Nyár a januárban: ehhez még utazni sem kell!

citrom pite
Vágólapra másolva!
Mi a jó a januárban? Hideg és sötét van, minden szürke, a karácsony már elmúlt, a tavasz még beláthatatlanul messze. Az egyetlen értelmes dolog a piacon a meyer citrom.
Vágólapra másolva!

A meyer citrom ilyenkor bukkan fel mindenfelé, látni a zöldségeseknél és hiperekben is. Az a jó benne, hogy

illatosabb, lédúsabb, édesebb a hagyományos citromnál,

ezért fantasztikus édességeket lehet belőle készíteni, de még egy átlagos limonádét is nagyon feldob.

Meyer citrom Forrás: Ács Bori

Onnan lehet felismerni, hogy valamivel ducibb, kerekebb és az átlagosnál sötétebb sárga a héja. Egy citromsárga, üdén savanykás, friss ízű sütemény az egyetlen, ami a tél közepén kicsit jobb kedvre deríthet mindenkit. Nem túl bonyolult, csak kevergetni, kavargatni kell hozzá.

Citromkrémes pite

(Nagyon nagy adag, kb. 10 főre elegendő)

Savanykás, de ez a jó benne Forrás: Ács Bori

Alapanyagok a tésztához:

  • 300 gramm liszt
  • 180 gramm vaj
  • egy kiskanál só
  • 3 evőkanál porcukor
  • 2 tojás sárgája

A töltelékhez:

  • 3 dl friss citromlé – kb. egy kiló citromból
  • 200 gramm cukor
  • 6 tojás sárgája
  • 2 egész tojás
  • 200 gramm vaj

A sütőt előmelegítem 180 fokosra.

A tésztához az alapanyagokat aprítógépben összedolgozom,

annak hiányában előbb a lisztet, cukrot és sót morzsolom el a hideg, kockákra vágott vajjal, majd ehhez adom hozzá a tojások sárgáit. Egy szögletes, kb. 30-35-ször 20-25-ös méretű tepsit kibélelek sütőpapírral és beleszórom a tésztát, majd egyenletesen belenyomkodom úgy, hogy kb. egycentinyi feljöjjön a tepsi oldalára is.

Sok citrommal készül Forrás: Ács Bori

A tésztát a sütőbe teszem kb. fél órára, közben elkészítem a krémet. A citromok levét kifacsarom. Egy kis lábosba teszem és a cukorral együtt felforrósítom. Közben a tojásokat egy külön tálban felverem. Ha a citromlé forró, vékony sugárban a tojásokhoz öntöm úgy, hogy közben folyamatosan keverem egy kézi habverővel.

Kavargatós süti Forrás: Ács Bori

Alaposan elkeverem, majd az egészet visszaöntöm a lábosba és közepes lángon kevergetve főzöm 5 percig, míg kissé be nem sűrűsödik.

Leveszem a lángról és kis kockánként hozzáadom a hideg vajat,

közben folyton keverem. Amikor az összes vajat felvette a krém, a közben megsült tésztára öntöm. Visszatolom a sütőbe kb. 15 percre.

Ha kihűlt, szeletelhető Forrás: Ács Bori

Igen, ekkor úgy tűnik, mintha folyna, de nem kell aggódni, miközben lehűl, egészen megszilárdul, és szeletelhető lesz. Édesebb szájúaknak mehet rá egy kis porcukor.