Kenyeret pillanatok alatt is lehet sütni

gyors kenyér recept
Müzlis kenyér, munka nélkül
Vágólapra másolva!
Az igazi kenyérhez a kovász miatt több idő kell, de vannak olyan finom kenyérféleségek is, amiket egy órán belül, vagy még annál is rövidebb idő alatt az asztalra lehet tenni, és ugyanolyan nagy örömet szereznek.
Vágólapra másolva!

Nagyon szeretek kenyeret sütni, tésztát gyúrni, hajtogatni, nézegetni, figyelni a légbuborékok és a sikérszálak alakulását, éppen ezért a tavalyi kenyér ünnepére részletesen leírtam, hogyan készül a kedvenc kenyerem egyszerűen. Később a kenyérkovász házi elkészítésének módját is bemutattam azoknak, akik igazán ráéreztek a dologra.

A hétköznapi élet viszont nem mindenkinek engedi meg, hogy baktériumokat tenyésszen és újra- meg újrakelesszen, ezért idén a

lustáknak, rohangálóknak és állandó lemaradásban lévőknek ajánlunk gyors recepteket kenyérkészítés helyett.

Ezek a kenyérféleségek vagy egyáltalán nem kelesztettek, vagy élesztő helyett a sütőpor vagy a szódabikarbóna adja meg a szükséges légbuborékokat.

Mindegyik kenyér egy keverőedényt és egyetlen formát koszol csak össze, hogy túl sokat mosogatni se kelljen utána. Ezek a receptek néhány perc munkát vesznek csupán igénybe, és összesen egy óra alatt, vagy még annál is hamarabb megvannak. Az érzés, hogy kenyeret süt augusztus huszadikára még így is bárkit nagy önbizalommal tölthet el.

Gyors joghurtos lepénykenyér

Ezzel jó mártogatni Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 150 gramm liszt/teljes kiőrlésű liszt
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál só
  • 1,5 dl sűrű natúr joghurt
  • 4 evőkanál vaj/olaj a sütéshez

A lisztet elkeverem a sóval és a sütőporral, majd belekeverem a joghurtot is. Elkeverem, majd néhány mozdulattal gombócot gyúrok belőle. Ezen a ponton akár be is lehet tenni a hűtőbe, hogy frissen süssük ki majd a lepényeket közvetlenül étkezés előtt, de azonnal neki lehet állni a sütésnek, ha épp úgy jön ki a lépés.

A legjobb, ha kicsit füstös ízűre sül Forrás: Ács Bori

A tésztát hat részre osztom, és egyenként vékony lappá egyengetem - lehet hozzá sodrófát használni, de a tészta könnyen nyúlik, viszont nem tapad, bőven elég hozzá tíz ujj. A serpenyőbe olajat öntök, és

közepesen magas lángon egyenként foltosra sütöm benne a lepénykenyereket.

Ha nem tálalom azonnal, akkor enyhén befújom olajspricnivel, vagy bekenem egy kis olajjal őket, és alaposan becsomagolom alufóliába. Így még másnap is finom lesz.

Lusta müzlis cipó

Nigella Lawson a lusta szakácsnők istennője, aki mindig a lehető legkevesebb munkával elkészíthető recepteket mutatja be. Ennek a kenyérnek az alapötlete is tőle származik, de én azért egy kicsivel több időt, lehetőséget adtam az élesztőnek, hogy kibontakozhasson. Ettől még ugyanolyan lusta maradt a kivitelezés, mert a masszát csak ki kell keverni, formába kell önteni, se túl sok mosogatás, se igazi munka nincs az előkészítésben.

Emiatt nem kellett sokat a konyhában robotolni Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 100 gramm zabpehely
  • 50 gramm aszalt gyümölcs
  • 50 gramm mag
  • 300 gramm liszt/lehet teljes kiőrlésű
  • egy teáskanál só
  • 3 dl víz
  • 1 dl tej
  • egy zacskó porélesztő

A száraz alapanyagokat - a zabpelyhet, a lisztet, a magokat és az aszalt gyümölcsöket a sóval elkeverem egy nagy tálban. Egy kancsóban vagy bögrében összekeverem az élesztőt a langyos víz és tej keverékével.

Müzlis kenyér, munka nélkül Forrás: Ács Bori

A folyadékot a száraz alapanyagokra öntöm, elkeverem, elég csak annyira, hogy sehol ne maradjanak benne száraz csomók. A végeredmény amolyan nokedlitészta-állagú dolog lesz. Ez nem baj, mert

a zabpehely sok folyadékot magába szív majd.

A masszát egy sütőpapírral kibélelt formába kotrom, egy konyharuhával letakarom, és fél órán át hagyom pihenni. Ekkor beteszem a hideg sütőbe, és felmelegítem a sütőt 200 fokosra.

Sörös szódakenyér

Az írek szupergyors kenyere valóságos csoda: egyetlen óra leforgása alatt a valódihoz határozottan hasonlító cipót lehet elkészíteni. Eredetileg íróval keverik, amivel kapcsolatban már több alkalommal leírtuk, milyen nehéz itthon beszerezni, pedig kedvenc kenyérsalátánkhoz a fattoushhoz, és a legegyszerűbb tortalaphoz, meg még sok más süteményhez ez a tejtermék adja a legjobb állagot.

Vajjal, mézzel a legjobb Forrás: Ács Bori

A szódakenyeret gyakran dobják fel extrákkal, például mazsolával vagy más aszalt gyümölccsel, magvakkal, esetleg friss almakockákkal. Bármilyen liszttel elkészíthető, akár rozsos változatban is el lehet képzelni.

A receptben lábosban javasoltam készíteni, de ha ez nincs kéznél, sima sütőlapon is megsül. A sör lecserélhető ugyanannyi íróra, de mióta láttam, hogy a River Cottage-ban sörrel készítik, muszáj volt így is kipróbálnom. Vigyázat, itt éppen a valódi kenyérnél tanultak ellenkezője a lényeg, nem kell sokáig kevergetni, éppen csak addig, míg eltűnnek a nagyobb csomók.

Ír szódakenyér - sör van benne! Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • fél kg liszt - lehet a fele teljes kiőrlésű is
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál só
  • 2 dl író (vagy 1 dl tej és 1 dl joghurt keveréke)
  • 2 dl barna sör

A sütőbe beteszek egy lábost, és előmelegítem 230 fokosra. A lisztet egy nagy tálban elkeverem a szódabikarbónával és a sóval, majd hozzákeverem a sört és az írót is. Elkeverem, éppen csak annyira, hogy összeálljon, és veknit formázok belőle, majd tepsire teszem.

Csicseriborsós lepénykenyér (gluténmentes)

A lepénykenyerek a leggyorsabb kenyerek, mind közül ez a csicseriborsólisztes olasz lepénykenyér van meg a leghamarabb.

Nemcsak gluténérzékenyeknek praktikus, de azoknak is örömet szerez, akik szeretik a csicseriborsó jellegzetes ízét

a falafelben és a humuszban. A legjobban szószos, szaftos ételekhez, sűrű levesekhez, főzelékekhez passzol.

Laposkenyér, lepénykenyér csicseriborsólisztből Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 100 gramm csicseriborsóliszt
  • 1 dl víz
  • olívaolaj

A lisztet elkeverem a sóval és a vízzel. egy kisebb serpenyőt felhevítek, kevés olajat locsolok bele, és beleöntöm a tésztát. Addig sütöm, míg az egyik oldala egészen meg nem szilárdul, és kis foltokban megpirul. Ekkor óvatosan megfordítom, és a másik oldalát is megsütöm.

Klasszikus kenyerek az utóbbi évből

Ha mégis valódi kenyeret készítene a kenyér ünnepére, mindenképp kezdje ezekkel az egyszerű megoldásokkal, köztük a létező legegyszerűbb és legjobb dagasztás nélküli kenyérrel.
Ezt a gyorskovászos kenyeret még az is el tudja készíteni, aki azelőtt sosem csinált ilyesmit. Nagyon-nagyon részletesen, lépésről lépésre írtam le tavaly itt, hogyan kell.
Ebből a cikkből pedig azt tudhatják meg, hogyan lehet abszolút hagyományos, élesztőmentes kovászos kenyeret készíteni otthon. A módszer nem gyors, de nem is bonyolult.