A cukkini is lehet hihetetlenül izgalmas

cukkini recept
Sós pite túrókrémmel és cukkinivel
Vágólapra másolva!
A kert hűségesen szolgálója, akkor is bőven terem, ha minden más kipusztul. Most olyan receptekben kapott helyet, ahol saját ízével érvényesülhet. Még a virágait is megesszük!
Vágólapra másolva!

Néhány héttel ezelőttig azt gondoltam, hogy a cukkini viszonylag jellegtelen zöldség. Szeretjük, esszük, főzünk vele, de minden erőnkkel azon vagyunk, hogy fűszerekkel, erős ízű alapanyagokkal karaktert kölcsönözzünk neki. Aztán ettem egy hamburgert a Malackrumpliban, Balatonfüreden, ahol csak a saját biokertészetükből vett alapanyagokat használják fel az ételek elkészítéséhez - itt írtam róluk tavaly. A hamburgernél elcsépeltebb téma nincs nagyon mostanában, ebben mégis volt valami egészen szokatlan.

Sárgán virágzik a cukkini Forrás: Ács Bori

A szuper házi majonézen és a húspogácsán túl egy ujjnyi vastag szelet félpuhára grillezett, nagyon friss cukkini volt a buciban, és ez olyan, de olyan jó volt, hogy

ott, helyben újraértelmezte szegény se nem uborka, se nem tököt.

Most olyan receptekben próbáltam ki a cukkinit, ahol nagyobb szerepet kap, mert igazán megérdemli.

Újonc

Talán azért is nehéz mit kezdenünk ezzel a zöldséggel, mert nincs hagyomány, amihez nyúlhatnánk, nem készíthetjük úgy, ahogy anyu vagy a mama csinálta, mert nagy eséllyel nem csinálta sehogy, merthogy nem is volt.

A virágai is finomak Forrás: Ács Bori

A cukkinivel Bálint Gazda a '70-es években találkozott először Dél-Olaszországban, ahol gyorsan szerzett is egy marék magot, hogy itthon is kísérletezzen a termesztésével. Annyira jól sikerült a dolog, hogy a cukkini itthon is elterjedt, nálunk is minden évben rengeteg terem a kertben. Volt olyan év, hogy hetente többkilónyit ettünk meg belőle, így általában a nyár végére már nagy kreativitásra volt szükség, hogy még mindig ne legyen unalmas.

Zöld, nyári minestrone

Ha van otthon a fagyasztóban egy kis húsleves, akkor ez egy tízperces fogás, ha nincs, akkor vízzel is nyugodtan el lehet készíteni, ha igazán frissek a zöldségek, úgy is nagyon jó lesz.

Az olasz zöldségleves zöld változata Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • egy kanál vaj
  • két kisebb cukkini
  • 150 gramm zöldborsó
  • egy csokor újhagyma
  • 1 liter csirkehúsleves
  • a tálaláshoz bazsalikompesto és parmezán

A cukkinit felkockázom, az újhagymát karikákra vágom. Egy lábosban megolvasztom a vajat, belekeverem a hagymát, néhány percig párolom, majd a cukkinit is hozzákeverem. Sózom, és félig megpárolom. Hozzáadom a zöldborsót, felöntöm a levessel, és körülbelül 10 perc alatt mindent puhára főzök benne. Pestóval és parmezánforgácsokkal tálalom.

Mascarponés-citromos cukkinis tészta

A cukkini

akkor a legjobb, ha nem hagyjuk, hogy pépesre-taknyosra puhuljon,

hanem elcsípjük azt a fázist, amikor már engedett a nyerseségéből, de még van tartása. Ez a tésztaszósz annyi idő alatt készül el, amíg a tészta megfő,

Tízperces, minimalista tészta Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • egy kis olívaolaj
  • két kisebb cukkini
  • 100 gramm mascarpone
  • fél citrom leve és lereszelt héja
  • parmezán
  • 250 gramm durumtészta (pl. farfalle)

A cukkinit felkarikázom, a karikákat felezem vagy negyedelem, attól függ, milyen nagy darab zöldséget használok. A lényeg, hogy a tészta formájához hasonló méretűek legyenek a cukkinidarabok is. A tésztát sós, lobogó vízben teszem fel főni, amíg fő, éppen el is készül a szósz. A cukkinit kevés olajon félig megpárolom, közben sózom.

Legyen ress Forrás: Ács Bori

Csak az a fontos, hogy a cukkini megpuhuljon, de maradjon tartása, ne essen össze. Amikor ezt a drámai pillanatot elérte, hozzákeverem a citromlevet, belereszelem a héjat, majd a mascarponét is belekeverem. Ha a tészta megfőtt, leszűröm és a cukkinis szószba forgatom. Friss bazsalikomlevelekkel és reszelt parmezánnal tálalom.

Fokhagymás, pácolt cukkini

A cukkini íze grillezve vagy serpenyőben hirtelen kisütve érvényesül a legjobban, az állagából is így lehet kihozni a legtöbbet. Itt pedig még

egy fokhagymás-citromos pác is kerül rá.

Nyári sütögetésekhez, egyszerű húsok mellé tökéletes.

Fokhagyma, menta, citrom Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • egy közepes cukkini
  • két gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • fél citrom leve
  • só, bors
  • friss menta

A cukkini két végét levágom, majd hosszában igyekszem a lehető legvékonyabb szeleteket levágni belőle. Egy serpenyőt felforrósítok, kevés olajat öntök bele, és a cukkiniszeleteket mindkét oldalán megpirítom néhány perc alatt. Akkor jó, ha tényleg odapirul, és kissé foltos-csíkos lesz. Egy kis tányérban elkeverem a lereszelt fokhagymát egy kanál olajjal.

Grillezve a legjobb Forrás: Ács Bori

Amikor az összes szelet színt kapott, elzárom a serpenyő alatt a lángot, és a cukkinire öntöm a fokhagymás olajat.

Elkeverem, hogy mindenütt bevonja, majd az egészet kiteszem egy tálba.

Sózom, borsozom, ráfacsarom a citromlevet, rátépkedem a mentaleveleket, és néhány órára a hűtőbe teszem.

Cukkinis, sós pite

Ez egy szimpla sós pite, ami merő lustaságból nem piteformában készült, hanem sima tepsiben, a szegélyeket felhajtva. A franciák ezt nevezik galette-nek, lényegében azonban ugyanolyan pite ez, mint a többi, csak nincs szükség hozzá sütőformára.

A cukkini itt királynői szerepet kap, olyasmit, ami csak a málnának vagy az epernek szokott kijárni,

de simán teljesíti az iránta támasztott elvárásokat.

Ebben a pitében cukkini a főszereplő Forrás: Ács Bori

Alapanyagok a tésztához:

  • 150 gramm liszt
  • 75 gramm vaj
  • víz
  • 1 tojás

A töltelékhez:

  • 150 gramm mascarpone
  • 150 gramm túró
  • 1 közepes cukkini
Sós pite túrókrémmel és cukkinivel Forrás: Ács Bori

Aprítógépbe teszem a lisztet, a sót és a hideg vajat. Addig aprítom, míg morzsás állagú nem lesz, aztán hozzáadom a tojást és annyi vizet, hogy a tészta egy gombóccá álljon össze. Fél órára a hűtőbe teszem, majd fél centi vastagra nyújtom,

rámorzsolom a mascarponéval kikevert túrót úgy, hogy körben meghagyok egy kétcentis üres sávot.

A ricottára szeletelem a cukkinit, és a tészta peremét visszahajtogatom. A sütőt előmelegítem 180 fokosra, és fél óra alatt aranyszínűre sütöm a tortát.

Töltött, csőben sült cukkinivirág

Akinek van a kertjében cukkini, szinte biztos, hogy az idei esős nyáron tele van szép, sárga virágokkal. Ezek

a virágok nem csak szépek, de finomak is, ezért például az olaszok meg is töltik.

Leggyakrabban ricottát tömnek bele, aztán sörtésztában, bő olajban sütik ki, de sós tortákba is beleteszik, vagy besamellel leöntve sütik meg a sütőben.

A virágot megtöltöttem és csőben sütöttem Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 6 nagy darab cukkinivirág
  • egy közepes cukkini
  • 100 gramm feta vagy kecskesajt
  • őrölt szerecsendió
  • 2 evőkanál reszelt parmezán
  • 2 tojás
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 5 szem aszalt paradicsom

A cukkinit lereszelem, kissé megsózom, elkeverem, majd egy szűrőbe teszem, hogy kidobja a levét. Körülbelül 10 perc múlva kicsit kinyomkodom, és elkeverem a kecskesajttal és a parmezánnal, szerecsendióval ízesítem.

Forrás: Ács Bori

A virágokat megmosom, kirázogatom a belsejükből a vizet. A töltelékkel megtöltöm a virágokat, és egy jénaiba sorakoztatom őket. A tojásokat egy kis tányérba ütöm, felverem, sózom, és hozzákeverem a tejet, tejfölt is. Végül az aszalt paradicsomot is belekeverem, és a keverékkel nyakon öntöm a töltött cukkinivirágokat. 180 fokosra előmelegített sütőben körülbelül fél óra alatt sül meg. Nem baj, ha még egy kicsit remeg, hűlés közben majd egészen megszilárdul.

Cukkinis focaccia

Ebben a kenyérben az a pláne, hogy víz helyett a cukkini kidobott levét használja, ettől az egészet átjárja a cukkini íze, az állaga pedig nagyon puha, foszlós lesz.

Cukkini van a kenyértésztában Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • egy nagy cukkini
  • fél zacskó szárított vagy negyed kocka friss élesztő
  • 500 gramm liszt
  • egy kiskanál só
  • kb. 1 dl víz
  • olívaolaj

A cukkinit lereszelem, hozzáadom a sót,

hagyom, hogy levet eresszen, majd belekeverem az élesztőt és a lisztet.

Óvatosan annyi vizet adagolok hozzá, hogy a tészta összeálljon, majd addig dagasztom, míg a felülete sima nem lesz. Letakarva a kétszeresére kelesztem. Amikor megkelt, egy sütőpapírral bélelt, enyhén kiolajozott sütőlapra terítem, tíz ujjal átnyomkodom. Letakarom, és további fél órán át hagyom kelni. A sütőt a maximumra melegítem, a focaccia tetejét lekenem a sós vizes folyadékkal, és körülbelül 20 perc alatt megsütöm.

Korábbi cukkinis receptek, amiket még mindig szeretünk:

Cukkinis tócsni
Töltött cukkini