Ha jól keverjük, újjászületik a narancs

narancs recept
Vágólapra másolva!
Amíg az eperre várunk, azzal dolgozunk, amink van. A narancs remek gyümölcs, de ha meguntuk magában, elég csak új ízekkel vegyíteni, és máris újra érdekfeszítő alapanyag lesz belőle.
Vágólapra másolva!

A tél első felében még egészen jól elvagyunk a déli gyümölcsökkel, márciusra viszont már nagyon elkezdünk sóvárogni a friss, hazai, nyári ízek után. Még jó darabig ki kell tartani, meg kell elégedni a banánnal, a mandarinnal, a naranccsal, igaz, attól még nem muszáj őket halálra unni.

A narancs például nemcsak magában vagy kifacsarva jó: ha megtaláljuk mellé az ideális társat, bármilyen fogás különleges lehet vele.

Ötféle ételt: főzeléket, húst, köretet, salátát és desszertet készítettünk úgy, hogy abban a narancs is hangsúlyos szerepet kapott,

sőt, csavart is egyet az étel jellegén.

Mandulás narancstorta

Ez lesz az egyik legfurcsább tortarecept, amit életükben olvastak: a tésztájában nincs vaj, van viszont két egészben, héjastul-mindenestül puhára főzött narancs. Liszt sem kell bele, darált mandula van benne helyette.

Mandulás, narancsos, kakaós Forrás: Ács Bori

A végeredmény egy nagyon szaftos, puha, átütően narancsízű édesség, amit ráadásul elképesztően egyszerű összerakni. Eredetileg szefárd zsidó recept, megírta Claudia Rodentől Nigella Lawsonon át Váncsa Istvánig sok mindenki, mégsem került be a köztudatba, pedig forradalmian jó.

Alapanyagok:
(egy kb. 12 szeletes tortához)

  • 2 nagy narancs
  • 6 tojás
  • 180 gramm cukor
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 30 gramm keserű kakaópor
  • 200 gramm darált mandula

A narancsokat egy lábosba teszem, és annyi vizet öntök rá, hogy éppen ellepje. Felforralom, és fedő alatt egészen puhára főzöm. Ez olyan másfél-két óra alatt van meg. Ekkor félbevágom őket, és hagyom kihűlni.

Így néz ki a narancs, ha puhára fő Forrás: Ács Bori

A szárakat és, ha akadnak, a magokat eltávolítom, majd aprítógépbe teszem, és pépesre darálom a puha narancsokat. Hozzáadom a tojásokat, alaposan elkeverem, majd következik a cukor, a kakaópor, a mandula és a sütőpor. Mindegyik hozzáadott alapanyag után kicsit dolgoztatom az aprítót. Egy 18-20 centiméteres tortaformát kibélelek sütőpapírral, vagy nagyon alaposan kivajazom és kilisztezem.

Beleöntöm a masszát, és a tortát 180 fokosra előmelegített sütőben egy óra alatt megsütöm. Hagyom teljesen kihűlni, mielőtt szeletelem:

nagyon lágy állagú torta ez, csak kihűlve szelhető szépen.

Kandírozott narancsszeletekkel raktam ki, ez természetesen elhagyható, vagy helyettesíthető friss gyümölccsel – Claudia Roden bogyósokat ajánl hozzá. Ha születésnapi tortának szánják, vonják be csokoládéval, egyáltalán nem fog ártani neki.

Sárga a sárgával

A répa és a narancs nem csak színükben passzolnak egymáshoz: mindkettőben van egy kis fanyar íz, a répában az édessel, a narancsban a savanyúval párosul. Ahogy már sok zöldség kapcsán leírtuk: sokkal intenzívebb, erőteljesebb ízt kapunk, ha a zöldségeket nem pároljuk vagy főzzük, hanem sütőben sütjük. Így történik ez ebben a receptben is. A vaj és a rómaikömény csak plusz extrát biztosít.

Narancsos vajban sült Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • fél kg sárgarépa
  • 3 evőkanál vaj
  • kb. fél teáskanál őrölt rómaikömény
  • 1 evőkanál méz
  • só, bors
  • fél narancs leve és héja

A répákat megpucolom, hosszában félbevágom, és kb. 3 centiméteres hasábokra darabolom.

Narancs és répa Forrás: Ács Bori

Egy serpenyőben megolvasztom a vajat, beleforgatom a répát, hozzáadom a mézet, a római köményt, sózom, borsozom, és ráfacsarom a narancs levét, majd a lehámozott sárga héját is mellé teszem. 190 fokos, előmelegített sütőbe teszem az egészet, és puhára sütöm.

Narancsos lencsefőzelék

A narancs és a lencse is régi jó barátok, levesben párosulnak az arab konyhában, sokan salátában rakják őket össze, de most egy főzeléket próbáltunk ki.

A végeredmény egyáltalán nem bizarr, hiszen a narancs nagyon enyhén érezhető az ételben,

de azért ad egy olyan pluszt, amitől kicsit mégis más lesz, mint amit megszokhattunk.

A lencsefőzelék a narancstól lesz más Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 1 kis fej hagyma
  • fél kiló lencse
  • 1 narancs
  • 2,5 dl narancslé
  • kb. fél liter húsleves
  • só, bors, rómaikömény

A lencsét néhány órára vagy egy egész éjszakára beáztatom. A narancs sárga héját óvatosan körben levágom. A hagymát felaprítom, és kevés olajon megfuttatom. A lencséről leöntöm az áztatóvizet, leöblítem, és a hagymához keverem.

Főzelék, másképpen Forrás: Ács Bori

A lencsét felöntöm a narancslével és annyi húslevessel, hogy éppen ellepje a lencsét, sózom. Beleteszem a narancs héját is. Felforralom, majd alacsony lángon puhára főzöm a lencsét. Néhány merőkanálnyit kiveszek, leturmixolom, majd visszaöntöm.

Szicíliai narancssaláta

Narancs, olívabogyó, lila hagyma együtt. Nagyon furcsán hangzik, mégis az egyik legjobb saláta, ami létezik:

édes, savanyú, sós és nagyon picit csípős,

bár a narancslé pácában a hagyma is inkább édeskés lesz.

Sós-édes saláta Forrás: Ács Bori

Az olaszok salátáiban, ahogy más alapételeikben is, az a legjobb, hogy általában csak három íz dominál, de azok annyira jók együtt, hogy többre nincs is szükség. Az arab konyha nagy itáliai hatásai nyomán alakult ez a recept is.

Alapanyagok:

  • 4 szem narancs – vérnaranccsal is jó
  • fél fej lila hagyma
  • só, bors
  • olívaolaj
  • 12 szem olajbogyó

A narancsot megpucolom úgy, hogy előbb a szárát vágom le, így állítom talpra, majd éles késsel lemetszem a fehér és sárga részét is a héjnak úgy, hogy csak a gyümölcshús maradjon. Keresztben vékony szeletekre vágom a narancsot, és egy nagy tálra fektetem mind.

Lila hagyma, olajbogyó, narancs: jók együtt Forrás: Ács Bori

A lila hagymát is nagyon vékony szeletekre vágom,

elkeverem az olívaolajjal, a kimagozott olajbogyókkal, sózom és borsozom.

Ráöntöm a narancs szeletelése közben összegyűlt levet is. 10 percig állni hagyom, majd egyenletesen a narancsszeletekre halmozom a keveréket.

Narancsos csirke

Alapanyagok:

  • 1 kg csirkecomb
  • 2 narancs
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 kiskanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál méz
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 kiskanál vaj
Szójás is, narancsos is Forrás: Ács Bori

A két narancsból egyet meghámozok úgy, hogy igyekszem csak a sárga részt levágni róla. A fennmaradt fehér részeket eltávolítom. A sárga héjakat gyufaszálméretűre aprítom. A másikat egyszerűen megpucolom. A narancsok húsát felkockázom. A hagymát felaprítom, és a vajon megpárolom. Belereszelem a gyömbért és a fokhagymát.

Hozzáadom a narancsok húsát és a narancshéjak felét, a mézet és a szójaszószt is. A csirkecombokat egy külön serpenyőben körbepirítom, majd a mártásos serpenyőbe teszem, és az előmelegített sütőbe tolom fél órára. Ha megsült, kiveszem, egy tálba teszem a combokat, az alatta összegyűlt mártást pedig rászűröm.

További alapanyagok, amikkel remekül társítható a narancs:

  • sütőtök
  • cékla
  • kacsa
  • csokoládé
  • datolya – például ebben a répasalátában
  • répa
  • fahéj
  • gránátalma
  • vörös káposzta – ebben a salátában is jók együtt
  • dió