Férfias rétes? Só és sör van benne!

Vágólapra másolva!
Nyár van, meleg, a konyha felé csak némi egészséges mazochizmussal közelítek. A gyerek viszont otthon van velem – hiába múlt még csak egyéves, enni azt szeret, értékeli a jó ízeket, érdemes rá főzni.
Vágólapra másolva!

Meglepő lelkesedéssel habzsolja a zöldségeket, bár úgy gondolom, később

az oviban majd jól elrontják a többiek,

a kettő nagyobbon látom, hogy nem igazán sikk a zöldség – igaz, senki nem is állította, hogy azonnal működni fog a menzareform.

Rozi szereti a zöldségeket Forrás: Zirig Árpád

A cél adott:

lakjon jól a Rozi, ne maradjon éhes apa, és jusson uzsonnára a testvéreknek is.

Kevés munkával mindig nagy sikert képes aratni a rétes, igaz, most nem édesre, hanem sósra kombináltam.

Kis bazsalikom meg a bors Forrás: Zirig Árpád

Minden ilyenhez remek alap a juhtúró. Legendásan passzol a spenóthoz, bohó vendégmunkás koromban a kedvenc fogásom volt az osztrák céges menzán. Annyi levél, hogy teli legyen a tepsi nem volt, így a hűtőből kivettem mellé egy padlizsánt.

A barnasör nagyon kell neki! Forrás: Zirig Árpád

Pont az ilyen fogások, mint a rétes, adhatják vissza a férfiak konyhai önbizalmát. P

ár alapszabályt betartva szabadon variálhatók az ízek,

lehet kreatívkodni, senkit nem kötnek receptek. Hamar megvan, gyorsan elfogy – használjuk csak ki az idényzöldségeket.

Bekeverjük a juhtúróval Forrás: Zirig Árpád

Aki nem profi, ne akarjon tésztát nyújtani, vegyen boltit nyugodtan, csak érdemes figyelni, elég nagy szórás van, egyik szinte adalékmentes, a másik meg ijesztően hosszú összetevő-listával fenyeget.

A padlizsános

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb padlizsán
  • bors
  • 1 dl barna sör
  • 15 dkg juhtúró
  • friss bazsalikom

A megmosott padlizsán végét csapjuk le, kockázzuk fel, majd pirítsuk meg.

Nem szabad alá túl sok zsiradékot tenni, mert a föld kőolajkészletét képes lenne felszívni, ha hagynánk

– én olvasztottam alá egy kanál disznózsírt, és figyeltem, hogy ne égjen le.

Betöltjük, jó lesz ez Forrás: Zirig Árpád

Só, bazsalikom, bors, ennyi – az én saját titkom a barna sör, amit a sütés vége felé öntök alá. Nem kell sok,

elég egy deci, a többi mehet a gyomorba.

A karamellesebb, csokisabb aromák remekül egészítik ki a padlizsán saját, gazdag ízét. Ha kész, keverjük be a juhtúróval, melegen kellemesen összeolvadnak; mehetnek is a kiterített tésztalapba.

Nem kell túltolni a párolást Forrás: Zirig Árpád

A spenótos

Hozzávalók:

  • Nagy csokor friss spenót, vagy 250 g fagyasztott
  • 15 dkg juhtúró
  • bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • friss bazsalikom
Fűszeres alap, amibe bekeverjük Forrás: Zirig Árpád

Ha van friss levél, azzal dolgozzunk: felcsíkozzuk, felaprítjuk, kevés vajon vagy olívaolajon fedő alatt átpároljuk.

Nem kell túlkezelni, nem menzás főzelék a cél,

hanem rétes.

Finom lesz ez! Forrás: Zirig Árpád

Egy tálban egy leveseskanálnyi olívaolajat, két nagyobb gerezd fokhagymát, pár szem frissen feltört borsot és sót összekeverünk, erre mehet a meleg spenót és a 15 dkg juhtúró. Már csak be kell tölteni és mehet a sütőbe. Fontos: kenegessük meg a tetejét egy tojás sárgájával!

Bocsánat, lett egy fél is... Forrás: Zirig Árpád

Légkeverés nélkül 200 fokon pár perc alatt megsülnek, és garantáltan ugyanilyen hamar el is fogynak. Elsőre ugyan pepecselősnek tűnik, de a ráfordított idő tényleg nagyon alacsony – érdemes újabb ízekkel is kísérletezni, nincs határ, egy apukát semmi nem állíthat meg.

Sajnos túl hamar elfogyott Forrás: Origo