Nem kell kütyü a finom házi fagylalthoz

házi fagyi
Vágólapra másolva!
Hihetetlennek tűnik, hogy lehetséges otthon finom fagylaltot készíteni gép és hosszas kevergetve főzőcskézés nélkül? Pedig igaz: öt olyan módszert is mutatunk, ami csodálatos eredményekhez vezet.
Vágólapra másolva!

Az igazi fagyi az, ami tojással, tejszínnel és valódi alapanyagokkal, ízfokozók, színezékek és emulgeálók nélkül készül, aztán kevergetve, gépben hűl. Ezek elkészítése azonban sok munkába és főleg rengeteg időbe telik.

Létezik viszont egy külön műfaj, ami a maga pályáján olyan jó, mint a főzőtt,

házilag pár percnyi munkával összedobható,

és a rettenetesen édes, rágógumiszínű, fogkrémes állagú fagylaltutánzatoknál pedig százezerszer jobb. Ezeknél már csak a házi pálcikás jégkrémek egyszerűbbek, amikről tavaly ilyenkor írtunk.

Csokiíze van, nem műanyagíze Forrás: Ács Bori

Olyan minimalista házi fagylaltokat mutatunk, amiket néhány alapanyagból össze lehet rakni, nem kell hosszasan főzőcskézni és különleges gép vagy eszköz sem kell hozzá,

mégis, egyszerűségükben fantasztikusak.

Kipróbált trükkök: melyik a legjobb?

Több módszer is létezik gép nélküli fagylalt készítésére, sokat kipróbáltam, hogy kiderítsem, melyik működik a legjobban. Mint sok más esetben, itt is az egyszerűség a nyerő.

Botmixer

A fagylaltalapot lapos műanyag dobozba kell önteni és a fagyasztóba tenni. Egy óra múlva elő kell venni, majd átturmixolni. Egy óra múlva újra, aztán megint, és így tovább, míg egészen meg nem fagy. Ez a módszer tökéletesen működik,

de egy kicsit kényelmetlen,

hiszen folyton ott kell lenni a fagyasztó közelében, nem lehet elmenni otthonról, különben szilánkos tömbökbe fagy a fagyink.

Zacskó, majd aprítógép

Egy másik módszer zacskóba önti a fagyimasszát és így fagyasztja le, majd nagy deszkán összetöri, a darabokat pedig aprítógépben dolgozza krémes masszává. Nagyon problémás, koszos, fröcskölő művelet a tömbbe fagyott masszát darabokra törni, a nagy tömböket nyűglődve viszi az aprító pengéje.

Jégkocka, majd aprítógép

A legjobb módszer jégkockatartót használ a fagylalt fagyasztásához. A bekevert alapot szimplán a jégkockatartóba kell önteni, lefagyasztani, majd aprítóban masszává dolgozni.

Jégkockaformában fagyasztottam le a fagyialapot Forrás: Ács Bori

Aprítás közben a massza eléggé felolvad, ezért újra le kell fagyasztani pár órára. Máskülönben a végeredmény szuper, krémes, kanalazható állagú fagyi. Ez a legjobb módszer gép nélküli fagylaltkészítésre.

Semifreddo vagy parfé

Az egészben fagyasztott fagylaltok keverés helyett levegős masszát készítenek, ezzel próbálják biztosítani a krémes állagot. A semifreddók és parfék tojással, felvert tojáshabbal, és/vagy tejszínhabbal készülnek, majd egészben, formában, keverés nélkül fagyasztják le őket.

Granita

A granita kicsit kilóg a sorból, hiszen nem igazán fér bele a fagylalt kategóriájába, inkább jeges desszertnek lenne pontos nevezni. A granita készítésekor direkt a szilánkos, darabos állag elérése a cél, éppen ellenkezője annak, amit a fagylalttal csinálunk.

Csak egy villa kell Forrás: Ács Bori

Annyira egyszerű műfaj, hogy ennél szimplább nyári desszert tényleg nem létezik: cukorszirup, valamilyen folyadék, kis kaparászás a villával és kész. Az egyik kedvencem a kávés granita, aminek a receptjét itt találják, a másik pedig a görögdinnyés változat.

Nicecream - egy alapanyag

Az utóbbi évek internetes sztárja a nicecream, ami lényegében fagyasztott gyümölcs, krémes állagúra leturmixolva. Legjobban banánnal működik, és mivel fagyva tompulnak az ízek, bármilyen kiegészítővel, ízesítővel jól párosítható, most egy mogyoróvajas változatban próbáltam ki.

A fagyott banánból egy perc múlva krémes fagylalt lesz Forrás: Ács Bori

Mivel a mogyoróvaj is nagyon krémes alapanyag, a kettő együtt egy majdnem tökéletes fagylaltélményt hoz létre. A banán fagylaltban külön jó, hogy

Joghurtfagyi és variációi

A froyo, frozen yoghurt, magyarul fagyasztott joghurt elég egyszerű dolog: főzött, tojásos krém helyett jó minőségű, zsíros joghurtot használnak a fagylalt alapjául. Így persze nemcsak az íze lesz friss és könnyű, de a kalóriatartalma is jelentősen alacsonyabb marad. A végeredmény egy tiszta ízű fagyi, amit a végtelenségig lehet variálni.

Legjobban persze a gyümölcsök passzolnak hozzá,

de bármivel fel lehet ütni.Az alábbi alapot természetesen érdemes fagyigépben készítenie annak, akinek van, de a jégkockatartós, aprítógépes módszerrel is nagyon jó állagit lehet elérni.

Joghurtfagyi kiegészítőkkel Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 4 dl sűrű, magas zsírtartalmú joghurt
  • 3 evőkanál méz
  • fél citrom leve
  • fél dl habtejszín

Az alapanyagokat elkeverem, majd jégkocka tartóba öntöm és a fagyasztóba teszem. Ha megfagyott, aprítógépbe teszem, hozzáöntök fél deci tejszínt és krémesre aprítom. Lapos dobozba kanalazom és visszateszem a fagyasztóba. Kb. 4 óra múlva lesz fogyasztható.

Csokisorbet négy alapanyagból

Alapanyagok:

  • 60 gramm holland keserű kakaópor
  • 100 gramm cukor
  • egy csipet só
  • 1,5 dl víz
  • egy konzerv kókusztej (4 dl)
Csokifagyi kakaóból és kókusztejből Forrás: Ács Bori

A kakaót, a cukrot, a sót és a vizet egy kislábosban összemelegítem, míg a cukor és a kakaó egészen fel nem olvad. Hagyom kihűlni, majd elkeverem a kókusztejjel. Egy jégkocka tartóba öntöm a keveréket és a fagyasztóba teszem. 3-4 óra múlva vagy másnap kiveszem a fagyasztóból és 10 percig pihenni hagyom, majd kipattintom a kockatartóból.

Az így kapott fagyikockákat aprítógépbe teszem. Addig aprítom, míg krémes massza nem lesz belőle. Lapos tálba öntöm a keveréket és visszateszem a fagyasztóba. Néhány óra múlva fogyasztható - de tálalás előtt 5 perccel érdemes elővenni, hogy az állaga kanalazhatóvá lágyuljon.

Görögdinnye granita

Alapanyagok:

  • 1,5 dl víz
  • 50 gramm cukor
  • egy citrom leve
  • fél kg görögdinnye - (héj nélkül!)
A dinnye csodálatos átváltozása Forrás: Ács Bori

A vizet és a cukrot felforralom, éppen csak addig főzöm, míg a cukor fel nem olvad. Hozzákeverem a citromlevet és hagyom kihűlni. A dinnyét feldarabolom, kimagozom és leturmixolom. Hozzákeverem a szirupot és lapos, zárható edénybe öntöm. Beteszem a fagyasztóba, majd egy óra múlva előveszem és villával felkeverem. Ezt a műveletet óránként ismétlem, körülbelül 3-4 alkalommal.

Gesztenyés-ribizlis parfé

Alapanyagok:

  • 250 gramm cukrozatlan gesztenyemassza
  • 2 evőkanál rum
  • 2 dl zsíros habtejszín
  • 100 gramm cukor
  • egy rúd vanília vagy egy evőkanál vanília kivonat
  • 100 gramm ribizli
Csak felvert tejszínhab és gesztenye Forrás: Ács Bori

A tejszínhabot a cukorral egészen kemény habbá verem. A gesztenyéhez keverem a vaníliát és a rumot, hozzákeverem a ribizliszemeket is - lehetőleg úgy, hogy ne törjenek össze. Végül óvatosan összeforgatom a tejszínhabbal. Egy őzgerincformát kibélelek folpackkal úgy, hogy még egyszer ugyanannyi kilógjon a formából.

Belesimítom a masszát, ráhajtom a kilógó fóliát, és a fagyasztóba teszem.

Ugyanezt esetleg muffinformával is végre lehet hajtani, és kis, egyszemélyes adagokat kapunk. Fogyasztás előtt 20 perccel átteszem a hűtőszekrénybe, majd további 10 percre szobahőmérsékletre.

Banánfagylalt mogyoróval

Krémes fagyi fagyott banánból Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 4 db érett banán
  • 3 evőkanál mogyoróvaj
  • egy nagy csipet só

A banánokat megpucolom, felkarikázom és egy dobozban beteszem a fagyasztóba néhány órára. Amikor megfagyott, aprítógépbe teszem, és elkezdem ledarálni. Először szilánkos, darabos lesz, később kezd el krémes állagúvá válni. Az első fázisban hozzáadom a mogyoróvajat, és tovább darálom, míg egészen krémes nem lesz.