük a narancslikőrt, és üvegekbe töltjük. Az üvegeket gondosan lezárjuk, és vízfürdőben 15 percig gőzöljük.

Pikáns sárgadinnyedzsem

Kell hozzá:

  • 2 kg-nyi zöld bélű sárgadinnye
  • 1 kiskanál citromsav
  • 1 citrom leve
  • 1,5 kg cukor
  • üvegenként késhegynyi tartósítószer

Elkészítési idő: 2 nap (összesen: 120 perc)

Mindig távolítsuk el a magokat! Forrás: Halmos Monika

A sárgadinnyét megtisztítjuk, a magokat eltávolítjuk, a húsát apró kockára vágjuk. A cukorral rétegezve egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap belefacsarjuk a citrom levét, belereszeljük a citrom sárga héját, beleszórjuk a citromsavat, és lassú tűzön, szüntelenül kevergetve kb. fél órán át főzzük. Ha eléggé besűrűsödött, forrón üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk, és az üvegeket lezárjuk. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

Sárgadinnye ginben

Kell hozzá:

  • 1 db nagyobb, mézédes sárgadinnye
  • 30 dkg cukor
  • kb. 4 dl gin

Elkészítési idő: 30 perc

A dinnyét megtisztítjuk, a magokat eltávolítjuk, húsát kockára vágjuk. Cukorral rétegezve kisebb üvegbe tesszük, majd ginnel feltöltjük. Az üvegeket gondosan lezárjuk.

Hűvös, sötét helyen tároljuk, legkorábban 3 hónap múlva fogyasztható.

Kínálhatjuk desszertek mellé, jó alapja lehet gyümölcsbólénak, vagy társíthatjuk jéghideg, száraz pezsgővel is.

Kockázni is lehet annak, aki szereti a hagyományos formákat Forrás: Halmos Monika

Sárgadinnyecsatni

Kell hozzá:

  • 1,2 kg sárgadinnye
  • 250 g lilahagyma
  • 1 kiskanál koriander
  • 1 evőkanál só
  • 3-4 szál friss kakukkfű
  • 1 chili
  • 30 dkg cukor
  • 2 dl vörösborecet (5%-os)
  • 1/2 tasak zselésítő (2:1)

Elkészítési idő: 90 perc

A dinnyét megmossuk, kettévágjuk, magjait kikaparjuk, majd vékony gerezdekre szeljük. Kivágjuk a dinnyehúst a héjakból, megmérjük (összesen 80 dkg-ra van szükségünk), felkockázzuk, lábosba szórjuk.

A golyók könnyen rabul ejtenek mindenkit! Forrás: Halmos Monika

A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, majd a korianderrel, a felaprított kakukkfűvel, a sóval, a cukor felével és a vörösborecettel együtt a dinnyéhez adjuk. Belekarikázzuk a chilit, és lassú tűzön, fedő nélkül, szüntelenül megkeverve jó fél órán át főzzük. A többi cukrot a zselésítő anyaggal összekeverjük, beledolgozzuk a tűzről lehúzott masszába. Majd újból a tűzre téve további 1 percig főzzük. Azon forrón kisebb üvegekbe töltjük, és az üvegeket gondosan lezárjuk.

Ha kihűltek, végleges helyükre állítjuk a kamrában. Sötét helyen tároljuk, hogy szép színét megőrizze!

Roston sült húsok, liba-, kacsapecsenye mellé, vadhúsokhoz és füstölt sonka mellé kínáljuk.