A tökéletes forró csokoládé titka egy fűszer

forró csokoládé
A forró csokoládé lényege a csokoládé, csak kiemelni kell
Vágólapra másolva!
Mitől lesz selymes, sima, intenzíven csokoládés, és nem gejl módon édes a tél legvigasztalóbb itala? Mit kell elfelejteni, és mi az, amit érdemes beletenni, hogy tökéletes legyen?
Vágólapra másolva!

A forró csokoládé nem meleg kakaó, nem egyszerű édes lötty, hanem teljes étkezést betöltően tartalmas, forró, gazdag ízű, sűrű, egyszerre édes, kesernyés, összetett fogalom.

A forró csokoládé lényege a csokoládé, csak kiemelni kell Forrás: Ács Bori

Az elkészítése nem éppen bonyolult, voltaképpen egyetlen dologtól függ: a csokoládétól.

Tej vagy étcsokoládé?

A komolyabb forró csokoládék kizárólag étcsokoládéból készülnek, abból is a legkeserűbb, legjobb minőségű, legmagasabb kakaótartalmú fajtából. Édesebb szájúak ezt utólag a maguk ízléséhez édesíthetik,

ha pedig gyerekeknek is készül, lehet felezni az arányokat

- jó minőségű - tejcsokoládéval.

Tej vagy tejszín?

A forró csoki még ütősebb lehet a hozzáadott folyadék zsírtartalmától: ha tej, mindenképp legyen az teljes, hogy a végeredmény igazán krémes állagot kaphasson, de nagyot lehet dobni rajta egy adag tejszínnel is.

Alkoholok és fűszerek

Aki nem a puszta csokoládé ízére vágyik csak, esetleg szeretné ilyen-olyan módon kiemelni azt, sokféle lehetősége adódik.

A felnőtt forró csokik alkoholért kiáltanak,

mehet bele egy kis rum, konyak vagy likőr, például narancs.

A pihentetéstől lesz selymes Forrás: Ács Bori

Sokan fűszerezik a forró csokijukat, például narancshéjjal, fahéjjal, szerecsendióval, esetleg kardamommal. Egy kis vaníliakivonat sosem árthat, ami viszont szinte kötelező, az a só, de csak egészen pici. Nem lesz tőle sós a végeredmény, attól nem kell tartani, viszont minden ízt, különösen a csokoládéét a köbre emeli.

A csili mindenekfelett

Ha forró csokoládéról van szó, nekem mindig Johnny Depp fénykorában villantott csésze csilis csoki feletti mosolya jut eszembe a Csokoládé című filmben. Elsősorban persze nem a színész és a film, de még csak nem is Juliette Binoche, hanem a szerző Joanne Harris miatt, akinek a szakácskönyvei is zseniálisak.

Házi tejszínhabbal az igazi Forrás: Ács Bori

Az említett jelenetben szereplő forró csoki receptjét A francia konyha című könyvében írja le, számomra ez volt, és ez marad a fogalom prototípusa. Még akkor is, ha én kihagyom belőle az általa javasolt konyakot, fahéjat, és

csak a csilire és a csokoládéra koncentrálok.

A csili itt nem a kapszaicin hatása miatt, hanem fűszerként szerepel, éppen csak annyira, hogy kiemelje a csokoládé saját ízét.

Csilis forró csokoládé

Nem csíp, fűszeres Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 1 tábla (100 gramm) étcsokoládé (70%-os)
  • 4 dl teljes tej
  • 1 darab friss csilipaprika
  • egy csipet só
  • a díszítéshez tejszínhab

A csilit félbevágom, kimagozom, és a tejjel, valamint a sóval együtt lábosba teszem. A csokoládét aprítógépbe teszem, vagy kézzel lereszelem. A tejet felforralom, hozzáadom a csokoládét, és addig keverem, míg fel nem olvad. Leveszem a lángról, lefedve tíz percig állni hagyom. Kihalászom belőle a csilit. Visszateszem a lángra, és éppen csak felforralom. Bögrékbe öntöm, esetleg a tetejére tejszínhabot kanalazok.