A gyökerek megvédenek bennünket minden bajtól

gyökerek
Vágólapra másolva!
Nemszeretem-savanyúság, a terítőből kimoshatatlan rémisztő szín: sokan így gondolnak a céklára, pedig e megvastagodott gyökér a téli konyha egyik sokoldalú alapanyaga.
Vágólapra másolva!

A cékla színével is vidámságot hoz a téli étrendünkbe, finom és sokoldalú. Eddig csak savanyúságként fogyasztottuk? Próbáljuk ki palacsintatésztába mártva kisütni a megfőtt szeleteket! Készítsünk belőle majonézes, tejfölös salátát, vagy diós-mézeset, amelybe nyersen reszeljük a céklát! Vagy egy könnyű céklahabot, ami akár ünnepi fogás is lehet.

Céklahab

Céklahab Forrás: HUNGARY/Rozsakunyho Kft.

Hozzávalók:

40 dkg cékla
2 babérlevél

őrölt fehérbors
2 dl tejföl
2 tojás
néhány csepp citromlé
csipetnyi cukor
5 dkg vaj

Elkészítési idő: 20 perc+sütés és gőzölés

Az alaposan megmosott céklákat sütőbe téve puhára sütjük, még forrón meghámozzuk. Burgonyanyomóval összetörjük, sóval, őrölt fehérborssal, citromlével és egy kevéske cukorral ízesítjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt, végül a tojásfehérjékből vert habot is beleforgatjuk. Kisebb formákat vagy egy tűzálló tálat vajjal kikenünk, a masszát belesimítjuk, majd a formákat vízzel tepsibe állítjuk. Előmelegített sütőben 30 percig gőzöljük. Tálalhatjuk azon melegében is, de behűtve, friss zöldsaláta-levelekkel, esetleg egy kis zöldfűszeres joghurt társaságában is.

A cékla a természetgyógyászok szerint rákellenes hatóanyagokat tartalmaz, ezért a megelőzés érdekében javasolják nyersen és főzve a fogyasztását. Karotenoidokat, flavonoidokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, nagy mennyiségben vasat tartalmaz. Javítja az ellenálló képességet, sőt, fiatalító hatású és a fogyókúrás étrendben is nagy szerepet kap. Talán nem is gondolnánk, de édes sütemény töltelékét is készíthetjük céklából, vagy piskótába is keverhetjük apróra vagdalva, vagy süthetünk ropogós cékla-chipset is.

Növény- és reformevőknek elsősorban, előételként vagy vacsorára cékla burgonyával, sajttal, joghurttal.

Céklás tornyocska

Céklás tornyocska Forrás: Origo

Hozzávalók:

40 dkg burgonya

30 dkg cékla

15 dkg mozzarella

2 tojássárgája

2 dl joghurt

só, reszelt szerecsendió, kakukkfű

Elkészítési idő: 30 perc + sütés

A burgonyát és a céklát külön-külön, héjában megfőzzük. Meghámozzuk, és a mozzarellával együtt 2-3 mm vastag szeletekre vágjuk. 10-12 cm átmérőjű tűzálló formácskákat sütőpapírral kibélelünk. A burgonya-, cékla- és sajtszeleteket váltakozva belerakosgatjuk. A tojássárgákat a joghurttal simára keverjük, sóval, frissen reszelt szerecsendióval, és kakukkfűvel ízesítjük, a masszát a formákba kanalazzuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Azon melegében kínáljuk.

Könnyfakasztó és orrfacsaró

A torma leginkább mártásként jelenik meg a konyhában, vagy a tormás sonkatekercsben, ami azért jó előétel, mert a torma alapból étvágygerjesztő hatású. A legtöbb torma húsvét táján fogy hazánkban, szeretjük a sonka meg a tojás mellé.

A legújabb kutatások szerint a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása fél napon át tart, tehát érdemes télen is szeretni. Antibakteriális hatását a benne található glikozidoknak köszönheti, a mustárolaj fokozza a nyálkahártyák vérellátását, a kálium serkenti a veseműködést. Ezért a reszelt torma húgyúti fertőzések, valamint bronchitis esetén is ajánlható. A felső légutak hurutja esetén a torma+méz keverékét érdemes bevetni!

A cékla és a torma együtt jó, a nyers cékla ecetes tormával összekeverve gyors és jóízű salátát ad. A céklaleves tormás galuskával izgalmas összhang.

Céklaleves tormás galuskával

Céklaleves Forrás: Origo

Hozzávalók a galuskához:

1 tojás

1 evőkanál ecetes, reszelt torma

kb. 8 dkg búzadara

a leveshez: 8 dl tyúkhúsleves

1 nagyobb cékla (30-35 dkg)

1 dl tejföl

2 tojássárgája

őrölt fehérbors

a tálaláshoz: 2-3 szál petrezselyemzöld vagy citromfű

Elkészítési idő: 50 perc

A tojást felverjük, az ecetes tormával elkeverjük, megsózzuk. Annyi búzadarát adunk hozzá, hogy egészen sűrű masszát kapjunk, majd dagadni hagyjuk. A céklát alaposan megmossuk és héjastul, annyi vízben, amennyi ellepi, 30-35 perc alatt puhára főzzük, vagy sütőben megsütjük. Amíg a cékla fő vagy sül, a forrásban lévő húslevesbe kiskanállal apró galuskákat szaggatunk a tormás masszából. Ha megfőttek, szűrőkanállal kiemeljük, leszűrjük őket. A puha céklát hideg víz alatt lehűtjük, megtisztítjuk, húsát kis kockákra vágjuk. A húslevessel, amiben a galuskák főttek, felöntjük, átforraljuk, azután turmixoljuk. A forró levesbe belekeverjük a tejföllel elhabart tojássárgákat, ha szükséges, sóval, őrölt fehérborssal ízesítjük. A galuskákat ráhelyezve, finomra vágott petrezselyemmel meghintve vagy néhány citromfű-levélkével máris tálaljuk.

A tormalevest érdemes akkor készíteni, ha van kéznél füstölt hús főzőleve. Vagy tegyük el a receptet sonkafőzésig!

Tormaleves fürjtojással

Tormaleves Forrás: Origo

Hozzávalók:

1 kisebb vöröshagyma

2 evőkanál olaj

2 evőkanál liszt

8 dl sonkalé (füstölt hús főzőleve)

25 dkg főtt sonka

2-3 babérlevél

őrölt bors

2 dl tejföl

1 csokor petrezselyem

2 evőkanál ecetes torma

8 db fürjtojás

Elkészítési idő: 25 perc

A vöröshagymát lereszeljük, és az olajon megfonnyasztjuk.

Ráhintjük a lisztet, s ha világosra pirult, szüntelen kevergetés mellett a sonkalével felöntjük. Beledobjuk a babérleveleket, a kockára vágott sonkát. Őrölt borssal fűszerezzük, és 5-6 percig főzzük. A tűzről levéve belecsorgatjuk a tejfölt, az ecetes tormával pikánsra ízesítjük. Végül finomra aprított petrezselyemmel és keményre főtt, félbevágott fürjtojásokkal gazdagítjuk. Friss kenyérrel, azon melegében tálaljuk.

Szerelemserkentő

A vasárnapi húsleves elképzelhetetlen zeller nélkül, a simulékony, lágy zellerkrémlevessel pedig sokak számára be is fejeződik a zellerrel való közelebbi kapcsolat. A szakácskönyvek számtalan receptet kínálnak nyers és főtt zellerből készült salátákhoz, de zellerrel megbolondíthatjuk a burgonyapürét is. A zeller az a gumó, amely szerelemserkentő erejéről mindenki hallott már. Nemcsak a vegetáriánus étlapon van helye, mert egész évben kedvező áron juthatunk hozzá, és mert még jóízű is, élhetnénk vele bátrabban, gyakrabban is.

A zeller ásványianyag-tartalma mellett kimagaslóan sok az E-vitamint rejt. Kiváló idegerősítő és legendás nemi hormon-képzőhatású, a nép gyógyászat megfigyelései szerint elgyengülés ellen és vízhajtóként ajánlható.

Finom krémleves zöldségszirmokkal

finom krémleves Forrás: Origo

Hozzávalók:

1 kg vegyes zöldség (sárgarépa, zeller, gyökér stb.)

2 evőkanál olaj

őrölt fehérbors

kakukkfű

2 dl tejszín

1 evőkanál rizsliszt

a zöldségszirmok sütéséhez: olaj

Elkészítési idő: 40 perc

A megtisztított zöldség felét apróra vágjuk, és az olajon megfonnyasztjuk. 8 dl vízzel felöntjük, megsózzuk, ízesítjük őrölt borssal, kakukkfűvel, és fedő alatt puhára főzzük. Eközben a többi zöldséget uborkagyalun legyaluljuk, és bő, forró olajban ropogósra sütjük. Az olajból kiemelt zöldségszirmokat szalvétán lecsöpögtetjük. Ha a zöldségek megpuhultak a levesben, a tejszínnel elkevert rizsliszttel besűrítjük, átforraljuk. Merülőmixerrel pépesítjük és azon melegében tálaljuk a ropogós zöldségszirmokkal.

Sörös csirke

Sörös csirke Forrás: Origo

Egy maréknyi gyökérrel készülhet az elronthatatlan (maximum elégethető) téli sörös csirke. A befűszerezett csirkedarabokat tegyük tűzálló tálba, dugdossunk közé hasábokra vágott zellert, répát, petrezselyemgyökeret, paszternákot. Locsoljuk meg sörrel, és lefedve tegyük forró sütőbe. 35-40 perc alatt finoman összesül, megvan a hús és a köret is.

Aki szeretné egy kicsit cifrázni, süssön zellert bundában. A szerelemserkentő zellernek a prosztatabarát tökmag tökéletes párja. Igazi férfibarát fogás!

Zellerrudacskák tökmagos bundában

Zellerrudacskák Forrás: Origo

Hozzávalók:

2 nagyobb zeller

1 citrom

2 tojás

2 dl tej

20-25 dkg Graham- liszt

10 dkg tökmag

a sütéshez: olaj

a sárgarépasalátához: 40 dkg sárgarépa

1 citrom

1 cs. petrezselyem

2 ek. méz

csipetnyi só és őrölt bors

Elkészítési idő: 30 perc

A zellert megtisztítjuk, ujjnyi rudakra vágjuk és citromos, sós vízben 5 percig főzzük, majd lecsepegtetjük. A tojásokat felverjük, a tejjel meg a liszttel simára keverjük. A tökmag felét megdaráljuk (vagy mozsárban megtörjük) és a masszába keverjük. A zellerdarabokat egyenként a tökmagos tésztába mártjuk és bő, forró olajban aranyszínűre sütjük.

Az olajból kiemelve lecsepegtetjük és a maradék tökmagban megforgatjuk. A répasalátához a megtisztított sárgarépákat gyufaszálnyi darabokra vágjuk. A citrom levével, lereszelt sárga héjával, a mézzel elkeverjük, csipetnyi sóval és őrölt borssal ízesítjük. Finomra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk a tökmagbundás zeller mellé.