Sokan, sokféle módszerre esküsznek, ha másnaposságot orvosló ételről van szó. Ki a rántottától, ki a hamburgertől talál csak magára újévkor, de
a logika és az orvostudomány a mérgezett és dehidratált szervezetnek két fontos dolgot javasol: rengeteg folyadékot, sót és cukrot.
Ebből és a sokévnyi tapasztalatból is kiderül, hogy a legjobb orvosság másnaposságra egy tál forró leves. Lehet ez egy tányér házi húsleves is, de még sokkal jobb egy szívvel-lélekkel készített káposztaleves vagy korhelyleves.
A klasszikus korhelylevesek nem álltak másból, csak kolbászból, savanyú káposztából és annak levéből, némi vízből és tejfölből. A szláv rokon levesek, az orosz scsí vagy a lengyel káposztaleves ennél valamivel összetettebbek voltak.
Többféle hús, például sertésoldalas is került beléjük, valamint leveszöldség, sőt, néha krumpli is.
Nem mindig készültek savanyú káposztából, főzték édesből is.
Idén így a tökéletesített, gazdag receptet készítem el, amelyikben van hús, zöldség, kolbász, füstölt hús és káposzta is. Ha ettől nem lesznek jobban újévkor, hát semmitől.
Alapanyagok:
Először egy hagyományos húslevest készítek: a húsos csontokat hideg vízben felteszem főni, lassan hagyom felforrni. Amikor felforrt, hozzáadom a megpucolt, nagyobb darabokra vágott zöldségeket, fűszerezem, és nagyon alacsony lángon 2–4 órán át hagyom főni.
Leszűröm, a zöldségeket félreteszem, a csontokról lefejtem a húsos részeket, azokat is elteszem.
Egy nagy lábosban kiolvasztom a felszeletelt kolbász zsírját,
hozzáadom a felkockázott füstölt tarját, felöntöm a húslevessel és a savanyú káposzta levével. Felforralom, és puhára főzöm a káposztát. Amikor megpuhult, visszateszem a levesbe a félretett húscafatokat, zöldségeket. Sok tejföllel tálalom.