Elkészítjük a világ kedvenc karácsonyi kávéját

pumpkin spice latte sütőtökös tejeskávé
Vágólapra másolva!
Idén nagyon korán ránk tört az advent hangulata, ezért muszáj volt kipróbálnunk azt a tejeskávét, amiben sütőtökpüré, fahéj, szegfűszeg és gyömbér is van. Most már a bögrénkben is karácsony van.
Vágólapra másolva!

Már tavaly ősszel nagy hájp lett a Starbucks sütőtökös kávéja, az egész világ odáig volt érte, milliókat adtak el a fura összetételű, ital formájú süteményből. A népszerű termék azonban, annak ellenére, hogy a karácsonyi fűszereket és a sütőtököt is imádjuk,

nem győzött meg minket,

túl édes volt, és erőltetett.

Sütőtököt a kávéba! Forrás: Ács Bori

A gondolat viszont szöget ütött a fejünkbe, nem is sikerült kiűzni onnan: vajon jöhet ki valami jó abból, ha sütőtököt, mézeskalácsfűszereket tejeskávéval keverünk? Kipróbáltuk.

Titkos recept

Azt senki nem tudja, mi van pontosan az eredeti Pumpkin Spice Lattéban,

de rengetegen próbálták meg rekonstruálni a receptet és házi körülmények között előállítani.

A "pumpkin spice" eredetileg a sütőtökös pitéhez használt fűszerkeveréket jelöli, ezért a pumpkin spice lattéban nem is kell, hogy feltétlenül legyen sütőtök, mégis sok rekonstruált recept tesz bele. Mivel az eredeti elsősorban túl sok és túl édes volt a számunkra, a receptben a minimálisra csökkentettük a cukrot.

Házi pumpkin spice latte Forrás: Ács Bori

A mennyiség arányait is igyekeztünk kiegyensúlyozni, és nem literekben toltuk a tejet, tejszínt és habot a kevéske kávéhoz, hanem egy reális latte arányait figyelembe véve raktuk össze az italt. Félretettünk néhány kanálnyival a krémleveshez sütött tökből, és összeraktuk a mi karácsonyi tökös-mézeskalácsos tejeskávénkat.

Alapanyagok 1 személyre:

  • 1 adag presszókávé
  • 1 dl tej
  • fél dl víz
  • egy kiskanál méz
  • 2 szelet friss gyömbér
  • 2 szem szegfűszeg
  • 1-2 csepp vaníliakivonat
  • fél rúd fahéj
  • 3 evőkanál sültsütőtök-püré

A szegfűszeget, a gyömbért és a fahéjat összekeverem a vaníliával, vízzel és a mézzel, összeforralom, majd félreteszem. A sütőtököt leturmixolom, beleszűröm a fűszeres keveréket. A bögrébe öntöm a lefőtt kávét. Hozzáöntöm a fűszeres-sütőtökös keveréket. A tejet felmelegítem és habosítom, majd a bögrébe öntöm. Kevés őrölt fahéjat szórok a tetejére.

Karácsony a kávéban Forrás: Ács Bori

A recept persze ízlés szerint alakítható, lehet édesebb, és a tetejére a hedonizmust kimaxolandó kerülhet tejszínhab is.

Ha önök is koraiadvent-szindrómában dúdolgatják a Driving Home for Christmast vagy a Mennyből az angyalt, gyorsan keverjenek egy mézeskalácsos lattét.