Bombabiztos vacsorák húsz perc alatt

fusilli arrabbiata olasz csipos teszta
Csípős, paradicsomos tészta
Vágólapra másolva!
Mindenkinek szüksége van egy rakás olyan receptre, ami csalás és túlzás nélkül valóban gyorsan, 20 perc alatt elkészül, és este, hullafáradtan is képesek vagyunk összedobni. Egy egész hónapra elegendő receptet, ötletet gyűjtöttünk össze.
Vágólapra másolva!

„Pogácsa? Kenyér? Most komolyan? Gyúrjak, meg hajtogassak, amikor a gyerekek és a munka mellett meghalni sincs időm? Inkább valami olyat írj, amit el tudok készíteni úgy, hogy hazaesem a munkából, és 15 perc múlva az asztalra teszem a meleg vacsorát, jó?“ - szólítanak fel erélyes hangon úton-útfélen a barátok és ismerősök.

Közkívánatra olyan sorozatba kezdünk, amelyben összegyűjtünk minden olyan ételt, amit különösebb előkészület nélkül össze lehet dobni 15-20 perc alatt. Mindezt igyekszünk különösebb csalások nélkül véghezvinni, minimálisra csökkenteni a félkész alapanyagok használatát.

A receptek gyűjtése során nem törekedtünk arra, hogy az étel kifejezetten egészséges vagy fogyókúrás legyen,

itt a lényeg annyi, hogy jóllakjunk tőle, táplálóbb legyen egy szalámis szendvicsnél, és gyorsan elkészüljön.

Spaghetti alla carbonara Forrás: Táfelspicc

A sorozat első részében főételeket gyűjtöttünk. Az időbe beleszámítottuk a szeletelést és a sütés-főzés időtartamát is, itt nincs csalás, ezek az ételek valóban megközelítőleg 20 perc alatt készülnek el onnantól, hogy beléptünk a konyhába, odáig, hogy az ételt az asztalra tettük.

London Expressz

Az angol gasztronómia nagy celebjei, az élen Jamie Oliverrel és Nigella Lawsonnal külön sorozatokat és köteteket szántak a gyorsan elkészíthető ételeknek, ezek azonban gyakran az Angliában könnyen elérhető feldolgozott, félkész élelmiszerekre alapulnak, amelyeknek köszönhetően súlyos félórákat faraghatnak le az elkészítés idejéből. Sajnos ez egy olyan műfaj, ami nálunk nem igazán létezik.

Ritka a korrekt csomagolt, darabolt zöldség, saláta, tésztaszósz, instant leves, vagy ha mégis, ezek nagyon drágák.

Az előkészített élelmiszerek közül éppen ezért csak olyanokat próbáltunk kiválasztani, amelyek jó minőségűek, és országszerte elérhetőek akármelyik szupermarketben.

Olasz, magyar, ázsiai tészták

Mikor körbekérdeztem állandóan rohanó barátaim között, mit főznek sietős estéken, mind a tésztával jöttek elő legelőször.

Zöldborsós masnitészta szalonnával Forrás: Ács Bori

Éppen erről szól a „pasta pronto" fogalma: amíg a tészta átlagosan 10 perc alatt megfő, éppen elkészül a rávaló szósz is. Ezek a kedvenceink:

Spaghetti alla carbonara

Spaghetti aglio olio e peperoncino

Spaghetti all’amatriciana

Fusilli all'arrabbiata - Csípős, paradicsomos tészta

Csípős, paradicsomos tészta Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 400 gramm passzírozott paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • szárított csili
  • só, bors
  • reszelt parmezán
  • 400 gramm fusilli vagy penne tészta
  • olívaolaj

A tésztát forrón lobogó, sós vízben éppen csak puhára főzöm. Közben egy serpenyőben felmelegítek kevés olajat, hozzáadok két megpucolt és a kés lapjával enyhén megtört fokhagymát, szárított csilit és egy percig kevergetem. Ha már illatozik, ráöntöm a paradicsomot, sózom, borsozom, és addig rotyogtatom alacsony lángon, míg a tészta el nem készül. Összeforgatom, parmezánnal tálalom.

De nem kell mindig italománnak lenni, jólesnek néha a menzás tészták is vacsorára, például a diós, mákos, grízes tészta, a sima túrós vagy az óvodások örök tuti befutója, a sajtos-tejfölös. Nagyon hamar megvan ez a zöldborsós masnitészta is.

Csípős-mogyorós tésztasaláta Forrás: Táfelspicc

Ha pedig valami ázsiaira vágyunk, ez a mogyoróvajas, zöldséges tészta is előteremthető 10 perc alatt.

Hús-krumpli

Na jó, horkan fel dühösen az olvasók háromnegyede, de ezek nem vacsorák, „főétel egyenlő hús és krumpli!“. A húsok közül a szeletekre vágott, forró serpenyőben hirtelen kisütött steakek vannak meg a leggyorsabban. Klasszikus marhasteakhez itt találnak kisokost, de még a csirkemell még egyben is elkészül 20 perc alatt ennek az útmutatónak a segítségével.

Saláta, ami laktat is

Létezik olyan saláta is, ami teljes értékű étkezésként megállja a helyét, ha nem csak zöldség van benne.

Egy kukorica, bab- vagy csicseriborsó-konzerv olykor életet menthet,

lehet őket keverni más friss zöldségekkel, paradicsommal, uborkával, hagymával vagy aszalt paradicsommal és olívabogyóval, meglocsolni valamilyen salátaöntettel, esetleg sajtot morzsolni rá, és kész.

Elkészül kevesebb mint 15 perc alatt Forrás: Ács Bori

Aki pedig még ezt is kevésnek érzi, áztasson be hozzá 10 percre egy kis kuszkuszt vagy bulgurt, és keverje el - így tettünk a lenti receptben is, ami a végtelenségig variálható.

Kuszkuszos csicseriborsó-saláta

Alapanyagok:

  • 10 dkg kuszkusz
  • egy konzerv csicseriborsó (kb. 400 gramm)
  • kb. 10 szem koktélparadicsom
  • fél citrom leve
  • só, bors
  • egy evőkanál olívaolaj
  • egy csokor friss petrezselyem

A kuszkuszt megsózom, majd annyi forró vízzel öntöm le, hogy ujjnyira ellepje. Lefedem, hagyom tíz percig állni, míg magába nem szívja a vizet. Közben a csicseriborsót leöblítem, lecsepegtetem, tálba teszem. Hozzáadom a negyedekre vágott paradicsomot, majd mikor a kuszkusz megpuhult, egy villával azt is hozzákaparom. Meglocsolom a citromleves-olajos öntettel, majd megszórom az aprított petrezselyemmel.

Szaftos húsok

A hús-krumpli kombináció után a második prototípusa a laktató vacsorának.

Mivel még a legegyszerűbb pörkölt is több időt igényel 20 percnél, valami gyorsabb kell, ez a paradicsomos csirke pont elkészül,

míg a kuszkusz magába szívja a forró vizet.

A kuszkusz helyett rizs is jó hozzá Forrás: Ács Bori

A recepthez az inspirációt a múlt heti Körítés Gasztrohéten a Dzsángóban kóstolt afgán étel adta.

Paradicsomos-mazsolás csirke

Alapanyagok

  • fél kg csirkemell- vagy combfilé
  • egy nagy fej hagyma
  • 200 gramm passzírozott paradicsom
  • 100 gramm mazsola
  • őrölt római kömény
  • őrölt fahéj
  • só, bors
  • sűrű joghurt
  • pisztácia vagy mandula
  • 20 dkg kuszkusz vagy rizs

Ha rizst tervezek mellé, azzal kezdem, hogy a rizst olajon átpirítom, leöntöm kétszeres mennyiségű vízzel, sózom, és alacsony lángon puhára párolom. A hagymát felszeletelem, kevés olívaolajon puhára párolom. Megszórom egy nagy csipet fahéjjal és egy mokkáskanál római köménnyel. A csirkét felkockázom, rádobom a párolt hagymára, nagy lángon átpirítom.

A csirke itt mazsolával, paradicsommal készült Forrás: Ács Bori

Lejjebb veszem a lángot, meglocsolom a paradicsommal, belekeverem a mazsolát, sózom, borsozom. Lefedve, alacsony lángon hagyom rotyogni 15 percig. Közben a kuszkuszt nagy tálba teszem, megsózom és annyi forró vizet öntök rá, hogy ujjnyira ellepje. Lefedem és állni hagyom, míg a csirke megpuhul. Tálaláskor a kuszkuszra halmozom a csirkét, egy kanál sűrű joghurtot teszek rá és ha van, megszórom pisztáciával vagy mandulával.

A főzelék sem csak ebéd lehet

Bár a főzelék valahogy beragadt az ebéd kategóriájába, szerintünk vacsorára is tökéletes. Ha éppen fasírtot sütni nincs is idő, egy buggyantott tojás vagy egy tükörtojás is pont jó a tetejére.

Citromos krumplifőzelék

Zöldbabfőzelék

Zöldborsófőzelék Forrás: Ács Bori

Zöldborsófőzelék

Répa, spárga, paradicsomos krumpli

Finomfőzelék

A határeset: melegszendvicsek

Egy igazi retró magyaros melegszendvics Forrás: Ács Bori

Ez már csalás, a melegszendvicsek éppen a hideg étel és a főtt közötti határon állnak, de igazán nagy rohanás esetén jobban kibélelik a gyomrot egy párizsis zsömlénél. Különleges receptekért, Elvis mogyoróvajas-banános kedvencéért és az elegáns Croque Monsieur-ért ide kattintsanak.

Omlettek és rántották

Ahogy a főzeléket eggyel, úgy a rántottát simán kettővel lejjebb ránthatjuk a napirendben.

A rántotta is lehet vacsora Forrás: Ács Bori

Ha az alaprántotta kevésnek tűnik, mehet bele körülbelül minden, ami a hűtőben található a maradék nyesedék zöldség, sonka, kolbász, sajt, sült krumpli vagy főtt rizs is. Ha pedig a tojásból lepényt sütnének, készítsenek frittatát, amibe aztán tényleg minden mehet, ami éppen az útjukba kerül.

A kapkodó barátja: a keverve pirítás

A stir-fry, magyarul keverve pirítás a legjobb módszer, ha tényleg hamar akarunk meleg ételt előállítani.

Erre a legjobb eszköz a wok, de ha nincs ilyenünk, helyette használhatunk más, vastag, súlyos, nagy és mély serpenyőt is.

Mivel a sütési idő nagyon rövid, mindent elő kell készíteni, mielőtt nekiállunk felforrósítani. Az olajat, a fűszereket a pultra kell sorakoztatni, az alapanyagokat szépen kockázva, csíkozva a kezünk ügyébe kell pakolni. Aztán dobhatunk bele bármit, amit épp kívánunk, a lényeg a sorrend. Olaj, hús, fűszerek, zöldségek, és ha szeretnénk, előáztatott rizstészta vagy előfőzött rizs. Az alábbi receptben tarját használtunk, de lehetett volna marhahátszín, csirkecombfilé is, brokkolival, zöldbabbal, cukkinivel, bármivel.

Szójaszósszal, mézzel és szezámmaggal Forrás: Ács Bori

Keverve pirított mézes-szójás tarja zöldségekkel

Alapanyagok:

  • fél kg tarja
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 nagy kaliforniai paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • szárított csili
  • egy kiskanál őrölt gyömbér
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál méz
  • szezámmag
  • olaj

A húst felcsíkozom, a zöldségeket gyufaszál vékonyságúra vágom, a fokhagymát felaprítom. A szójaszószt elkeverem a mézzel. A serpenyőt felforrósítom, kevés olajat öntök bele, majd átpirítom benne a húst. Mikor megpirult, hozzáadom a csilit, fokhagymát és a gyömbért, meglocsolom a szósszal és hozzáadom a zöldségeket is. Körülbelül 3-4 percig pirítom az egészet együtt, míg a zöldségek enyhén el nem veszítik a tartásukat. Szezámmaggal megszórva tálalom.

Sokan rémálomként élik meg a főzést, pedig nem kell, hogy stresszt jelentsen. Gyorsan is lehet finomat főzni, próbálják meg, megéri!