Vigyázat, óvodás a konyhában!

gyerekkel sütés
Vágólapra másolva!
Egy ötéves már simán elkészít egyedül egy muffint, perecet formáz, kenyeret gyúr, kekszet szaggat, és mindettől még boldog is. Összeszedtük azokat a recepteket, amelyek a legalkalmasabbak a közös sütögetésre.
Vágólapra másolva!

Sokan azt vallják: a gyereknek semmi keresnivalója a konyhában. Láb alatt van, lassítja a munkát, koszt csinál, sőt megszúrja-vágja-égeti magát -

Ebben persze sok igazság van, de nagy boldogságról mond le az, aki kizavarja a gyereket a konyhából. Gyerekkel – mármint azzal, amelyik magától jön, kérdez, segíteni akar, kíváncsi – főzni nagyon jó dolog.

Óvodás a konyhában Forrás: Ács Bori

Persze csak akkor, ha éppen nem várunk vendégeket, nem sürget senki, nem sietünk sehova. Nagyon cukik tudnak lenni, amikor mindenre megkérdezik, mi az, és nem értik, miért nem teszünk kolbászt a sütibe, mikor a kolbász finom, a süti finom, miért ne egyesülhetnének.

A muffint szinte segítség nélkül csinálták Forrás: Ács Bori

Nem beszélve a csodálatos fejlesztő mellékhatásokról, amikkel mostanában minden ovis anyukát nyomás alatt tartanak: finommotorikai készségek fejlesztése, szem-kéz koordináció, szóval

mindenre, amit a gyereken tuningolni kell, jó a közös sütés.

Hogy sok kosszal jár, és rengeteg türelem kell hozzá, az is igaz, de ez apró áldozat.

Amit egy nagyobb bölcsissel, kisebb ovissal már simán lehet

Gépi habverővel tojáshabot verni, palacsintatésztát, keverős sütemények alapját keverni.

Rántott húst panírozni. Rettenetes kosszal jár, de óriási élvezet, gyakorlatilag olyan, mintha homokoznának. A forró olaj közelébe nem mehetnek, de a lisztbe-zsemlemorzsába forgatást egész fiatalon meg tudják csinálni. A tojáshoz már komolyabb villakezelési technika kell.

Bármit fakanállal kevergetni – a legjobb buli. Minél nagyobb a tál, annál kisebb a lötykölődés veszélye. Nagyobbak a tűzhelyhez is odaállhatnak egy sámlira pudingot keverni, persze felügyelettel.

Ebből nem lesz szarvas, de nem ez a lényeg Forrás: Ács Bori

Tésztát gyúrni, szaggatni egyet jelent a gyurmázással. A rendszer nálunk a következő: mindenki kap egy darab tésztát, ami csak az övé, azzal azt csinál, amit akar, teknősbékát, Darth Vadert, bármit. Nem csak a mézeskalács és a keksz esetében, bármilyen tésztánál jól jönnek a kiszúrók, és sok segítséget jelentenek a magok vagy a mazsola: a hóembernek gombja, a nyuszinak szeme lehet belőlük.

Ha a tészta többi, emberi fogyasztásra szánt részébe is bele akar kontárkodni, akkor már követnie kell az én szabályaimat.

Nem minden tészta alkalmas erre a célra, mert a hosszas, meleg manccsal gyömöszkölés nyúlóssá teszi, de a kenyértészta és a pogácsa, valamint a nem túl magas zsírtartalmú keksztészták egész sokáig bírják, de ezeket is gyakran utána kell lisztezni.

Paníroz, koszol – nem baj Forrás: Ács Bori

Sütemények tetejét lekenni, megszórni. Ezért a feladatért valódi harc megy, mert jópofa az ecset, vagy mert könnyű, mégis látványos munka, nem tudni, de a végén úgyis azt mondják majd, hogy azért lett olyan szép, mert ők kenték. És így is van. Külön boldogság, ha bizonyos részét rájuk bízzuk a művészeti tervezésnek, kombinálhatják a magokat a pogácsán, vagy kirakhatják gyümölccsel a torta tetejét úgy, ahogy nekik tetszik.

Folyadékot tálba önteni. A legkisebbeknek már az is öröm, ha a kiadagolt tejet, vajat, vizet ők önthetik be a tálba, ettől nagyon fontosnak érzik magukat. Igen, mellémegy. Elfogadjuk.

Kicsit nagyobbakkal már egészen komplex dolgokat meg lehet csinálni.

A sütés komoly dolog Forrás: Ács Bori

Ha tud ötig vagy tízig számolni, akkor rá lehet bízni az adagolást: ebből egy, abból két kanállal tegyen a tálba, ezen jól meg lehet tanulni az alapanyagokat is. Egy ötévest már érdekli a folyamat, persze csak egyszerűsítve, például, hogy minek kell tojásba forgatni a rántott húst, mire való a liszt, azért kell jól kikeverni, mert a lisztcsomó nem finom stb.

Imádnak pogácsát szaggatni Forrás: Ács Bori

Fontos alapszabály, hogy csak akkor menjünk bele, ha épp tényleg nincs más dolgunk, és csak a játékról szól a dolog, ha belefeszülünk, megérzik, és elmegy a kedvük. Nem szabad akkor sem megsértődni rájuk, ha a folyamat közepén otthagynak, és elmennek kardozni, hisz még visszatérhetnek.

Csokipuding házilag

A pudingot lehet kevergetni Forrás: Ács Bori

Alapanyagok négy kis pohárhoz:

  • 5 dl tej
  • egy evőkanál cukor
  • 50 gramm (fél tábla) csokoládé
  • egy evőkanál cukrozatlan, magas kakaótartalmú kakaópor
  • 30 gramm étkezési keményítő
  • egy csipet só

A tejből fél decit egy kis tálba öntök, félreteszem. A maradék egy magas falú, mély lábosba kerül, hozzáadom a cukrot és a sót, és forráspontig melegítem. Habverővel folyamatos keverés mellett beleszórom a kakaóport, csomómentesre keverem.

A csokoládét apró darabokra tördelem, beleszórom, elkeverem.

Az étkezési keményítőt a félretett hideg tejben csomómentesre keverem, majd folyamatos keverés mellett a lábosba öntöm. Alacsony lángon, kevergetve főzöm, míg be nem sűrűsödik. Azonnal kis poharakba öntöm.

Ezerféle muffin

Úgy variálják, ahogy nekik tetszik Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 120 gramm liszt
  • fél csomag sütőpor
  • egy csipet só
  • egy tojás
  • 50 gramm cukor
  • 120 gramm tejföl vagy joghurt
  • 30 gramm vaj
  • 100 gramm gyümölcs vagy mag
  • 30 gramm csokoládé

A száraz anyagokat – a lisztet, sütőport és a sót – egy óriási tálba mérem, majd külön kancsóban kimérem a nedves hozzávalókat is.

Itt jöhet a gyerek.

A tojást, a cukrot, olvasztott vajat és tejfölt habverővel kikeveri, majd a száraz anyagokhoz önti, és egy nagy fakanállal körülbelül összekeveri, nem kell teljesen simának lennie.

Bármit beleszórhatnak, ami akad otthon Forrás: Ács Bori

A muffintepsi üregeit kivajazhatja, vagy kibélelheti kis papírformákkal. Egy evőkanál segítségével mindegyik formát kétharmadáig megtölti tésztával. Itt indulhat a kreatív foglalkozás, eldöntheti, milyen legyen a sütemény, akár többféle is, a szerint, mi van otthon. Kanalazhat a közepébe mogyorókrémet vagy mogyoróvajat, szórhat bele apróra vágott csokoládét, gyümölcsöt, magokat stb. A képen egy meggyes-csokoládés verzió látható, az egyik muffinra pedig még színes cukrok is kerültek. A süteményeket 180 fokos, előmelegített sütőben körülbelül 20 percig kell sütni.

Sörperec

A formázás a gyerek dolga Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 500 gramm liszt (itt ebből 200 gramm teljes kiőrlésű, de ez opcionális)
  • 2,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 dl olaj
  • két kiskanál só
  • egy kiskanál cukor
  • fél kocka friss vagy egy zacskó szárított élesztő
    A főzéshez:
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 kiskanál cukor
  • A szóráshoz: mák, só, szezámmag

A tejet meglangyosítom, belekeverem a cukrot és az élesztőt, hozzáütöm a tojást, majd a sót és a lisztet is hozzáadom, és addig gyúrom, míg össze nem áll.

A tökéletes sörperec Forrás: Ács Bori

Ekkor beledolgozom az olajat is. Sima, egyenletes, se nem ragadós, se nem túl kemény tésztát gyúrok belőle, és félreteszem kelni. Ezután attól függően formázom, amilyen jellegű perecet készítek belőle.

Gyurma, tésztából Forrás: Ács Bori

Ha puha, nagy, vásári perecre vágynak a gyerekek, 10 egyenlő részre osztom a tésztát, ha viszont kisebb, ropogtatnivaló fajtát szeretnének, akkor húsz darabba vágom.

A gyerekek előbb hosszú kígyót, majd abból perecet sodornak, a csatlakozási pontokat jól lenyomkodják.

A sütőt eközben előmelegítem 200 fokosra. Közben lapos, mély serpenyőben vizet forralok, beleteszem a szódabikarbónát és a cukrot. Néhány másodpercig főzöm mindegyik perecet, majd sütőpapíros tepsire teszem. A gyerekek megszórhatják sóval, mákkal vagy szezámmaggal, és a forró sütőbe tolom, ahol kb. 20 perc alatt sülnek meg.

További ötletek:

  • Állatos keksz: a kisebbek szaggatni, a nagyobbak már nyújtani is tudják a tésztáját. Tökéletes recept itt található hozzá.
  • Pizza: Minden gyerek kap egy saját darabka tésztát, amit kenhet, szórhat, ahogy neki tetszik. Ettől megőrülnek, zsúrra is tuti program. Receptet itt találnak, feltétnek pedig kivételesen oda lehet készíteni nekik bármit, amit szeretnek.
  • Hot dog: Minden gyerek szereti a virslit, ebben a hordozható, kicsi kézbe illő változatban meg pláne. Recept ebben a cikkben.
  • Jégkrém. Talán csak a várakozás nehéz ezekben a házi jégkrémekben, de amint langyosabbra fordul az idő, neki lehet állni.
  • Pogácsa – a krumplis a legjobban gyurmázható.
  • Grissini.