Melyik a tökéletes leves másnaposság ellen?

2016.12.31. 20:31

Nem kell bele virsli, de jobb lesz, ha egy húslevessel indul: így készül a legfinomabb újévi savanyúkáposzta-leves. 

Sokan, sokféle módszerre esküsznek, ha másnaposságot orvosló ételről van szó. Ki a rántottától, ki a hamburgertől talál csak magára újévkor, de a logika és az orvostudomány a mérgezett és dehidratált szervezetnek két fontos dolgot javasol: rengeteg folyadékot, sót és cukrot. Ebből és a sokévnyi tapasztalatból is kiderül, hogy a legjobb orvosság másnaposságra egy tál forró leves. Lehet ez egy tányér házi húsleves is, de még sokkal jobb egy szívvel-lélekkel készített káposztaleves vagy korhelyleves. 

Más korhelyek

A klasszikus korhelylevesek nem álltak másból, csak kolbászból, savanyú káposztából és annak levéből, némi vízből és tejfölből. A szláv rokon levesek, az orosz scsí vagy a lengyel káposztaleves ennél valamivel összetettebbek voltak. 

Minden benne van, ami kellForrás: Ács Bori

Többféle hús, például sertésoldalas is került beléjük, valamint leveszöldség, sőt, néha krumpli is. Nem mindig készültek savanyú káposztából, főzték édesből is.  Idén így a tökéletesített, gazdag receptet készítem el, amelyikben van hús, zöldség, kolbász, füstölt hús és káposzta is. Ha ettől nem lesznek jobban újévkor, hát semmitől. 

Gazdag korhelyleves

Másnaposan nem kell más, csak egy forró levesForrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 1 kg csirke- vagy pulyka-húsoscsont
  • fél kg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller)
  • só, bors
  • fél kg savanyú káposzta
  • 100 gramm füstölt kolbász
  • 100 gramm füstölt tarja (vagy más füstölt sertéshús)
  • tejföl

Először egy hagyományos húslevest készítek: a húsos csontokat hideg vízben felteszem főni, lassan hagyom felforrni. Amikor felforrt, hozzáadom a megpucolt, nagyobb darabokra vágott zöldségeket, fűszerezem, és nagyon alacsony lángon 2–4 órán át hagyom főni. 

Húsos, káposztás, forró leves újévreForrás: Ács Bori

Leszűröm, a zöldségeket félreteszem, a csontokról lefejtem a húsos részeket, azokat is elteszem. Egy nagy lábosban kiolvasztom a felszeletelt kolbász zsírját, hozzáadom a felkockázott füstölt tarját, felöntöm a húslevessel és a savanyú káposzta levével. Felforralom, és puhára főzöm a káposztát. Amikor megpuhult, visszateszem a levesbe a félretett húscafatokat, zöldségeket. Sok tejföllel tálalom. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK