Szeressen bele a karfiolba, ne akarja megfőzni

karfiol
Szép, nagy karfiol
Vágólapra másolva!
Az egyik család hússal rétegzi, a másik zsemlemorzsával, a harmadik besamellel eszi. Nem rossz ételek ezek, de a karfiol ennél sokkal többre képes, csak néhány berögzült szokáson kell változtatni, hogy igazi kedvenc legyen belőle.
Vágólapra másolva!

A karfiolhoz nem fűződnek kötelező szabályrendszer alapján elkészített fogások, nem olyan, mint a borsó, amiből mindig tejes főzeléket vagy levest készítünk - ez inkább olyan különczöldség. Mivel éppen tombol az őszi fajták szezonja, érdemes néhány új variációit is kipróbálni.

A zöldségek outsidere Forrás: Ács Bori

Van, aki egyáltalán nem eszi, más nyersen majszolja, akad, aki beborítja, rétegezi, de mindenki, minden esetben megfőzi, mintha muszáj lenne,

mintha a rendőr minimum bevinné a Gyorskocsi utcába, ha ezt a lépést kihagyja.

Pedig a karfiolból sokkal, de sokkal többet tudunk kihozni, ha egyáltalán nem főzzük.

Nem is unalmas Forrás: Ács Bori

Külföldi gasztroszakértők és magazinok rendszeresen áradoznak erről a nálunk kissé lefitymált zöldségről, megsütik egészben, készítenek belőle vega sztéket, sőt darálva rizs helyettesítésére vagy éppen idézőjeles pizzatészta készítésére használják.

Nem vágjuk, hanem rózsákra szedjük Forrás: Ács Bori

Kipróbáltunk egy csomó, szétfőtt karfiolon szocializálódott ízlésűeknek talán furcsának tűnő receptet, és határozottan állítjuk: ez egy izgalmas alapanyag, amire érdemes kreatívan tekinteni.

Karfiol a köbön

Sütőben sütve, csakúgy, mint a sütőtök, a karfiol is a kiemeli saját ízeit.

Érdekes módon nem lesz olyan büdös tőle az egész lakás, mint mikor főzzük,

aromája pedig édes, mély és sokkal izgalmasabb lesz.

Kakaós karfiol, igen, és zseniális Forrás: Ács Bori

Nem puhul meg teljesen, nem lesz pépes, megmarad a tartása. Tény, hogy valamivel időigényesebb, hiszen főzve 10 perc alatt van meg, sütve viszont beletelik egy fél órába is.

Karfiol és kakaó?

Mautner Zsófi állt elő néhány éve a kakaós karfiol receptjével, amiről már akkor sokan felfedeztük, hogy zseniális, mégsem robbant be a köztudatba. A keserű, cukrozatlan kakaópor kiemeli a karfiol saját ízét, az étel összességében egyáltalán nem lesz sem bizarr, sem kakaóízű. Mióta beleszerettünk, kevertük a kakaóport mindenféle más fűszerrel is: cayenne borssal, csiliporral, kurkumával, érdemes kísérletezni, szkeptikusoknak is érdemes kipróbálni.

Kakaóval sült karfiol

Alapanyagok:

  • egy fej (kb. egykilós) karfiol
  • egy kiskanál csilipor (elhagyható)
  • só, bors
  • olívaolaj
  • egy evőkanál keserű kakaópor
Szép is, és nagyon finom Forrás: Ács Bori

A sütőt előmelegítem 200 fokosra. A karfiolt rózsákra szedem, sütőpapírral bélelt sütőlapra rakom, majd lecsöpögtetem olívaolajjal. Sózom, borsozom, és alaposan összeforgatom, hogy az olaj mindenütt beborítsa. Erre

még jobb módszer az, ha egy zacskóba tesszük a zöldséget, belelocsoljuk az olajat,

hozzáadjuk a fűszereket és a zacskó száját befogva az egészet összerázzuk.

A kakaót elkeverem a csiliporral, majd egy kis méretű szűrő segítségével egyenletesen a karfiolra szórom. A forró sütőbe tolom, és kb. 30-40 percig sütöm, míg a karfiol puha nem lesz.

Sütőbe a karfiollal!

Miután kiderült, hogy a karfiol sütve az igazi, kedvenc házi gyerekkori ételemet is elkészítettem sütőben. Remekül működött.

A kedvenc házi karfiol recept, technológiai csavarral Forrás: Ács Bori

A prézlis karfiol névre hallgató étel nálunk sima főtt karfiolt jelentett, amit pirított zsemlemorzsába forgattunk, és rengeteg tejföllel ettünk, néha magában, néha sült csirkével. Ugyanez a fogás sok más háztartásban is előfordul, csak néhol a főzés után a morzsával és a tejföllel, esetleg még darált hússal is rétegzik, és meg is sütik. A karfiolos ételeknek annyira nem létezik általános receptje, hogy ennek a rakott karfiolnak még cukros változatáról is hallottunk. A saját családi karfiolunkat mindenesetre kipróbáltam sütve, és nem bántam meg.

Prézlis karfiol, sütve

Alapanyagok:

  • egy fej, kb. egykilós karfiol
  • 150 gramm zsemlemorzsa
  • két evőkanál vaj
  • tejföl
Prézlis karfiol Forrás: Ács Bori

A sütőt előmelegítem 200 fokosra, lecsöpögtetem olívaolajjal, sózom, alaposan átforgatom. Kb. 30-40 perc alatt puhára sütöm. Közben a vajat egy serpenyőben megolvasztom, belekeverem a zsemlemorzsát és aranyszínűre pirítom. Egy tál aljába öntöm.

A serpenyőben megolvasztom a másik kanálnyi vajat, majd a kisült karfiolt átforgatom benne.

A zsemlemorzsához öntöm, és alaposan összeforgatom, hogy mindenütt bevonja. Tejföllel tálalom.

Pizzatészta karfiolból?

Tényleg nagyon furcsán hangzik, hogy pizzatésztát készítsünk karfiolból. Nem mondom, hogy akár egy lapon is említhető lenne a valódi pizzával, mégis megéri kipróbálni!

Pizzatészta, karfiolból, nem vicc Forrás: Ács Bori

Külön ételként, a pizza nevét is elfelejtve mégis

jó dolog, amivel fogyókúrázó, cukorbeteg vagy gluténérzékeny vendégeket rendkívül boldoggá tehetünk.

Sőt zöldségutáló gyerekeket is simán ki lehet vele trükközni.

Karfiolpizza

Alapanyagok:

  • egy fej karfiol
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál liszt vagy mandulaliszt
  • só, szárított oregánó
  • 50 gramm reszelt parmezán
  • 400 gramm passzírozott paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • sajt, sonka, rukola vagy bármi, amit feltétnek szánunk

A sütőt előmelegítem 180 fokosra. A karfiolt ledarálom, majd sózom, belekeverem az oregánót, és közepes lángon, lefedve párolom 5 percig. Hagyom langyosra hűlni, majd hozzádolgozom a reszelt parmezánt, a lisztet és a felvert tojásokat. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, és vékonyan megkenem a papírt olajjal. Egyenletesen rányomkodom a masszát. A forró sütőben 10 percig sütöm. Kiveszem, megkenem a paradicsomszósszal, megszórom reszelt sajttal, sonkával vagy éppen amihez kedvem van, és további 5-7 percig sütöm.

Rizs karfiolból?

Erről a megoldásról sem kell azt gondolni, hogy majd simán helyettesíthető lesz a rizs és a kuszkusz, és

örökké vékonyak leszünk,

de elég izgalmas köretvariáció szaftos ételek mellé.

Karfiolrizs

Alapanyagok:

  • karfiol
  • vaj
Köretvariáció, az állaga a rizséhez hasonlít Forrás: Ács Bori

A karfiolt rózsáira szedem, megmosom, lecsepegtetem. Aprítógépbe teszem, de csak kis adagonként, egyszerre nem sokat. Rizsszemnyi finomságúra darálom.

Ha ledarálom, rizs lesz belőle, legalábbis olyasmi Forrás: Ács Bori

Egy serpenyőben kevés vajat olvasztok, belekeverem a darált karfiolt, enyhén megsózom, majd kb. 5 percig párolom.

Karfiolcurry vöröslencsével

A kókusztejes curryk olyanok, mint egy fűszeres, izgalmas főzelék.

Olyan, mint a főzelék, csak sokkal izgalmasabb Forrás: Ács Bori

Bármilyen zöldséggel működnek, a karfiol különösen jó alap hozzá, a kókusztej és a curry is harmonikusan kombinálható a zöldség markáns ízével.

Alapanyagok:

  • egy fej hagyma
  • egy kg karfiol
  • egy nagy fej krumpli
  • 10 dkg vöröslencse
  • egy gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál curry fűszerkeverék
  • egy kiskanál kurkuma
  • egy deci alaplé vagy víz
  • egy deci kókusztej
  • a tálaláshoz citromlé

A hagymát apróra vágom, és kevés olajon puhára párolom. Belekeverem a fűszereket, az apróra vágott fokhagymát, majd hozzáadom a rózsákra szedett karfiolt, a megpucolt és kockákra vágott krumplit, valamint a vöröslencsét. Sózom. Aláöntöm az alaplevet, és 10-15 percig párolom, míg minden meg nem puhul. A végén hozzáadom a kókusztejet, és összemelegítem vele az ételt.

Curry is készülhet karfiolból Forrás:Ács Bori

Párolt rizzsel tálalom, a tetejére friss citromlevet csepegtetek.

Még nem értünk a megszokottaknál izgalmasabb karfiolreceptek végére, mert nem beszéltünk a legjobb savanyúságról, a citromos, ecetes karfiolról, amit egyszer muszáj mindenkinek kipróbálnia, ugyanúgy, mint a kakaós, sült verziót.