Az egyszeri magyar háziasszony tarsolya dugig van tuti konyhai praktikákkal, fölényesen jön elő vele bármilyen átlagos háztartási témájú beszélgetésben. Beszorult befőttesüveg? Késsel!
Minden másra pedig ott a szódabikarbóna és a citromlé, ugye.
Ugyanakkor a legfifikásabb asszony sem tud elmenni szó nélkül az angol nyelvű internetes oldalak konyhai trükköket lajstromozó cikkei mellett, amelyek, mint ígérik, megváltoztatják az életünket. Néhányuk sima badarság, de van köztük olyan is, amelyik valóban létező mindennapi problémára igyekszik megoldást kínálni, ezért muszáj volt kipróbálni.
A probléma, amit megold
Hogyan vigyem magammal a felszeletelt almát a munkahelyemre vagy a gyerekeknek a játszótérre úgy, hogy az közben nem barnul meg? A citromleves módszert mindenki ismeri, de nem mindenki rajong a savanyú almáért.
A módszer
Az alma magházát egy csumázóval vagy éles késsel egy darabban kivágom úgy, hogy az alma többi része egyben maradjon. Az almát felszeletelem.
Ezután az almaszeleteket visszarendezgetem a magház köré éppen úgy, ahogy voltak, és egy befőttesgumival rögzítem.
Kételyek
Nem esik majd szét útközben? Amikor kibontom a gumit, és megeszem belőle egyet, a többi nem kezd el barnulni?
Működik?
Az alma így is megbarnul, bár talán valamivel kevésbé.
A gyerekek imádják, bár nem eszik, inkább kirakósat játszanak vele. Ha csak egy-két szelet fogy belőle egyszerre, nehéz visszacsomagolni, ez nagy hátrány.
Mókás, látványos, de nem túl hasznos módszer.
A probléma
Hiába kapni már minden szupermarketben avokádót, ha mindig – de tényleg mindig – kőkemény. Egyre ismertebb az a módszer, hogy egy banán társaságában becsukjuk egy papírzacskóba a kemény avokádót, így egy-két nap alatt megpuhul. Ezt már próbáltam többször is, és tökéletesen működik, de mi van, ha én azonnal meg akarom enni azt az avokádót?
A módszer
A legújabb netes trükk szerint elég 95 fokon 10 percig sütni a sütőben az alufóliába csomagolt avokádót, és puha lesz.
Kételyek
Nem fog megváltozni az íze a hőkezeléstől?
Tényleg 10 perc elég lenne neki, amikor a pulton egy hét, zacskóban több nap az érési ideje?
Működik?
Tízpercenként nyomkodom az avokádómat, de nem történik vele semmi, se húsz, se harminc perc sütőben való melegedés után. Sajnos ez a módszer egyáltalán nem működik.
A módszer
A netes konyhai hekkek gyakran inkább a látványra hajtanak, mint a praktikumra, ilyen ez a csinos tükörtojás is. A tojásnak nem elfolyó pacaformája, hanem szabályos alakja lesz, ha a serpenyőbe egy sütikiszúrót állítok, és ebbe töröm a tojást.
Kételyek
Csak azért próbálom ki, hátha a gyerekek hajlandóak lesznek megenni a tojást, ha sün formájú.
De vajon nem fog kifolyni a kiszúró alatt a tojásfehérje?
Működik?
Az első beleragad a formába, a másodiknál már kiolajozom a kiszúrót, úgy egészen jól ki lehet szedni, miután megsült, bár így sem könnyű.
Jópofa, de szépnek éppen nem mondanám.
A probléma
Nagy melegben senkinek nincs kedve kávét főzni, viszont van az a helyzet, amikor azonnal kell. Ezzel a módszerrel csak kiveszem a jégkocka formájú kávét a fagyasztóból, egy kevés tejbe dobom, és kész is van a jeges kávém különösebb munka nélkül, még a tűzhelyet sem kellett bekapcsolnom.
Kételyek
Vajon nem lesz szokatlan a fagyott kávé íze? Hamar felolvad majd a tejben?
A módszer
A frissen főzött kávét egy jégkockatartóba öntöm, és a fagyasztóba teszem minimum 3 órára.
Működik?
Már fagyasztáskor igyekszem megjegyezni, hogy egy jégkockatartóba csak egy adag kávé fér bele, tehát jó nagy pohár kell a majdani jeges kávéhoz. Ettől a kényelmetlenségtől függetlenül
egész jó módszer ez, valóban 2 perc alatt hozzájutok a napi hideg koffeinadagomhoz,
jól fog jönni a júliusi 40 fokban.
A probléma
Fogalmam sincs, milyen problémára kínál megoldást ez a módszer, hiszen egyetlen mozdulattal le lehet csippenteni az eper szárát szívószál nélkül is, de annyiszor ment körbe a neten, hogy muszáj volt kipróbálni.
A módszer
A szívószálat az eper csúcsa felől indulva átfúrom a gyümölcsön, míg a túlvégen ki nem löki a szárat.
Működik?
Ennek a világon semmi értelme. A szár kemény tövét kilöki ugyan, de a levelek ott maradnak, így
egy helyett két mozdulatba kerül a szárazás.
A probléma
Amikor gyömbért pucolunk, a göcsörtös formájú növény papírvékony héjával együtt az értékes, illatos hús nagy részét is eltávolítjuk, így a receptben megadott ujjnyiból pucolás után maximum babaujjnyi marad.
A módszer
Az internetes trükk a kiskanál használatát javasolja kés helyett.
Kételyek
Kiskanállal pucolni, viccelnek ezek?
Működik?
Először a kanál oldalával próbálkozom, kevés sikerrel, csak karcolgatom a héjat. Aztán jövök rá, hogy a hegyes végével kell csinálni, méghozzá úgy, hogy derékszögbe állítom a kanalat a gyömbérrel. Tényleg működik,
szépen le lehet szedni vele a héjat, és csak a héjat, semmi mást.
A probléma
Az igazi limonádéhoz rengeteg citrom kell, ami nemcsak drága, de fáradságos megoldás is, citromot facsarni komoly izommunka, és hosszú időbe is telik.
A módszer
Azt javasolja, egyetlen, alaposan megmosott citromot negyedeljek fel, szedjem ki a magokat, tegyem turmixgépbe, majd adjak hozzá jégkockákat és fél liter vizet, meg persze cukrot vagy édesítőt. Aztán turmixoljam le, és kész is van.
Kételyek
Nem lesz keserű a limonádé így, hogy ezzel a módszerrel a héj fehér része is belemegy a vízbe?
Működik?
A limonádé tényleg nagyon intenzív ízű lett, de engem zavarnak benne az apró kis héjdarabkák, inkább leszűrném, mielőtt bárkit megkínálnék vele.
Máskülönben valóban jó spórolós megoldás.
A probléma
Rengeteg recept ír elő csokoládécsipszet vagy más néven cseppet. A csokicsipszet az különbözteti meg a sima csokitól, hogy nem olvad el teljesen sülés közben, így például a kekszekből nem folyik ki, hanem megtartja a formáját. Csokicsipszet nem minden boltban kapni, de gyakran kell.
A módszer
A táblás csokoládét apró kockákra vágom, és a fagyasztóba teszem, így keverem majd bele a tésztába.
Működik?
És igen!
A kis fagyott csokikockák egyben maradtak, nem olvadtak ki a kekszből,
ez az egyik leghasznosabb trükk mind közül.
Maradékmentő trükk, egy kommentelőtől
Az idei spárgareceptes cikk alatt kaptam a remek ötletet, hogy zacskóban fagyasszam le a spárga letört, fás végeit ahelyett, hogy kidobnám, aztán amikor legközelebb húslevest főzök, adjam hozzá.
Kipróbáltam, és tényleg különleges plusz ízt ad a levesnek.
A történet tanulsága, hogy bármelyik felkapott trükk lehet értelmes vagy felesleges. Én mindenesetre még mindig Polcz Alaine-t tartom a konyhai praktikák szakértőjének, különösen, amikor azt javasolja:
tálaljuk fel újra a tegnapi levest úgy, hogy új nevet adtunk neki.