Kétbalkezesek, kezdők, figyelem! Langyos kiflit reggelire?

Ropogós-puha, langyos kifli
Vágólapra másolva!
Bárki el tudja készíteni ezt a kiflit. Érdemes nekiállni, hiszen a langyos péksüteménynél jobban semmivel nem lehet nagyobb sikert aratni.
Vágólapra másolva!

Álmainkban vagy egy ideális világban az ember a friss tészta illatára ébred, vagy legalábbis langyos kiflit kap a kávéja mellé.

Elég menő dolog ezzel ébreszteni a családot Forrás: Ács Bori

Mindehhez persze kell egy bolond a háznál, aki ötkor kel és gyúr, nyújt, tölt, teker, mikor mások alszanak.

Nyilván léteznek ilyen angyalok valahol,

de ha mégsem, azoknak jó lesz ez a rettentően praktikus módszer, amivel kiküszöbölhető a korai kelés, mégis megvalósulhat a fent lefestett álomkép.

Este fél óra, reggel húsz perc

A kelt tésztákat kétszer kell keleszteni: egyszer gyúrás vagy dagasztás után, másodszor pedig mikor megformáltuk. Ezt a kiflit este kell összeállítani, keleszteni, majd formázni, a második kelesztési időt viszont a hűtőben tölti, így reggel elég félálomban bekapcsolni a sütőt, beletolni a tepsit, és negyedóra múlva kész a friss, langyos csemege.

Univerzális éjszakai kifli

Ropogós-puha, langyos kifli Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • fél kg liszt
  • egy kiskanál só
  • egy kiskanál cukor
  • fél zacskó (kb. 3 gramm) száraz élesztő vagy 10 gramm friss
  • 2,5 dl tej
  • egy evőkanál vaj

A töltelékhez:

  • 150 gramm túró
  • egy tojás sárgája
  • 100 gramm reszelt sajt

A tejet meglangyosítom, belekeverem a cukrot és az élesztőt.

Beleszórom a lisztet, a sót, majd a lágy vajat is hozzákeverem,

és addig gyúrom az egészet, míg se nem ragacsos, se nem kemény tészta lesz belőle - ha kell, még adok hozzá egy kis tejet. Félreteszem húsz percre, letakarom, és összekeverem a töltelékhez való alapanyagokat.

Bármivel meg lehet tölteni Forrás: Ács Bori

Ha letelt a tészta pihenőideje, vékony, kerek lapot nyújtok belőle. Megkenem a töltelékkel, majd egy derelyevágóval cikkekre vágom - kb. 16 darabra.

A cikkeket a széles alapjuktól indulva feltekerem és egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy tálcára

- olyasmire, ami a hűtőbe is befér - sorakoztatom. A tálcát lazán letakarom egy nagy zacskóval. Fontos, hogy éjszaka ne száradjon ki, de ne is tudjon túlkelni.

Indulnak a hűtőbe aludni Forrás: Ács Bori

Reggel a tálcát kiveszem a hűtőből, a sütőpapírt a kiflikkel óvatosan átcsúsztatom a tepsire, lekenem egy kevés tejjel, megszórom reszelt sajttal, mákszemekkel vagy más maggal, és a hideg sütőbe teszem. A sütőt 220 fokosra melegítem. Körülbelül 20 perc alatt fognak szép aranyszínűre sülni a kiflik.

A kifli alaptésztájában az a legjobb, hogy bármivel meg lehet tölteni, ami kéznél van: lehet sós vagy édes is. Kerülhet bele lekvár, mogyorókrém vagy olvasztott vaj és kakaó keveréke is.