Férfikönnyek a nudli fölött, nem szégyen

répa nudli nudlicska gnocchi
Édesen is ehetjük, de a cukor öl
Vágólapra másolva!
Amikor meghalt nagyanyám, nem csak egy embert vesztettem el, hanem számos mozdulatot vagy életképet is. Ezeket máig hozzá kötöm, és rút, szakállás férfiemberként is képes vagyok elérzékenyülni, ha tésztát gyúrok, majd kígyókat formázok belőle.
Vágólapra másolva!

Ahogy enged öklöm alatt a keverék, nem a saját kezemet látom: mama ráncos alkarja, feltűrt otthonkája, lisztes jegygyűrűje van előttem. Most sincs másképpen, pedig csak egy jó vacsorát akartam csinálni a gyerekeknek.

Édesen is ehetjük, de a cukor öl Forrás: Zirig Árpád

Az én nagyanyám sosem csinálta répásan – nála krumplis volt nudli, vagy, ahogy ő mondta, nudlicska.

Tudta, imádom, bármikor képes volt főzni nekem egyet, hogy a végén pirított darával összeforgassa a serpenyőben.

Lehettem a hokedlin álló kisgyerek, kapaszkodhattam kisiskolásként a gyúródeszka szélébe, eshettem be a délutáni sörtől falánk nagykamaszként vagy motoros dzsekiben, búgva, bejelentés nélkül; sosem volt rest meggyúrni azt a tésztát.

Nem drága alapanyag Forrás: Zirig Árpád

Én is öregszem

Már az én kézfejem sem olyan sima, mint régen: akkor még csak a tésztakígyót csinálhattam. Engedte, de örültem is neki – még felnőttként is odaültem mellé, ugyanolyan élvezetet adott. Ez nem változott: legyen hazai nudli, vagy kicsit olaszos, darabosabbra vágott gnocchi, én bizony elrévedek, ha előttem a tészta a gyúródeszkán. Ilyenkor minden olyan, mint régen.

A mi háztartásunkban aránylag ritkán van krumpli, valahogy így alakult, nem nagyon esszük. Répa viszont mindig akad, első számú nassolnivalónk. Hogy mi kerül a nudliba – krumpli, répa, sütőtök vagy éppen cékla – a lényegen nem változtat. Ez a világ legegyszerűbb étele, olcsó és nem csak körítésnek állja meg a helyét.

Karikázzuk, megfőzzük Forrás: Zirig Árpád

Hozzávalók négy személyre:

  • 6-7 közepes répa
  • kb. 300 gramm búzaliszt
  • 2 tojássárája
  • négyszínbors
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • disznózsír vagy olívaolaj

Kezdetnek mossuk meg alapaosan répát, ha nagyon csúnya, pucoljuk meg. Felkarikázva nagyjából negyed óra alatt teljesen puhára fő. Aki a nagyon homogén módon kedveli, a vízből kiemelve csapassa szét botmixerrel, aki „rusztikusabban” enné, menjen neki krumplinyomóval.

Szétnyomkodjuk alaposan Forrás: Zirig Árpád

Nem bonyolult, és jól variálható

Nem kell ám kiönteni a főzővizet, jó lesz az még – később ehhez még löttyintünk, hisz alkalmas lesz a kész tészta kifőzéséhez is. Ha kicsit elhűlt a répamassza, két tojás sárgáját üssük bele, sózzuk meg. Mi borsos háztartás vagyunk, így ebbe is került négyszínű keverék mozsárban törve.

Kell bele a bors, a répához igazán passzol Forrás: Zirig Árpád

A lisztet fokozatosan adagolva elkezdjük begyúrni, nincs kőbe vésett arány –

- mondta mama is. Szóval szórjuk csak a lisztet, aztán hagyjuk abba, ha elég; ez valahol 250-300 grammnál következik majd be.

Pogácsányi darabokat leszakítok Forrás: Zirig Árpád

A kész tésztából én pogácsányi darabokat szaggatok le, pont így láttam háromévesként is, pont így mutatom az én háromévesemnek.

Kígyó, kis kígyó Forrás: Zirig Árpád

Kicsit még rágyúrok a két tenyerem között, aztán lisztezett gyúródeszkán kígyót formázok belőle (régen még szemet is csináltam nekik), majd

jöhet a vagdosás két-háromcentis darabokra.

Ekkora mennyiséget én háromszorra pakolok a főzővízbe.

Ha felúszott, kész Forrás: Zirig Árpád

A felforralt vízben egy-két perc alatt felúsznak a felszínre, egy picit hagyom, lebegjenek, majd lyuggatott szedőkanállal egy tálba rakom át őket.

Zsíron, vajon vagy olívaolajon megfuttatom a fokhagymát Forrás: Zirig Árpád

Ilyenkor kell eldönteni, hogy mi legyen velük: a répás nudlit ehetjük édesen, de

a cukor öl, a disznózsír meg jó barát.

Pirítsuk csak fokhagymát, majd futassuk meg benne a nudlit – egy kanál rendes tejföllel garantált a teli gyomor.

Tejföllel remek Forrás: Zirig Árpád