Itt a nyár, itt a cseresznye!

cseresznye
Vágólapra másolva!
Már megjelentek a piacokon az első korai cseresznyék, úgyhogy összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a nyár egyik legjobb, de legmacerásabb gyümölcséről. Jönnek a befőttek, édességek, lepények cseresznyével.
Vágólapra másolva!

A cseresznye a rózsafélék családjába tartozó cseresznyefa gyümölcse, június elejétől csaknem két hónapig lehet kapni. Változatos gyümölcs, fajtától függően lehet világospiros-sárgás héjű, bordó vagy akár egészen sötétvörös is:

a korai cseresznyék általában kicsit vizesebb, savanykásabb ízűek,

de ez nem jelenti azt, hogy éretlenek lennének.

Cseresznyés clafoutis Forrás: Nábelek Zsófia

A korai fajták közül a Münchebergi korai és a pomázi hosszúszárú sötétpiros, a nagyszemű germersdorfi június közepén kezd érni, és nagy szemű, szív alakú. A gyümölcsöket a szárral együtt szedik a fákról, így is árulják a piacokon, zöldségeseknél: így lassabban romlik, de azért érdemes egy hűtőben tartani, mert a kis sérülések a bogyón hamar bebarnulnak, aztán penészes kis csomókat alkotnak.

Nem csak befőttnek jó

A cseresznyét

a legjobb persze frissen egy nagy tálból vagy a fáról enni,

de a legtöbbször befőtt készül belőle, vagy dzsem. A befőtt egyszerű: az alaposan elmosott, fertőtlenített üvegbe rétegezzük a kiválogatott, többször átmosott cseresznyét, amit forró sziruppal öntünk fel. A lezárt befőttesüvegeket fejre fordítva kidunsztoljuk.

Kész, megjött a nyár Forrás: Nábelek Zsófia

Cseresznyedzsemet is érdemes készíteni (receptet itt talál), de kompótnak, unicumos cseresznyének vagy karamellizált változatban is kiváló. A süteményeknél csak egy macera van, hogy a cseresznyéket ki kell magozni, ez viszont a friss, érett gyümölcsöknél nem olyan nagy gond: az éretlen szemek húsa ragaszkodik a maghoz, a lédús éretté viszont egy kisebb kés vagy kanál segítségével könnyen leválik.

A cseresznye is tökéletes crumble készítéséhez, amihez csak egy faékszintű morzsa és egy jó adag gyümölcs kell. Frissen a legegyszerűbb, ha egy salátát készítünk belőle: mi most mákolajjal és bodzaszörppel kevertük össze, amit az édes, roppanós gyümölcshús tökéletesen kiegészített. Szezámolajjal és gyömbérrel is jól kijön.

Túrófánk mákolajos cseresznyével és édes tejföllel Forrás: Nábelek Zsófia

Túrófánk mákolajos cseresznyével

Alapanyagok:

A fánkhoz:

  • 40 g liszt
  • 2 tojás
  • 300 g túró
  • 1 citrom héja
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • olaj a sütéshez

A cseresznyéhez:

  • 200 g kimagozott cseresznye
  • fél teáskanál mákolaj
  • 1 evőkanál bodzaszörp
  • fél citrom leve

Először a cseresznyét készítem el: a gyümölcsöt összekeverem az olajjal, a szörppel és a citromlével,

lefóliázva hagyom állni a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.

A lisztet és a tojást csomómentesre keverem, majd hozzáadom a többi alapanyagot. Egy sűrű, könnyen formázható masszát kell kapnom. Az olajat felhevítem, közben a tésztából nagyjából két centi átmérőjű gombócokat formálok. Forró olajban aranybarnára sütöm őket, a cseresznyével és egy kanál tejföllel tálalom.

Rozmaringos-cseresznyés focaccia Forrás: Nábelek Zsófia

Egyszerű, de annál tökéletesebb pikniksütemény ez az édes focaccia: az édes, vajas kelt tésztát lényegében bármilyen gyümölccsel és fűszerrel lehet kombinálni, mert a sülés közben kiszabaduló gyümölcslevet a tészta magába szívja.

Ha tehetik, próbálják ki jó minőségű olívaolajjal meglocsolva, a gyümölcsöknek ugyanis nagyon jól áll az íze.

Rozmaringos-cseresznyés focaccia

Alapanyagok:

  • 150 g tej
  • 5 evőkanál cukor
  • 1,5 teáskanál porélesztő
  • 350 g liszt
  • 1 teáskanál só
  • 115 g puha vaj
  • 250 g magozott cseresznye + 2 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál juharszirup
  • 1 kisebb ág friss rozmaring

A tejet langyosra melegítem, hozzáadom az élesztőt és 1 evőkanál cukrot. Amíg felfut, egy nagyobb tálban összekeverem a száraz hozzávalókat, a vajat pedig egy külön edényben mellékészítem.

Amikor felfutott az élesztős tej, hozzáadom a lisztes keverékhez, gyúrni kezdem, majd amikor lassan összeáll a tészta, fokozatosan belegyúrom a vajat is. 10 percig dagasztom, majd konyharuhával lefedve 1 órán át kelesztem.

Ezután

átgyúrom a tésztát, egy papírral bélelt tepsire nyomkodom egyenletesen.

Rászórom a kimagozott cseresznyét, 2 evőkanál cukrot és a letépkedett rozmaringleveleket. Finoman a tésztába nyomkodom, 15 percig pihentetem, aztán 200 fokos sütőben 20 perc alatt aranyszínűre sütöm. Még forrón meglocsolom a juharsziruppal. Frissen, langyosan, másnaposan is finom.

Cseresznyés clafoutis Forrás: Nábelek Zsófia

Francia klasszikus a cseresznyés clafoutis (klafuti), egy sült tejpite, ami az ország egyik középső tartományából terjedt el. Eredetileg maggal együtt készítik, mert az megakadályozza, hogy a gyümölcs leve kifolyjon a süteményben, és még ízt is ad. Nagyon könnyű édesség, egyszerű alapanyagokból, az elkészítésnél csak arra kell figyelni, hogy ne maradjon túl remegős, de ne is süljön szárazra a pite.

Cseresznyés clafoutis

Alapanyagok:

  • 300 g magozott cseresznye
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 35 g liszt
  • 1 vaníliarúd
  • 50 g + 20 g cukor
  • 160 g tej
  • 1 teáskanál puha vaj

Egy kisméretű tepsit, jénait vagy négy szuflés tálkát kivajazok, egyenletesen elterítem benne a cseresznyét. A sütőt 190 fokra előmelegítem.

A tojást, a lisztet és a vanília kikapart belsejét az 50 g cukorral és a tejjel csomómentesre keverem. Óvatosan a cseresznyére öntöm, majd a tetejét megszórom a maradék 20 g cukorral. 45-50 percig sütöm, majd langyosan vagy hidegen tálalom.

+1 tipp

A cseresznye a fagyasztást is jól tűri, ehhez alaposan megmosva, kimagozva, egy tálcára szétterítve érdemes mélyhűteni, majd később gondosan bezacskózni. Később jól jöhet egy crumble-nél vagy például a focacciánál.