Végigszenvedtük a telet, de ezért megérte

eper, epres receptek
Vágólapra másolva!
Az epret valószínűleg csak az nem szereti, aki a csokoládét is utálja, azaz az emberek elenyésző hányada. Faljuk csak úgy, magában vagy társítsuk ezzel-azzal, hogy még jobb legyen?
Vágólapra másolva!

Az igazán jó epret nem kell túlbonyolítani, elég enni, enni és még enni. Persze azért érdemes mellé tenni olykor egy-két ízt, hogy még jobb legyen, de semmiképp sem többet, nem szabad túlbonyolítani, mert a lényege fog elveszni.

Az igazán édes, zamatos eper magában a legjobb,

vagy ha olvadt csokoládéba mártom, esetleg ha tejföllel töröm össze vagy mascarponéba keverem: a tavasz első friss gyümölcsénél az egyszerű megoldások visznek mindent.

Gyerekkorunk kedvence, tökéletesítve Forrás: Ács Bori

Nyersen és főzve két teljesen külön világ, és mivel frissen teljes az élmény, most kizárólag olyan recepteket mutatunk, amiben az eperrel magával szeletelésen vagy turmixoláson kívül szinte semmi nem történik. Nem éri semmilyen formában hő, egyszerűen csak társul néhány ízzel, hogy a legtöbbet és a legjobbat hozhassuk ki belőle.

Vaníliakrém eperrel

Eper és vanília Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 2,5 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 50 gramm cukor
  • fél rúd vanília
  • egy evőkanál vaj

A tejből néhány evőkanálnyit egy kis tálkába teszek, a többit a vanília kikapart magjaival és az üres rúddal felmelegítem. Amíg melegszik, a félretett hideg tejet egy villa segítségével, gyors mozdulatokkal csomómentesre keverem a keményítővel, majd hozzákeverem a tojássárgákat és a cukrot is.

Ha a tej forró, vékony sugárban, folyamatos keverés közben a tojásos keverékhez öntöm a tej negyedét, majd az egészet visszaöntöm a lábosba. Alacsony lángon, kevergetve főzöm, míg be nem sűrűsödik.

Nem hagyom felforrni.

Ha krémes állagú, lehúzom a tűzről és belekeverem a vajat. Addig keverem, míg egészen fel nem olvad a krémben. A krémet tálba öntöm és azonnal lefedem fóliával. Felhasználásig a hűtőbe teszem.

Itt a krém egy réteg piskótára került, abba ült a friss eper Forrás: Ács Bori

Ezt a krémet simán rétegezhetem babapiskótával és eperrel. Vagy kekszmorzsával és eperrel. Esetleg süthetek egy karika piskótát, rákenhetem és kirakhatom eperrel. Még egyszerűbb, ha fogok egy adag kész leveles tésztát, kibélelek vele egy formát, beleöntöm a krémet és kirakom eperrel.

Epres kókuszcsók

Nemcsak azért praktikus ez a csók, mert fel lehet vele használni a vaníliakrémből megmaradt tojásfehérjéket, hanem mert eszméletlenül egyszerű, egyetlen aprítógépen kívül még mosogatni sem kell hozzá semmit, viszont sokáig eláll. A bolti csókok fullasztóan szárazak, ez viszont pont olyan ragacsos, puha-omlós, amilyennek lennie kell. Már éppen kicsit gejl lenne, de ezt ellensúlyozza remekül a friss eper.

Epres puszi Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 120 gramm kókuszreszelék
  • 70 gramm cukor
  • 2 tojás fehérje
  • egy csipet só
  • 4 szem eper (kb. 50 gramm)

A kókuszreszeléket a cukorral aprítógépbe teszem és amennyire csak lehet, finomra őrlöm. Hozzáadom a tojásfehérjéket és a sót, ezzel is összedolgozom néhány perc alatt, majd legvégül az epret is bele teszem, de ezzel csak pár másodpercig darálom, míg össze nem törik.

Úgy jó, ha ragacsos Forrás: Ács Bori

A masszából kanállal vagy kézzel gombócokat formálok és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket. A sütőt 180 fokosra melegítem elő. Mikor beleteszem a tepsit, lejjebb veszem a hőmérsékletet 160 fokosra, és körülbelül fél óra alatt sütöm meg a csókokat.

Gyerekkorom dobozos habja

Emlékeznek a kilencvenes évek dobozos joghurthabjára?

Elképesztően savanyú volt, természetellenesen merev, de nagyon szerettük,

ettük mégis. Ez a kanalas desszert sokkal finomabb, lágyabb, kiegyensúlyozottabban savanykás és körülbelül öt perc alatt készül el. Ha igazán krémes, zsíros, sűrű joghurtot kapnak hozzá, akkor lesz az igazi.

Könnyű és habos Forrás: Ács Bori

Epres-citromos joghurthab

Alapanyagok:

  • 2 dl habtejszín
  • 2 dl sűrű natúr joghurt
  • 100 gramm eper
  • fél citrom lereszelt héja
  • cukor

A jéghideg habtejszínt a cukorral kemény habbá verem. A joghurtot összeturmixolom az eperrel és a citrom héját is belereszelem. A habot óvatosan a joghurtba forgatom, majd a keveréket poharakba öntöm. Hagyom néhány órát a hűtőben dermedni, mielőtt tálalom.

Eper, kevésbé szokványosan

Az alap, hogy az eper passzol a tejtermékekkel, mandulával, kókusszal, csokoládéval, de az utóbbi években a más, elsőre talán szokatlannak hangzó ízekkel is összehozták. Ezek a párosok egyáltalán nem szokatlanok, sőt, még jobban kiemelik a saját ízét, ahogy ezt az ízek párosításával tudományos módon foglalkozó oldal igen alaposan bemutatja. Mivel az eper aromái között nem csak a gyümölcsös, de a sajtos és a citrusos is jelentős, ezért ilyen alapanyag a kecskesajt, a parmezán, a bazsalikom és – a paradicsom. Rögtön ki is próbáltam őket együtt.

Paradicsomsaláta eperrel és bazsalikommal

Paradicsom, kecskesajt, eper, bazsalikom- egyik sem kakukktojás Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 200 gramm koktélparadicsom
  • 200 gramm eper
  • friss bazsalikomlevelek
  • 10 dkg kecskesajt
  • só, bors
  • két evőkanál balzsamecet
  • egy evőkanál olíva olaj

A paradicsomokat felezem, és az eper méretétől függően igyekszem hasonló méretűre vágni a gyümölcsöt is. Rámorzsolom a sajtot, beletépkedem a bazsalikomot, majd a maradék hozzávalókból öntetet keverek és meglocsolom vele a salátát.

Csak idehaza szokatlan az epres omlett Forrás: Ács Bori

Omlett eperrel

Valójában

csak nekünk fura a reggeli tojás puccos változatát édes formában enni, holott ez a francia konyhában egy hagyományos klasszikus,

már Julia Childnál is szerepel. Ez annyira nem is meglepő, főleg, ha a franciák édes bundás kenyerére gondolunk. Az omlett voltaképpen egy rántotta, amit ahelyett, hogy kavargatnánk, megvárjuk, hogy félig megszilárduljon, majd megszórjuk valamivel, és félbe hajtjuk. Itt írtam róla részletesebben.

Alapanyagok – 1 főre:

  • egy kiskanál vaj
  • 2 tojás
  • egy csipet só
  • kb. 4-5 szem eper
  • egy kevés cukor

Omlettből egyszerre csak egy adagot szerencsés készíteni. Az epret felkockázom, megszórom egy kis cukorral, félreteszem. A tojást nagyon alaposan felverem, enyhén sózom. A serpenyőben vajat olvasztok, beleöntöm a tojást. A serpenyőt nyelénél fogva körbe-körbe forgatom, míg egyenletesen be nem vonja az alját a tojás. Ha alul megszilárdult, de felül még lágy, megszórom az eperrel. Egy spatulával vagy kenőkéssel alányúlok, és az egyik felét a másikra hajtom. Azonnal tálalom.

További ételek, amik még csodálatosabbak lehetnek eperrel

Brownie – friss eperrel, vagy a langyos süteményre szórva.

Tiramisu – nyáron a kávés helyett az epres verziót esszük, mert zseniális.

Spenótsaláta – a nyers spenótlevelek is remekül mennek az eperhez, nem csak a paradicsom

Pirított spárga – Az eper és a spárga a kedvenc párosom idén tavasszal.

Tejberizs, tejbegríz

Nem szokatlan, csak váratlan Forrás: Ács Bori

Most csak frissen esszük, de ha eljön a szezon csúcsa, biztosan készítünk belőle pitét és lekvárt is, szóval a 2016-os eperszezon csak most kezdődik!