Ne hagyjuk megrohadni, mentsük meg inkább!

Chutney paradicsomból chutney csatni paradicsom ajándék fűszer
Vágólapra másolva!
Sok mindenre számítottam, de arra aztán egészen biztosan nem, hogy egy kánikulai vasárnapon a paradicsom befőzésének mikéntjét kell elbeszélnem telefonban, miközben épp a tűző napon gyalogolok hazafelé. 
Vágólapra másolva!

Mindez megismétlődött a leveleim között, ott is ugyanez a kérdés vár rám. Kedves fiatal barátaim maguk termesztette paradicsomot szeretnének eltenni a rosszabb időkre – no, nem a menzás paradicsomleves elkészítéséhez elsősorban, hanem koktélhoz.

Végül is majdnem mindegy, hol végzi a házi paradicsomlé,

a Bloody Mary talán még egészségesebb is, mint a Long Island Ice Tea.

Elkészíteni egyszerűbb, mint a betűtésztás paradicsomlevest - az viszont mindenképpen üdvözlendő, hogy a lányok a paradicsom befőzésén gondolkodnak. Nos, ehhez elő lehet venni az örökzöldet, Horváth Ilonát, aki így javasolja:

Paradicsomszüret, összejött egy kosárnyi Forrás: Halmos Mónika

Jó érett paradicsomot többször megmosunk, száraitól, zöld részeitől megtisztítjuk, és nyersen passzírozó gépen áttörjük. Jól felforraljuk, forrón az előre kimosott és előmelegített üvegekbe öntjük (az üvegeket fémtálcára vagy tepsibe tesszük, hogy el ne pattanjanak), celofánnal vagy marhahólyaggal lekötözzük, pokróccal és párnákkal jól kibélelt ládába rakjuk” – minden háziasszonyok tanácsadója ezek után kitér az alternatív megoldásokra: miként járjon el, akinek nincs passzírózója. Valamint tanáccsal látja el az olvasót, mit kell tenni felhasználás előtt a marhahólyaggal. Azért szerencse, hogy ma már nem kell azzal bíbelődnünk, bár sose lehet tudni.

Néha csodák nőnek a kertben Forrás: Halmos Mónika

A paradicsomlé eltevéséhez jó ötleteket itt is olvashattak.

Néhány apró trükk, kezdőknek:

  • Befőzésnél mindig teljesen tiszta konyhában dolgozunk, olyankor más ne főjön, egy szelet kenyeret se vágjunk!
  • A tisztaság a legfontosabb alapfeltétel a jó eredményhez! (Ahogy azt sok helyen írják: igen, a mikróban is lehet üveget sterilizálni!)
  • A celofán (és marhahólyag) helyett ma már korszerűbb a csavaros kupakok használata (pl. a kiürült vodkásüvegeké). A gondosan megmosott kupakokat öblítsük át tartósítószeres vízben, úgy csavarjuk az üvegre, és gőzöljük ki, így nem kell belekeverni a tartósítót, és biztosan eláll. (Fél liter vízhez egy csapott mokkáskanál tartósítószert.)

Így szeptember első napjaiban minden évben felsejlenek paradicsomi élményeim: először a pirosak. Abból az időből, amikor elsős gimnazistaként paradicsomszüretre vittek minket egy Pest melletti termelőszövetkezet földjére, a mezőgazdasági munkát megismerendő. Akkor még bevett szokás volt a diákok bevetése a munka frontján.

A bazsalikom és a paradicsom régi jó cimborák Forrás: Halmos Mónika

A belvárosi aszfalton nevelkedett osztálytársaimnak élményszámba ment az ilyen, sose látott munka, élvezték a hatalmas léparadicsomokban rejlő, a közösséget kovácsoló lehetőséget. Az őszi paradicsomszedés illatára ma is elém libben a kép: a száradt szárak közt pirosló, hatalmas paradicsomok,

a hátunkon és a hajunkon csurgó piros lé, a föld és a szottyadt paradicsom meleg szeptemberi emlékével.

Későbbi élményeim zöldek, amikor egy esős nyárelő után hihetetlen mennyiséget neveltek a bokraim. Csak nőttek, nőttek, ontották a paradicsomot, és szeptember vége felé már érezhető volt, hogy ennyi zöld gyümölcs nem érik már be. Kár lett volna érte! Lett belőle savanyúság, került legyalulva a csalamádéba. Aztán előhalásztam a régi gazdaasszony-irodalmat, mit is tettek a zöld paradicsommal eleink. Így lett aztán a zöld paradicsomból kandírozott „egzotikus” gyümölcs, sok-sok üveg „citruslekvár", zöld csatni, és még így is maradt a zöld paradicsomból barátoknak, ismerősöknek és ismeretleneknek.

Bár a paradicsom a nyár gyümölcse (és nem zöldsége!), a szép hosszú ősz sokáig örvendeztet pirosló termésével. A fagyok elől menekített, vagy a vihar által levert zöld paradicsom – vagy az éppen e célból szedettek – ínyencségekké válhatnak.

Bazsalikomos paradicsomszósz

Csodás szósz, nem csak koktélhoz! Forrás: Halmos Mónika

Paradicsom és bazsalikom: még a nevükben előforduló magánhangzók is rímelnek egymásra! S vajon a nyarat, a nyári konyhát el lehet-e képzelni e kettős nélkül? A piros, mosolygós bogyók, az üde zöld levelek egy salátába összehordva, vagy egy fazékban összefőzve tökéletes harmóniát alkotnak. Mindenképpen érett, édes paradicsomot használjunk hozzá!

Hozzávalók:

  • 1 kg paradicsom,
  • 1 nagy csokor bazsalikom,
  • 3-4 szál friss oregánó,
  • só,
  • 3-4 gerezd fokhagyma

Elkészítési idő: 120 perc

A szép érett paradicsomok héját keresztben bevágjuk, majd egy szűrőkanál segítségével egy pillanatra forrásban lévő vízbe merítjük. Hideg vízzel leöblítjük – vagy egy tál jeges vízbe mártjuk. A héját így könnyen lehúzhatjuk.

Jeges vízzel lejön a héja Forrás: Halmos Mónika

A meghámozott paradicsomok húsát felkockázzuk, lábosba szórjuk és lassú tűzön, csöndesen forraljuk. Eközben felaprítjuk a letépkedett bazsalikom- és oregánóleveleket, lereszeljük a fokhagymát. Ha a paradicsom a kb. a 2/3 részére apadt – vagyis levének egy része elpárolgott, hozzáadjuk a bazsalikomot, az oregánót, a fokhagymát, egy kiskanálnyi sót. További 5-6 percig együtt főzzük, majd azon forrón kisebb üvegekbe töltjük, gondosan lezárjuk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Felbontás után hűtőszekrényben tároljuk ezt a zamatos paradicsomszószt.

Csatni piros paradicsomból

Hozzávalók:

  • 70 dkg érett paradicsom,
  • 1 nagy csokor bazsalikom,
  • 1 közepes vöröshagyma,
  • 1 dl borecet,
  • 1 kiskanál pirospaprika,
  • só,
  • 1 kiskanál feketebors,
  • 2 kisebb chili,
  • 30 dkg befőzőcukor

Elkészítési idő: 60 perc

Nem csak az ázsiai konyhához megfelelő a csatni Forrás: Halmos Mónika

Az érett paradicsomok szárát kimetsszük, húsát kockára vágjuk. A megtisztított hagymát felaprítjuk. A bazsalikom leveleit apróra vágjuk, majd a többi hozzávalóval együtt folyamatosan kevergetve, lassú tűzön 10-15 percig főzzük. Azon forrón kisebb üvegekbe töltjük, gondosan lezárjuk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Csatni zöld paradicsomból

Hozzávalók:

  • 1 kg zöld paradicsom,
  • 3 közepes fej hagyma,
  • 1 chili, mogyorónyi friss gyömbér (reszelve),
  • 40 dkg barnacukor,
  • 4 evőkanál borecet,
  • 2 evőkanál só

Elkészítési idő: 60 perc

Ne menjen kárba! Forrás: Halmos Mónika

A zöld paradicsomot kisebb kockára vágjuk, a hagymát és a chilit felaprítjuk. A többi hozzávalóval együtt a befőzőlábasba tesszük, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve 35-40 percig főzzük, míg besűrűsödik. Azon melegében kisebb üvegekbe töltjük. Hűtőszekrényben 5-6 hétig tarthatjuk el. Rostonsültek, főtt marhahús mellé igazán pikáns kiegészítő.