Afrikai vendég a konyhában: megettük hamar

harcsa szelídgesztenye
Vágólapra másolva!
Gazdasági bevándorló: Afrikából jött, de tökéletesen érzi magát Magyarországon. Egykor egzotikus volt, ma már mindenütt ott van, hétköznapi lett, része az életünknek. Afrikai harcsa, üdv a konyhában!
Vágólapra másolva!

Nem mennék bele ezredszer, hogy mi, magyarok iszonyatosan kevés halat eszünk. Úgyis is jön majd valaki, aki leírja az iszapízű, drága, szálkás és zsíros közhelyeket, amelyek egykor talán igazak voltak, de

ma már normális áron, frissen kapni halat

– vannak előnyei is az áruházláncoknak.

Se bőr, se szálka Forrás: Zirig Árpád

Az afrikai harcsa bőr- és szálkamentesen 2500 forint körül kapható kilónként – a kedves kis komfort nagyjából duplájára növeli az árát. Azonban ha szép, egyben sült szeleteket szeretnénk látni a tányéron, ez pont belefér, hiszen nem csak mutatós az ilyen, hanem azokak is kedves, akik gyűlölik a szálkákat vadászni.

Bevágjuk főzés előtt Forrás: Zirig Árpád

Előnye, hogy

pillanatok alatt előkészíthető és akkor is izgalmas, ha szeretnénk kilépni a rántott hal feketébe hajló árnyékából.

Ha van otthon sütője, most ön is elfelejtheti az olajat, amiért cserébe remek állagú, izgalmas fogást kap.

Hozzávalók:

  • 500 gramm afrikai harcsafilé
  • 100 gramm gesztenye
  • mustár
  • bors

Megpucoljuk, alaposan, nem baj, ha széttöredezik Forrás: Zirig Árpád

Itt a gesztenye szezonja, hála az égnek mifelénk őshonos, akár vadon is szedhető, de ilyenkor a legtöbb zöldséges kínálatában ott az import olasz verzió. Ehhez a recepthez nem kell sok: vegyünk egy jó marékkal, hisz csak arra kell, hogy a harcsát megszórjuk vele.

Nem kell hosszasan bíbelődni vele Forrás: Zirig Árpád

Előkészítésként a gesztenyéken ejtsünk x-alakú bevágásokat, majd 25-30 perc alatt főzzük meg. Fontos, hogy ne csak a héját, hanem az alatta levő hártyát is szedjük le. Tipp:

ne várjuk meg, hogy elhűljön,

minél forróbb, annál könnyebben adja meg magát.

Rámorzsoljuk a gesztenyét Forrás: Zirig Árpád

Sózzuk körbe a harcsaszeleteket, fektessük sütőpapírra. Borsal kevert mustárral kenjük át a tetejét, majd az apróra tört, de nem krémesített gesztenyével rakjuk meg a tetejét. Sütőben, 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

Jégcsapretekkel isteni Forrás: Zirig Árpád

Körítésnek nálunk reszelt jégcsapretket kapott, amit pirított dióval és zalai tökmagolajjal fűszereztem. Jól érezte magát konyhámban az afrikai:

mire másodszor szedtem volna, a gyerekek bepuszilták

– ennél nagyobb sikerélmény nem juthat a halnak.