A rántott párizsi tilos!

főzelékfeltétek
Minden főzeléknek kell egy feltét
Vágólapra másolva!
A zsenge, nyári főzelékekhez olyan feltét kell, ami laktat, de nem terít le, és nem kell vele többet dolgozni, mint amennyi időt maga a főzelék elvesz. Hat recept, és mind megfelel ezeknek a követelményeknek.
Vágólapra másolva!

Júliusban éli virágkorát a menzai klasszikus, ilyenkor a legfinomabbak a főzelékek. Friss a zöldbab, a borsó, répa, káposzta, tök, van még újkrumpli és karalábé is, ilyenkor nem lehet velük betelni. Általában egyet kell értenem az Ínyesmesterrel, amikor azt írja, hogy

a főzelék legjobb társa egy jó nagy szelet füstölt szalonna,

esetleg marhasült, de nyáron valahogy mégsem vágyik tömény zsírra a gyomor, ugyanakkor kell valami, amitől a főzelék teljes étkezéssé válik.

Minden főzeléknek kell egy feltét Forrás: Ács Bori

A feltét egy rettenetes történelmi súllyal terhelt kifejezés, olyan emlékeket ébreszt bennünk, mint a főzelék levétől félig felázott panírral bevont,

vastag rántott párizsi, vagy a zsírgombócokkal teli lecsókolbász és mócsingpörkölt.

A feltétek témájában ráadásul még a szokásosnál is többet nyom a latban az ízlés: van, aki utálja, ha a szaft a tökfőzelékbe folyik, más kifejezetten erre a keveredésre gerjed. Most azokat a főzelékfeltéteket gyűjtöttem össze, amik valamivel könnyebbek, mint egy jó zsíros sertésoldalas, és izgalmasabbak egy főtt tojásnál, de éppen annyi idő alatt elkészülnek, míg a főzelékhez megpuhul a zöldség.

Bundás bagett

A bundás kenyér is jobb lehet, ha nem bő olajban, hanem kevés vajon sül, és nem kenyérből, hanem bagettből készül, így harapnivalóbb állaga lesz, nem tud szétázni.

A parmezán és a vaj dob rajta Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • egy db bagett
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • reszelt parmezán

A tojásokat egy tálba ütöm, hozzáöntöm a tejet, sózom és felverem. Belereszelem a parmezánt is. A bagettet ujjnyi szeletekre vágom és a tojásos keverékbe fektetem.

Bundás kenyérnél finomabb a bagett Forrás: Ács Bori

Egy serpenyőben vajat olvasztok, a bagettszeleteket lecsepegtetem, majd a serpenyőben közepes hőfokon mindkét oldalát aranyszínűre pirítom.

Kukoricapuffancs

Olyan ez, mint egy kukoricás palacsinta, ami persze friss kukoricából lesz a legjobb, de el lehet készíteni jó alaposan lecsepegtetett konzervből is.

Palacsinta is, meg nem is Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

kb. 250 gramm főtt kukorica (lehet konzerv is)
4 tojás
6 evőkanál liszt
egy mokkáskanál só
egy kevés olaj

A tojásokat kettéválasztom, a fehérjéket a sóval habbá verem, a sárgákhoz keverem a lisztet, majd hozzáforgatom a habot is. A tésztába keverem a kukoricát.

Egy tapadásmentes serpenyőt felhevítek, ha nem tapadásmentes, kissé kivajazom,

és egy-egy evőkanálnyi adagban kis palacsintákat sütök a masszából.


Májnyársak

A máj iszonyú gyorsan elkészül, rövidebb idő alatt, minthogy a legzsengébb zöldség megpuhulna, nyársra húzva pedig azoknak is meg fog felelni, akik nem szeretik, ha a feltét a főzelékben tocsog.

Máj, nyárson, hogy ne lógjon a főzelékbe Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • fél kg csirkemáj
  • pirospaprika
  • rozmaring
  • 2 evőkanál vaj

A májakat, amennyire lehetséges, kierezem, megszórom őrölt pirospaprikával, majd kis nyársakra húzom őket. Egy serpenyőben felolvasztom a vajat, és a májas nyársakat belefektetem.

Ez volt a gyerekadag Forrás: Ács Bori

Közepes lángon körülbelül oldalanként 3 perc alatt kisütöm őket úgy, hogy a belsejük éppen csak hogy átsüljön. Lehúzom a lángról, és csak ekkor sózom. (Télen, vagy ha épp nem 30 fokos a konyha, sütőpapíros tepsin, 190 fokos sütőben oldalanként kb. 7-7 perc alatt sül meg.)

Grillezett gomolya

Ez is egy nagyon gyors, nem túl nehéz, de azért pont eléggé laktató feltét, az egyetlen, ami elengedhetetlen hozzá, az a jó alapanyag. A másik trükk a kellőképpen vastag szelet és a hirtelen sütés, így lesz szépen, egyben süthető a sajt. Az édeskés főzelék-alapanyagokhoz a legjobb, most céklához ettük.

Finom gomolya kell hozzá Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • egy vastag, kétujjnyi szelet gomolya
  • olaj

Egy grillserpenyőt nagyon forróra hevítek. Kevés olajat öntök bele, majd ráteszem a sajtot. Nem piszkálom, hagyom, hogy kéreg süljön köré. Ha ez megvan, nagyon óvatosan megfordítom. A másik oldalára is kérget sütök, és azonnal tálalom.

Lencsefasírt

Nem, egyáltalán nem csak azért jó, mert húsmentes, és a vegák örülhetnek neki. Egészen más íze és állaga van, mint a hagyományos fasírtoknak, de még a csicserifasírthoz, a falafelhez sem igazán hasonlít. A változatosság pedig, ugye, gyönyörködtet.

Fasírt, lencséből, nem csak vegáknak Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 200 gramm vöröslencse
  • fél fej hagyma
  • két gerezd fokhagyma
  • egy teáskanál őrölt római kömény
  • egy teáskanál pirospaprika
  • egy tojás
  • egy száraz zsemle vagy egy nagy szelet száraz kenyér, lereszelve
  • só, bors

A lencsét sós vízben megfőzöm, leszűröm, félreteszem, hogy kihűljön. A

hagymát és a fokhagymát felaprítom, és a lencséhez keverem a fűszerekkel együtt,

majd a tojást és a morzsát is belekeverem. Lapos, kb. 3 centis kis lepényeket formázok belőle, sütőpapíros tepsire fektetem őket, és 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm őket.

Ropogós röszti

Egyszerű: ugyanazt a krumplit, amit a sóskába főznék, inkább lereszelem, és olajos serpenyőben iszonyú ropogósra pirítom. A krémes, tejfölös, savanykás főzelék a sós, ropogós, odapirult krumplival nagyon, nagyon jó. Ugyanakkor bármilyen más, könnyű főzelékhez el tudom képzelni a spenóttól a káposztáig.

Nagyon ropogós röszti Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • fél kg krumpli
  • étolaj

A krumplit meghámozom, lereszelem, és egy konyharuhába teszem. Alaposan kicsavarom belőle a levet. Egy serpenyőben olajat hevítek, és evőkanálnyi adagokban beleteszem a krumplit, majd egészen laposra nyomkodom. Sózom, majd

mikor az egyik oldala alaposan megpirult, megfordítom.

A másik oldalát is megpirítom.

Főzelékben főtt húsgolyó

Csalás: olyan, mintha fasírtot készítenék, de lusta módon ahelyett, hogy kisütném külön, olajos serpenyőben vagy a sütőben, egyszerűen belefőzöm a főzelékbe, mint levesbe a betétet. Idő- és mosogatástakarékos, ugyanakkor eléggé népszerű megoldás.

Tökfőzelék benne főtt gombóccal Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 300 gramm darált sertéshús
  • fél fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • só, fűszerek

Az alapanyagokat jól elkeverem, és a főzelékkel harmonizáló fűszerrel ízesítem. (Például: karalábé-kapor, tök-szerecsendió, répa-gyömbér, borsó-petrezselyem.) Mikor a főzelék elkezd forrni, apró, dió méretű golyókat formázok a masszából, és a főzelékbe teszem.

Lustáknak Forrás: Ács Bori

A lábos fülénél fogva összerázom, hogy a golyókat befedje a mártás, de nem keverem, nehogy összetörjön, és lefedve puhára főzöm. A képen látható főzeléket a végén önmagával sűrítettem.