Fékezze le zsírral a szilveszteri alkoholt

zsíros szilveszter receptek
Vágólapra másolva!
A zsírt és a vele készült ételeket nem nagyon esszük mindennap, így az év utolsó napján, egyfajta "védőételként" talán megengedhetjük magunknak. Zsíros aprósütemények, húskrémek, pizzák, és még több zsír.
Vágólapra másolva!

A szilveszter az ünnepi időszak legnehezebb éjszakája. Rengeteg alkohol fogy, miközben talpon kellene maradni éjfélig, sőt ideális esetben még tovább.

Bár Zacher Gábor toxikológus a közelmúltban elárulta, hogy nincs az az étel, ami igazán blokkolni tudná az alkohol hatását, azért valamelyest késleltetheti, lassíthatja a berúgást, ha a szesz útjába súlyos, nehezebben emészthető ételeket állítunk.

"A zsírok és a tömött gyomor csak a felszívódást lassítja, a szeszt nem ürítik ki a szervezetből. Az alkohol a gyomorból és a vékonybél első szakaszából szívódik föl. Természetesen, ha van ott egy kis sonka vagy kemény tojás,

de ezzel csak elodázzuk a hatást, picit csökkentjük a csúcskoncentrációt" - részletezte az Origo kérésére a szakember.

Ropogós Forrás: Ács Bori

Üres gyomorral sokkal hamarabb kerülhetünk a padlóra, szóval ha már iszunk, együnk is mellé, méghozzá valami nehezet. Ezen ne múljék: a legtöbbet stigmatizált alapanyagból, zsírból készítettünk vendégváró ételeket, kencéket, lepényeket, aprósüteményeket szilveszterre. Mindezt elég nagy örömmel tettük, mert a zsír finom dolog!

Zsír, befonva

Zsíros, borsos, sós és ropog, ráadásul csinos is. A borsos fonat egy régi zsidó borkorcsolya, amire több különböző recept létezik.

A legrégebbi szakácskönyvemben csak tojás, liszt, kevés zsír, só és bors szerepelt,

amivel sehogy sem állt össze a tészta, a modernebb receptek pedig jóval több zsírt és folyadékot ajánlottak hozzáadni. Valahol a középúton lőttem be a dolgot: a legrégebbi receptből indultam, majd annyi bort adtam a tésztához, hogy gyúrható legyen. Egy egészen különleges sós aprósütemény lett a végeredmény, ropogós, határozottan érezni benne a zsír és a bor ízét, a bors pedig csak a végén csíp picit. A legjobb dolog bármilyen alkohol mellé.

Borsos, zsíros Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 500 gramm liszt
  • 50 gramm libazsír
  • 1,5 kiskanál só
  • egy kiskanál frissen őrölt fekete bors
  • 1,5 dl víz
  • 2 tojás

A lisztet, a borsot és a sót elmorzsolom a zsírral. Hozzákeverem a felvert tojásokat, majd kis adagokban annyi vizet, amennyitől éppen hogy csak gyúrható állagú nem lesz. Vékonyra, kb. fél centi vastagságúra nyújtom, téglalapot formázok belőle – ha máshogy nem, egyszerűen úgy, hogy egyenesre vágom a négy oldalát. Arasznyi hosszú, fél centi széles csíkokat vágok belőle, ezeket hármasával összefonom. 180 fokos, előmelegített sütőben egy óra alatt sülnek meg, de fél óra után megkenem őket egy felvert tojással.

Máj, zsírban

Ez az a fogás, ami tényleg csak kötetlen vendégségek és ivóbulik mellé passzol, mert előételnek túl nehéz, főételnek pedig sehogy sem illik be. Nagy előnye, hogy látványos, egyszerre nagy mennyiségben is elkészíthető, ha tömegeket akarunk etetni, alig van vele munka.

Csak só kell rá Forrás: Ács Bori

Több módszerrel és többféle alapanyagból is készülhet: természetesen libamájból a legfinomabb, de kacsamájból is nagyon jó, sőt csirkéből is megteszi. Valami nagyon-nagyon jófajta kenyér kell mellé, és egy kis só.

A módszerek:

A zsírt a májjal együtt felforralom, majd lekapcsolom alatta a lángot, és állni hagyom 10 percig.

Megint felforralom, lekapcsolom, állni hagyom, majd harmadszor is megismétlem a folyamatot. A másik módszer, hogy a zsírt a májjal felteszem főni, majd éppen csak gyöngyöztetve főzöm kb. 5 percig, leveszem a lángról, és hagyom kihűlni. Mi most egy harmadik módszert alkalmaztunk, a lassú sütést.

Ez most csirkemájból készült, de libamájból a legjobb Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • fél kg máj
  • kb. 200 gramm liba/kacsazsír
  • tej

A májat rögtön a megvásárlás után műanyag dobozba teszem, és felöntöm annyi tejjel, amennyi ellepi. Elkészítés előtt leöntöm róla a tejet. Az ereket, amennyire csak lehetséges, kitépem. Cseréptálba teszem őket. Megmelegítem a zsírt, és a májra öntöm –

fontos, hogy a zsír teljesen ellepje a májat vagy májakat.

A tálat betolom a 120 fokos sütőbe, így melegítem egy órán keresztül. Kiveszem, hagyom hűlni, majd a hűtőbe teszem.

Rillette – húskrém

Ha akarom, puccos, ha akarom, laza Forrás: Ács Bori

A rillette elegánsan hangzik, valójában azonban a legegyszerűbb, legösztönösebben imádható húsétel a világon. Gyakorlatilag egy zsíros, lassan sülve-párolódó fogásról van szó, amit darabosan krémesre kell eldolgozni, majd pirítósra kenve fogyasztani. Üvegekbe töltve sokáig eláll a hűtőben, tömegeket lehet vele jóllakatni. Az itt ismertetett recept tulajdonképpen egy sovány verzió, az igazi még ennél is sokkal zsírosabb.

Hús, zsírban Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 1 kg sertéslapocka
  • fél kg császárszalonna
  • 2 dl fehér bor

Ízesítési lehetőségek:

  • só, bors
  • citromlé
  • babérlevél
  • zsálya
  • szerecsendió

A felkockázott húst nagy vaslábosba helyezem, ráöntök egy kevés bort, majd 3 órára a sütőbe teszem, míg egészen omlós nem lesz. A húst kiszedegetem, nagy tálba teszem és szálaira húzogatom. A lábosban maradt zsíros levet leszűröm, majd a felét a húshoz adom. Addig keverem, míg krémes nem lesz, ha szükséges, közben adagolok hozzá még a léből. Üvegekbe töltöm, behűtöm. Pirítósra kenve, vagy másokat erre buzdítva tálalom.

Ciaccino – pizza, de mégsem

Forrás: Ács Bori

A ciaccino (ejtsd: csáccsínó) egy olasz utcai étel, ami olyan, mint egy töltött pizza, de mégsem az, ugyanis zsír van a tésztájában, ami ettől eszméletlenül lágy. Sienában minden pékségben megtalálni, rengeteg változata kapható, ricottás-spenótos, sonkás, kolbászos-paradicsomos, vagy simán mozzarellás. Egy szelet is elég belőle, hogy leterítsen.

Alapanyagok:

  • 500 gramm liszt
  • 1,5-2 dl víz
  • 25 gramm élesztő
  • 150 gramm disznózsír
  • 1 kiskanál só

Paradicsomos-mozzarellás:

  • egy kiskanál olívaolaj
  • egy gerezd fokhagyma
  • 400 gramm passzírozott paradicsom
  • só, bors
  • szárított oregánó
  • 2 csomag mozzarella
Spenótos-ricottás Forrás: Ács Bori

Spenótos-ricottás:

  • fél kg spenót (nyersen mérve)
  • egy kiskanál vaj
  • egy gerezd fokhagyma
  • 300 gramm ricotta
  • só, bors, szerecsendió

A lisztet és a sót elmorzsolom a disznózsírral, majd elkeverem a vízben feloldott élesztővel. Letakarva egy óra alatt hagyom a kétszeresére kelni.

A paradicsomszószhoz az apróra vágott fokhagymát megfuttatom az olívaolajon, ráöntöm a paradicsomot, fűszerezem, és alacsony lángon hagyom rotyogni kb. 10 percig. A spenótot megmosom. Egy lábos aljában felolvasztom a vajat, beleteszem a finomra aprított fokhagymát. Hozzáadom a spenótot, és lefedve párolom, míg össze nem esik. Ekkor szűrőbe borítom, és alaposan kinyomkodom belőle a fölösleges levet. Deszkára teszem, összevágom, majd elkeverem a ricottával, és ízesítem.

A tésztát, amikor megkelt, négy egyenlő részre osztom.

Az elsőt a sütőlappal megegyező méretűre nyújtom, és a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem,

megkenem paradicsomszósszal, és lecsöpögtetett mozzarellaszeleteket helyezek rá. Kinyújtom a másik tésztalapot is, megpróbálom ugyanakkorára formázni, mint amekkora az első volt. Ráfektetem, és a széleket behajtogatom. A műveletet megismétlem a másik ciaccinóval is, csak ezt a spenótos-ricottás töltelékkel kenem meg. 220 fokosra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt sül meg.

Ne akarjon hazavezetni!

Alkoholt fékező falatkák ide vagy oda, óva intünk mindenkit attól, hogy szeszes italok fogyasztása után autót vezessen. Ha mégis tudni szeretné, mikor indulhat el elsején a parkoló felé, hogy mennyi idő alatt bomlik le átlagosan az alkohol, tanulmányozza táblázatunkat:

Mennyi idő alatt bomlik le egy feles?

A véralkoholszintet ezrelékben fejezzük ki, ami alapján megtudhatjuk, hogy egy liter (azaz ezer milliliter) vérben hány ezrelék az etil-alkohol.

1 ezrelék: 1000 ml vérben 1 ml alkohol van.

Egy köbcenti etil-alkohol tömege 0,8 g.
1 ezrelék = 80 mg/liter
2 ezrelék = 160 mg/liter
3 ezrelék = 240 mg/liter

Egy deciliter 4 V/V% sörben 4 ml etil-alkohol van, amely (4 x 0,8) 3,2 g tömegű etil-alkoholnak felel meg, azaz egy korsóban az ötszöröse, 16 gramm található. Ha a 10 gramm/órás átlagértékkel számolunk, 1,6 óra kell a lebontásához.

Egy deciliter 50 V/V% pálinkában 50 ml etil-alkohol van, amely (50 x 0,8) 40 g tömegű etil-alkoholnak felel meg, azaz egy felesben 20 gramm található. Ha a 10 g/h-s átlagértékkel számolunk, 2 óra kell a lebontásához.

Egy deciliter 10 V/V% borban 10 ml etil-alkohol van, amely (10 x 0,8) 8 g tömegű etil-alkoholnak felel meg, azaz egy pohárnyiban ennek duplája, 16 gramm található. Ha a 10 g/h-s átlagértékkel számolunk, 1,6 óra kell a lebontásához.

Vigyázat, ezek átlagértékek, nem érvényesek minden emberre, valakinél sokkal hosszabb időre van szükség. Ne kockáztassák maguk és mások életét!