Szuperpuding, szuperegészségesen, szuperfinoman

chia mag puding
Vágólapra másolva!
Minden időszaknak megvannak a maga szuperélelmiszer-divatjai. Ilyenkor felbukkan egy csodaszer, amit hirtelen mindenki elkezd keresni. Jönnek a legendák: a szomszéd lefogyott tőle, a barátnőmnek pedig eltűntek a pattanásai. Ilyen felkapott szenzáció most a chiamag.
Vágólapra másolva!

Már nem lehet ránézni gasztroblogra, gasztromagazinra vagy az Instagramra anélkül, hogy ne ütköznénk a chiamag méltatásába, most hirtelen mindenki ezt akarja: muszáj volt kipróbálnunk, mit tud.

Mitől olyan szuper?

Az aztékzsálya-mag egy sivatagi növény, a Salvia hispanica termése. Elsősorban az a nagy előnye, hogy rengeteg tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz anélkül, hogy sok lenne benne a kalória.

Ilyen a chiamag Forrás: Ács Bori

Nagyon magas a rost-, omega-3-, kalcium-, antioxidáns- és fehérjetartalma. Utóbbi tulajdonsága miatt vegetáriánusok is szívesen használják a napi fehérjebevitel növelésére. Hogy kifejezetten fogyasztana, azt senki nem bizonyította, de hogy egészséges adalék, amiből jó napi néhány kanállal elfogyasztgatni, az nagyon valószínű. Kíváncsiak voltunk, vajon belső tulajdonságai mellett a konyhában is tud-e újat nyújtani? A válasz egy nagy igen.

Varázspuding

A legviccesebb nem is a rengeteg belső jó tulajdonsága, sokkal inkább az, ahogy nedvességgel találkozva viselkedik. Saját súlya tízszeresét képes felinni: a folyadékot zselés, pudingszerű anyaggá változtatja.

A magokat elkeverem valamilyen folyadékkal Forrás: Ács Bori

Lényegében varázslatról van szó: este elkeverek két alapanyagot egy tálkában, és valami egészen különleges étel lesz belőle.

Még azt sem kell mondanom, hogy csiribú.

Ha tehát két púpozott evőkanál chiamagot leöntök körülbelül két deci folyadékkal, elkeverem, és állni hagyom, pudinggá válik.

Néhány óra alatt megszívja magát Forrás: Ács Bori

A folyadék lehet tej, kókusztej, joghurt, gyümölcslé vagy ezek kombinációja, bármi. Ízesíteni is lehet, sőt, érdemes:

miközben ázik, magába szívja az ízeket is a folyadékokkal együtt.

Így aztán a szuperpudingunk lehet:

  • kakaós, ha kakaóport szórunk bele,
  • kókuszos, ha kókuszreszeléket keverünk hozzá,
  • mézes,
  • lekváros,
  • gyümölcsös,
  • aszalt gyümölcsös,
  • fűszeres – fahéjas, szegfűszeges, vaníliás
Kakaós chiapuding Forrás: Ács Bori

A kész puding tetejére pedig további dolgokat lehet rakosgatni: a képen egy kakaós verzió kókuszpehellyel, mogyoróval és málnával.

Szórhat, csak szórhat

Ha nem pudingot készít belőle, még mindig szórhatja

  • müzlibe,
  • zabkásába,
  • salátára.

Vagy keverheti