Aprítógép, a mi konyhai szerelmünk

aprítógép receptek
Mogyoróvaj - mogyoróból
Vágólapra másolva!
Az eszközeink akkor szolgálnak minket ki maximálisan, ha nem csak arra használjuk őket, amire valók, hanem arra is, amire közvetlen funkciójukon túl képesek. Tíznél több ötletünk is van, amire az aprítóját használhatja.
Vágólapra másolva!

Vannak tökéletesen felesleges konyhai kütyük, amik csak arra jók, hogy ne férjek el tőlük, fogják a port, ide-oda rakosgatom őket, majd végül felmennek a szekrény tetejére, ahol egy idő után a létezésükről is megfeledkezem. Vannak viszont nélkülezhetetlen eszközök, amik nélkül már létezni sem tudnék.

Ezt is megcsinálja helyettem Forrás: Ács Bori

Ilyen a pici késes aprítóm, ami eredetileg bébiételek gyártásához költözött a konyhámba, majd az évek során olyan jól szolgált, hogy püréket már nem készít, minden másban viszont nap, mint nap a segítségemre van. Különös módon

nem csak az aprításhoz hasznos,

nem csak mandulát darál jól és nemcsak a könnyeket lehet vele megspórolni hagyma aprításnál, vagy kencék, humuszok összeállításában segít, hanem sok minden másban is.

Porcukor - kristálycukorból

Teljesen fölösleges kiadás külön porcukrot vásárolni. Foglalja a helyet, egy idő után, ha sokáig állt a szekrényben, becsomósodik, rögökbe áll össze, akkor pedig már eredeti küldetését sem képes teljesíteni.

Porcukrot sem kell venni Forrás: Ács Bori

Bőven elég kristálycukrot tartani otthon, és ha épp kell egy kevés porcukor a túrógombóc tetejére, elég aprítóba szórni a kristálycukrot, és két perc múlva meg is van.

Mogyoróvaj

A mogyoróvaj annak ellenére, hogy csak pár hozzávalóból készül, még mindig nem túl olcsó, és nem könnyen beszerezhető alapanyag, pedig egy igazi tápanyagbomba,

nagyon jó dolog kenyérre kenve, kekszekben vajat helyettesítve, energiaszeletekhez vagy húsok mellé, szósznak.

Otthon nagyon egyszerű elkészíteni, csak földimogyoró kell hozzá.

Vaj lesz belőle Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 200 gramm sótlan földimogyoró
  • egy nagy csipet só
  • egy evőkanál méz
  • egy evőkanál étolaj vagy szőlőmagolaj

A földimogyorót ha nem pörkölve vettem, akkor egy száraz serpenyőben megpirítom. Az aprítóba öntöm, hozzáadom a sót, és a mézet vagy cukrot, esetleg többet, ha édesre szeretném, valamint egy evőkanál semleges ízű olajat.

Mogyoróvaj - mogyoróból Forrás: Ács Bori

Addig dolgoztatom a gépet, míg előbb darabos, majd pépes állagú, végül krémes nem lesz. Előfordulhat, hogy a massza egy idő után felkenődik a tartály oldalára, a penge pedig üresen pörög.

Ilyenkor leállítom a gépet, egy spatulával levakargatom az oldaláról a mogyorót, és folytatom az aprítást.

Salátaöntet

A saláta nem úgy lesz jó, ha rálöttyintünk egy kis ecetet, olajat, majd megsózzuk. Igenis érdemes plusz három percet szánni az öntet elkészítésére, így tud csak a só feloldódni az ecetben, az olaj pedig elkeveredni az ecettel.

A gép dolgozza leghatékonyabban össze ezeket az anyagokat Forrás: Ács Bori

Nagyobb adagban is elkészíthető egyszerre, lezárt befőttesüvegben sokáig eláll a hűtőben.

Balzsamecetes salátaöntet Forrás: Ács Bori

A vinaigrette-hez elég megjegyezni az alaparányokat: három rész olajhoz egy rész ecet vagy citromlé szükséges, ehhez az alaphoz mehet a só és a bors vagy más fűszerek, valamint a kiegészítők, legyen az fokhagyma, mustár vagy gyümölcsök.

Keksz/pite/crumble/linzer

Omlós tésztát összeállítani pepecselős meló, mert a folyamat minden esetben a vaj és a liszt összemorzsolásával kezdődik. Ezt a műveletet ráadásul nagyon gyorsan kell elvégezni, mert ha felolvad a vaj, nem lesz jó a tészta. A kéz melege hamar megolvasztja a vajat, a hideg aprító pengéje viszont nem, ezért az aprító a legjobb segítség ennél a feladatnál. A klasszikus pitetészta és a linzer is késes aprítóban készül el a legegyszerűbben. Vagy ez az univerzális morzsa: lehet a gyümölccsel együtt sütni, de akár magában is, majd később a nyers gyümölcsre szórni, mindenképp jó.

Ropogós morzsa, ami minden nyári gyümölcsből desszertet varázsol Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 100 gramm zabpehely
  • 50 gramm mandula
  • 50 gramm liszt
  • 100 gramm vaj
  • egy evőkanál cukor
  • egy csipet só

Az alapanyagokat az aprítógépbe teszem, és morzsás állagúvá dolgoztatom a géppel. Friss gyümölcsre halmozva vagy magában,

sütőpapíros tepsire szórva 180 fokon aranybarnára sütöm.

Ha magában sütöttem, üvegbe töltöm és bármikor instant desszertet készíthetek belőle egy kis eper és tejföl vagy fagylalt segítségével.

Tört jég, jégkocka

Amikor egyszerre nagy mennyiségű jégkockára van szükség, egyszerűen beteszek a fagyasztóba egy zacskó vizet. Amikor használni akarom, előveszem és meleg vizes csap alá teszem, hagyom kissé kiengedni, hogy ki tudjam szedni a zacskóból. A jégtömböt az aprítóba teszem és a kívánt nagyságúra aprítom.

Pesto

Igen, az igazi pesto valóban mozsárban készül, de lusták és kapkodók majdnem ugyanolyan jó pestókat készíthetnek aprítógéppel is.

Ez éppen egy spenótos-diós pesto Forrás: Ács Bori

Csak egy nagy csokor friss fűszernövény vagy zöld levél - alapesetben bazsalikom - egy nagy marék olajos mag - alapesetben fenyőmag - valamilyen keményebb sajt - alapesetben parmezán, valamint olívaolaj kell hozzá, néhány pulzáló mozdulat, és kész.

Ötperces hideg leves

A nyári gyümölcsleveseket kár főzni, csak veszítünk az ízekből és sokat kell várni, míg a leves lehűl. Elég egy kis tej vagy kókusztej és valamilyen friss nyári gyümölcs, meg egy kis turmixolás.

Gyümölcsleves Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 30 dkg friss gyümölcs - eper, cseresznye, meggy, barack, málna stb.
  • 2 dl kefir
  • 3 dl tej
  • kevés cukor

A gyümölcsöt megtisztítom és egy nagy maréknyit félreteszek belőle levesbetétnek. Az összes többi alapanyagot az aprítóba teszem és összeturmixolom.

Azonnal fogyasztható, de néhány óra hűtés után még jobb lesz.

Instant tészta-vagy pizzaszósz

A legjobb pizza-vagy tésztaszósz főzés nélkül készül, így lesz igazán intenzív az íze. Nyáron, szezonban friss, hámozott paradicsomból, szezonon kívül viszont az egész paradicsom konzerv formája a legjobb.

Kétperces tésztaszósz Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 400 gramm hámozott paradicsom
  • egy gerezd fokhagyma
  • friss bazsalikom vagy oregano
  • egy evőkanál olíva olaj
  • só, bors

A paradicsomok vizes, magos belsejét kinyomkodom. A maradékot a gépbe teszem az összes többi hozzávalóval és pépesítem. Frissen főtt durumtésztához keverem vagy pizzatésztára kenem.

Szintén aprítógéppel készülnek, és korábban már írtunk róluk: