Hülyeségre tanítanak a neten, vagy jó lesz a konyhába?

konyhai trükkök
Vágólapra másolva!
Hétről hétre felkap az internet egy-egy világmegváltónak mondott háztartási praktikákat összegyűjtő cikket. Kipróbáltuk őket, és kiderült, melyik értelmes, melyik nem.
Vágólapra másolva!

Az egyszeri magyar háziasszony tarsolya dugig van tuti konyhai praktikákkal, fölényesen jön elő vele bármilyen átlagos háztartási témájú beszélgetésben. Beszorult befőttesüveg? Késsel!

Minden másra pedig ott a szódabikarbóna és a citromlé, ugye.

Ugyanakkor a legfifikásabb asszony sem tud elmenni szó nélkül az angol nyelvű internetes oldalak konyhai trükköket lajstromozó cikkei mellett, amelyek, mint ígérik, megváltoztatják az életünket. Néhányuk sima badarság, de van köztük olyan is, amelyik valóban létező mindennapi problémára igyekszik megoldást kínálni, ezért muszáj volt kipróbálni.

Hordozható szeletelt alma, ami nem barnul

A probléma, amit megold

Hogyan vigyem magammal a felszeletelt almát a munkahelyemre vagy a gyerekeknek a játszótérre úgy, hogy az közben nem barnul meg? A citromleves módszert mindenki ismeri, de nem mindenki rajong a savanyú almáért.

A módszer

Készül az almakirakó Forrás: Ács Bori

Az alma magházát egy csumázóval vagy éles késsel egy darabban kivágom úgy, hogy az alma többi része egyben maradjon. Az almát felszeletelem.

Ezután az almaszeleteket visszarendezgetem a magház köré éppen úgy, ahogy voltak, és egy befőttesgumival rögzítem.

Kételyek

Nem esik majd szét útközben? Amikor kibontom a gumit, és megeszem belőle egyet, a többi nem kezd el barnulni?

Működik?

Az alma így is megbarnul, bár talán valamivel kevésbé.

Murisan néz ki Forrás: Ács Bori

A gyerekek imádják, bár nem eszik, inkább kirakósat játszanak vele. Ha csak egy-két szelet fogy belőle egyszerre, nehéz visszacsomagolni, ez nagy hátrány.

Mókás, látványos, de nem túl hasznos módszer.

Vajpuha avokádó 10 perc alatt

A probléma

Hiába kapni már minden szupermarketben avokádót, ha mindig – de tényleg mindig – kőkemény. Egyre ismertebb az a módszer, hogy egy banán társaságában becsukjuk egy papírzacskóba a kemény avokádót, így egy-két nap alatt megpuhul. Ezt már próbáltam többször is, és tökéletesen működik, de mi van, ha én azonnal meg akarom enni azt az avokádót?

A módszer

Nagyon kemény Forrás: Ács Bori

A legújabb netes trükk szerint elég 95 fokon 10 percig sütni a sütőben az alufóliába csomagolt avokádót, és puha lesz.

Kételyek

Nem fog megváltozni az íze a hőkezeléstől?

Tényleg 10 perc elég lenne neki, amikor a pulton egy hét, zacskóban több nap az érési ideje?

Működik?

Tízpercenként nyomkodom az avokádómat, de nem történik vele semmi, se húsz, se harminc perc sütőben való melegedés után. Sajnos ez a módszer egyáltalán nem működik.

Cuki formájú tükörtojás

A módszer

A netes konyhai hekkek gyakran inkább a látványra hajtanak, mint a praktikumra, ilyen ez a csinos tükörtojás is. A tojásnak nem elfolyó pacaformája, hanem szabályos alakja lesz, ha a serpenyőbe egy sütikiszúrót állítok, és ebbe töröm a tojást.

Kételyek

Csak azért próbálom ki, hátha a gyerekek hajlandóak lesznek megenni a tojást, ha sün formájú.

Mókuska, mókuska Forrás: Ács Bori

De vajon nem fog kifolyni a kiszúró alatt a tojásfehérje?

Működik?

Az első beleragad a formába, a másodiknál már kiolajozom a kiszúrót, úgy egészen jól ki lehet szedni, miután megsült, bár így sem könnyű.

Jópofa, de szépnek éppen nem mondanám.

Instant jegeskávé

A probléma

Nagy melegben senkinek nincs kedve kávét főzni, viszont van az a helyzet, amikor azonnal kell. Ezzel a módszerrel csak kiveszem a jégkocka formájú kávét a fagyasztóból, egy kevés tejbe dobom, és kész is van a jeges kávém különösebb munka nélkül, még a tűzhelyet sem kellett bekapcsolnom.

Kételyek

Vajon nem lesz szokatlan a fagyott kávé íze? Hamar felolvad majd a tejben?

A módszer

A leggyorsabb jegeskávé trükkje Forrás: Ács Bori

A frissen főzött kávét egy jégkockatartóba öntöm, és a fagyasztóba teszem minimum 3 órára.

Működik?

Már fagyasztáskor igyekszem megjegyezni, hogy egy jégkockatartóba csak egy adag kávé fér bele, tehát jó nagy pohár kell a majdani jeges kávéhoz. Ettől a kényelmetlenségtől függetlenül

egész jó módszer ez, valóban 2 perc alatt hozzájutok a napi hideg koffeinadagomhoz,

jól fog jönni a júliusi 40 fokban.

Eperszárazás szívószállal

A probléma

Fogalmam sincs, milyen problémára kínál megoldást ez a módszer, hiszen egyetlen mozdulattal le lehet csippenteni az eper szárát szívószál nélkül is, de annyiszor ment körbe a neten, hogy muszáj volt kipróbálni.

A módszer

Szívószál meg minek? Forrás: Ács Bori

A szívószálat az eper csúcsa felől indulva átfúrom a gyümölcsön, míg a túlvégen ki nem löki a szárat.

Működik?

Ennek a világon semmi értelme. A szár kemény tövét kilöki ugyan, de a levelek ott maradnak, így

egy helyett két mozdulatba kerül a szárazás.

Gazdaságos gyömbérpucolás

A probléma

Amikor gyömbért pucolunk, a göcsörtös formájú növény papírvékony héjával együtt az értékes, illatos hús nagy részét is eltávolítjuk, így a receptben megadott ujjnyiból pucolás után maximum babaujjnyi marad.

A módszer

Kanállal jobban megy Forrás: Ács Bori

Az internetes trükk a kiskanál használatát javasolja kés helyett.

Kételyek

Kiskanállal pucolni, viccelnek ezek?

Működik?

Először a kanál oldalával próbálkozom, kevés sikerrel, csak karcolgatom a héjat. Aztán jövök rá, hogy a hegyes végével kell csinálni, méghozzá úgy, hogy derékszögbe állítom a kanalat a gyömbérrel. Tényleg működik,

szépen le lehet szedni vele a héjat, és csak a héjat, semmi mást.

Limonádé turmixgéppel

A probléma

Az igazi limonádéhoz rengeteg citrom kell, ami nemcsak drága, de fáradságos megoldás is, citromot facsarni komoly izommunka, és hosszú időbe is telik.

A módszer

Jó ötletnek látszik Forrás: Ács Bori

Azt javasolja, egyetlen, alaposan megmosott citromot negyedeljek fel, szedjem ki a magokat, tegyem turmixgépbe, majd adjak hozzá jégkockákat és fél liter vizet, meg persze cukrot vagy édesítőt. Aztán turmixoljam le, és kész is van.

Kételyek

Nem lesz keserű a limonádé így, hogy ezzel a módszerrel a héj fehér része is belemegy a vízbe?

Működik?

A limonádé tényleg nagyon intenzív ízű lett, de engem zavarnak benne az apró kis héjdarabkák, inkább leszűrném, mielőtt bárkit megkínálnék vele.

Limonádé citromhéjdarabkákkal Forrás: Ács Bori

Máskülönben valóban jó spórolós megoldás.

Csokoládécsipsz táblás csokiból

A probléma

Rengeteg recept ír elő csokoládécsipszet vagy más néven cseppet. A csokicsipszet az különbözteti meg a sima csokitól, hogy nem olvad el teljesen sülés közben, így például a kekszekből nem folyik ki, hanem megtartja a formáját. Csokicsipszet nem minden boltban kapni, de gyakran kell.

A módszer

Le kell fagyasztani Forrás: Ács Bori

A táblás csokoládét apró kockákra vágom, és a fagyasztóba teszem, így keverem majd bele a tésztába.

Működik?

És igen!

Nem folyik ki a csoki sülés közben Forrás: Ács Bori

A kis fagyott csokikockák egyben maradtak, nem olvadtak ki a kekszből,

ez az egyik leghasznosabb trükk mind közül.

Maradékmentő trükk, egy kommentelőtől

Az idei spárgareceptes cikk alatt kaptam a remek ötletet, hogy zacskóban fagyasszam le a spárga letört, fás végeit ahelyett, hogy kidobnám, aztán amikor legközelebb húslevest főzök, adjam hozzá.

A fás spárgavégek jót tesznek a húslevesnek Forrás: Ács Bori

Kipróbáltam, és tényleg különleges plusz ízt ad a levesnek.

A történet tanulsága, hogy bármelyik felkapott trükk lehet értelmes vagy felesleges. Én mindenesetre még mindig Polcz Alaine-t tartom a konyhai praktikák szakértőjének, különösen, amikor azt javasolja:

Nagyon hasznos praktikák, amikről korábban már írtunk:

Gyümölcsös víz eperszárakból

Fagylalt fagyasztott banánból

Egy hétig friss fűszernövény