Csábítson csokival, ne csak Valentin-napon!

valentin-nap
csoki
Vágólapra másolva!
Február 14-e már nem csak Bálint-nap, ezzel ideje lesz megbarátkozni, mert ilyenkor a virágárusoktól kezdve a cukrászdákig mindenhol szívecske van, meg rózsaszín. Ha ünnepli, ha nem, itt van néhány szuper csokoládés recept, amelyekkel sima hétköznapokon is tarolhat.
Vágólapra másolva!

Nem tartom egy komoly dolognak ezt a Valentin-napozást, de azt már megszoktam, hogy február 14-én a vendéglátóhelyek erre fókuszálnak.

Lehet, hogy nekem nem fontos, de másnak igen, hogy szívecskés bonbont kapjon,


csokis legyen a desszert (és mondjuk ne mákos, az egy kicsit randigyilkos), meg málnás, meg epres, hiába nincs szezonja, mert valahogy a csokoládé meg a rózsaszín adja, úgy tűnik, az élményt.

Ilyenkor előjönnek a legcsokisabb édességek: kekszek, brownie-k, torták, krémek, mousse-ok, bonbonok, trüffelek. Ha nem akarja magát cukrászdákra bízni, itt van néhány recept és jó tanács, hogy tökéletes legyen bármelyik.

Nagyon csokis Forrás: Nábelek Zsófia

A keksz

A leggyorsabb és a legegyszerűbb, viszont annál ütősebb a legendás francia cukrászmester, Pierre Hermé csokoládéskeksz-receptje.

Nem csak simán egy keksz, itt minden egyes alapanyag minősége számít.


Hermé 70%-os Valrhona csokoládét (a világ csúcsminőségű csokoládémárkája), Valrhona kakaóport, és kiváló minőségű, 82% zsírtartalmú vajat ír a receptjében. Katica bevonó és társai itt nem játszanak, ha jót akarnak.

Alapanyagok:

  • 175 g liszt
  • 30 g kakaópor
  • 5 g szódabikarbóna
  • 5 g tengeri só
  • 150 g puha vaj
  • 120 g világos nádcukor
  • 50 g kristálycukor
  • 2 g vaníliakivonat
  • 150 g 70%-os étcsokoládé

A csokoládét apró darabokra vágom. A lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát és a sót elkeverem. A puha vajat kihabosítom a cukrokkal és a vaníliakivonattal. Ehhez hozzáadom a lisztes keveréket, végül a feldarabolt csokoládét.

A masszát négy részre osztom, mindegyiket egy darab fóliára teszem, és rudakat hengergetek belőle úgy, hogy minél szabályosabb legyen.

Egy órára hűtőbe teszem.

150 fokra előmelegítem a sütőt. A rudakat kicsomagolom, fél centis szeletekre vágom, így lesznek végül szabályos kekszeim. Sütőpapírral bélelt tepsin 10 percig sütöm.

Lehetne ízesíteni fahéjjal, kevés tonkababbal, de ha az alapanyagok jók, akkor semmi szükség rá, mert tökéletes lesz a végeredmény. Ha fehér- vagy tejcsokival kísérletezne, azzal óvatosan, azoknak ugyanis sokkal magasabb a cukortartalmuk, ezért sütés közben egyszerűen elfolynak.

Tipp:

Hasonlóan egyszerű recept a mogyorós csokoládé, amihez kell egy kicsit temperálni, de megéri, és kedves ajándék.
Egy fokkal időigényesebb munka a házi bonbonkészítés, amihez tavaly szedtük össze a fontos tudnivalókat.

Igazán egyszerű Forrás: Nábelek Zsófia

A torta, amit lehetetlen elrontani

Az olaszok nem bonyolítják túl az édességeket, a tiramisu vagy a profiterol sem ér fel egy rendes somlói nehézségével, viszont tele vannak jó ízekkel és alapanyagokkal. Így van ez a caprese tortával is, aminek a

receptjét egy nápolyi csereúton sikerült kiimádkozni a mammától.


Mandulalisztes, nagyon csokoládés, nagyon vajas, és egy óra alatt el is készül. És azon túl, hogy gluténmentes, még szállítani is könnyű, szóval meglepetésnek is ideális.

Torta caprese

Alapanyagok:

  • 250 g darált mandula
  • 300 g cukor
  • 250 g puha vaj
  • 5 tojás, szétválasztva
  • 50 g kakaópor
  • 75 g étcsokoládé
  • 1 vaníliarúd

A csokoládét gőz felett megolvasztom. A puha vajat és a cukrot habosra keverem a vaníliarúd kikapart magjaival, majd egyenként hozzáadom a tojássárgájákat. A mandulát összekeverem a kakaóporral, hozzáadom az olvasztott csokoládét, majd a vajas keveréket.

A tojásfehérjét egy nagy csipet cukorral habbá verem,

és a masszához forgatom 2-3 részletben.
Sütőpapírral bélelt tortaformába töltöm (26 centis), és 150 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütöm.

Sok benne a csoki Forrás: Nábelek Zsófia

A formában hagyom kihűlni, tálalás előtt pedig vékony réteg porcukrot hintek rá. Jól mennek hozzá a savas gyümölcsök, a lágy habbá vert tejszín vagy egy gombóc vaníliafagyi. A gyümölcsszószhoz 200 gramm vegyes bogyós gyümölcsöt felforralok 2 evőkanál barnacukorral és a félretett vaníliarúddal.

Tipp:

Ha már torta, akkor érdemes kipróbálni a céklás csokitortát is, ami egyáltalán nem olyan bizarr, mint amilyennek elsőre hangzik. És ne felejtsük el a klasszikusokat, Váncsa István kiváló diós-narancsos csokoládétortáját, vagy a tökéletes brownie-t, Sallay Fanni tanácsaival.

Pohárban is finom Forrás: Nábelek Zsófia

A legnagyobb klasszikus

A csokoládé mousse amilyen nehezen elkészíthető,

szörnyű bonyolult édességnek hangzik, annál könnyebb megcsinálni,


ha betartunk pár alapszabályt. Rengeteg verziója van a csak tojásostól a tejszínesig, van, aki vajat is használ, van, aki csak sárgáját, van, amelyik pohárba való, és van, amelyik tortába. Julia Child például 1 egység csokoládéhoz 1 egység vajat használ, amitől igazán gazdag és krémes lesz.

Mi most egy faék egyszerűségű, de annál könnyebb és habosabb receptet mutatunk, amihez

igen, nyers tojást használunk.


Ha ódzkodik a nyers tojásos mousse-tól, a tojásfehérjét és a sárgáját is lehet hőkezelni:
gőz felett egy tálban addig melegítjük folyamatos keverés közben, amíg ha beledugjuk az ujjunkat, olyan forró, hogy épp hogy megcsípi. Ezután lehet a fehérjét és a sárgáját kihűlésig habosítani.

Csokoládémousse

Alapanyagok:

  • 150 g étcsokoládé
  • 5 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 5 g só

A csokoládét gőz felett megolvasztom. A tojásokat kettéválasztom, a sárgáját hozzákeverem a még meleg csokoládéhoz. A fehérjét a cukorral és a sóval habbá verem – legyen csúcsos, de ne törjön. A habot hozzáforgatom a csokoládés alaphoz, majd poharakba vagy egy nagy tálba töltöm. Legalább 2 órát hagyom pihenni a hűtőben.

Ki nem kívánja meg? Forrás: Nábelek Zsófia

Pohárdesszertként gyümölcsökkel és morzsával díszítem, a tálból pedig meleg vízbe mártott kanállal szép gombócokat formázok.

Ennyire egyszerű.


És ha még mindig nincs kedve a Valentin-naphoz, akkor süssön csak úgy, mert jó buli.