Kerek és mézédes: így készül az újévi kalács

ros hasana barhesz
Alma és méz van benne
Vágólapra másolva!
Sok fontos újévi hagyomány van, a legismertebb mégis az, hogy ilyenkor olyan dolgokat kell enni, ami kerek és édes. Például mézet, almát és kerekre font kalácsot.
Vágólapra másolva!

Tegnapra, október másodikára esett idén a zsidó vallás időszámításai szerinti újév. Mint minden zsidó ünnepkor, ros hasáná napján is

szimbolikus jelentésű ételeket kell enni, hogy szép legyen a következő év.

Még a megszokott kalács, a barhesz is másképp készül: nem hosszúkásra, hanem kerekre fonják. Az ünnepi kalácson kívül enni kell még ilyenkor mézet, hogy édes legyen és mindenféle más, kerek dolgot, például almát, hogy kerek legyen az új év.

A három szokást összevontam, és olyan, kerek barheszt sütöttem, amiben alma is és méz is van. A barhesz majdnem olyan, mint a foszlós kalács, csak olajjal és vízzel készül. Az állaga ennek ellenére vagy épp ettől viszont még jobb, mint a vajas, tejes változaté.

Mézes, almás barhesz

Ilyenkor nem hosszú, hanem kerek Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • fél kg liszt
  • 2, 5dl víz
  • 60 gramm méz
  • egy zacskó szárított élesztő, vagy fél kocka friss
  • 1 tojás plusz egy a kenéshez
  • fél dl étolaj
  • egy kiskanál só
  • egy nagy alma

Egy nagy tálba teszem a langyos vizet, belekeverem az élesztőt, hozzáadom a tojást és a mézet, majd a lisztet és a sót is beleszórom. Egy nagy fakanállal addig keverem, míg össze nem áll, ekkor adom hozzá az olajat.

Addig gyúrom, gyömöszkölöm, dagasztom, míg sima nem lesz a felülete.

Ekkor letakarom, és egy órán át langyos helyen kelni hagyom.

Alma és méz van benne Forrás: Ács Bori

Amikor megkelt, négy részre osztom. Mindegyik gombócot hosszúkás ovális formára nyújtom, megszórom felkockázott almával, összetekerem, és kígyót sodrok belőle. A kígyókat

kettőskereszt formában keresztezem egymással úgy, hogy az egyik alul, a másik felül bújjon át a másik alatt.

A kilógó részeket összesodrom, és a kígyók találkozási pontja alá bújtatom. (Két kisebb kalács is készülhet belőle, ebben az esetben nyolc részre kell osztani a tésztát, és négy-négy kígyóból fonni a kalácsokat.) Letakarva további órán át hagyom kelni. Lekenem egy felvert tojással, és megszórom mákszemekkel vagy szezámmaggal. Esetleg mindkettővel. 180 fokos sütőben egy óra alatt sült meg.