Cubákpornó babos ágyon? Akarjuk!

köröm bab disznó sertés
Vágólapra másolva!
Álltam a hentesnél a sorban, az üveg mögül pajkosan integetett nekem a sertésköröm. Éreztem: most van itt a perc, hogy fogja a két kezem. Ez kell nekem!
Vágólapra másolva!

Volt három, amit nem manikűröztek rövidre, hanem az ízület fölött vágták el Tibeszék, vagyis jó tíz centivel hosszabbak voltak a többinél. Azokra esett a választásom, hiszen több cubák, több íz van bennük. Amikor kikértem, mögöttem halk, borzongó hangot hallottam:

Nos, igen, én sem fogom, csak a csontokat meg a porcokat, hadd rágicsáljon. A nyolcadik évébe lépő 16 kilós keveréknek jót tesz a kollagén – és most elsősorban nem az arcbőrére gondolok.

Alaposan meg kell még tisztítani Forrás: Zirig Árpád

Múlt héten, amikor a zseniális Böllértalálkozón fotóztam Túrkevén, rádöbbentem, hogy a nyári bográcsos körmös pacal óta nem ettem semmi ilyet, így ha Freud a fejemhez tartana egy kanapét, hamar kiderülne, hogy a Berettyó-parti élmények vezettek el oda, hogy a konyhapulton itt sorakoznak a körmök.

Így működik a térded meg a bokád, fiam Forrás: Zirig Árpád

A babot általában előfőzzük vagy áztatjuk, a lélekben örök kollégisták meg életük végéig konzervet vesznek. Most

a nehezebb és lassabb utat választottam:

alapozás nélkül, alacsony hőfokon rettenet sokáig akartam sütni. Semmi sem tudott megállítani.

Süssünk rá egy gyenge kérget Forrás: Zirig Árpád

A fiam ült mellettem a konyhapulton, őszinte érdeklődéssel fogadta a disznó futóművét. Pont jól jött, hogy

a forgót rajta hagyta a hentes,

így legalább el tudtam magyarázni neki, hogyan működik a térdünk, könyökünk.

Hőkezeljük a hagymákat Forrás: Zirig Árpád

A recept igazából borzasztó egyszerű. Kell hozzá egy lefedhető jénai, cserépedény vagy öntöttvas edény. Ha ez megvan, nincs akadálya a sütögetésnek.

Bátran hívhatjuk éjszakai körömnek is, hisz pont annyi ideig készül, amit mi édes álmokkal töltünk

– aki nem fél magára hagyni a 100 fokon dolgozó gépet, cselekedjen így: lefekvés előtt berakja, másnapra kész ebédidőre.

40 deka bab vöröslik Forrás: Zirig Árpád

Hozzávalók:

  • 2-3 sertésköröm
  • 40 dkg vörös bab
  • 1 fej fokhagyma
  • 1,5 dl paradicsompüré
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 dl száraz vörösbor
  • húsleves vagy alaplé
  • só, bors, kömény, lestyán, curry
Bors, kömény, curry, lestyán Forrás: Zirig Árpád

A körmökre pár perc alatt minden oldalukon diszkrét kérget sütök, majd jöhet a hagyma. Közepes finomságúra vágom – fedő alatt kicsit megkapatom,

nem kell túltolni, úgyis lágy péppé változik majd a babszemek között.

Lehetőség szerint disznózsíron pirítsunk, de még jobb, ha van otthon füstölt szalonna – az íze tökéletesen passzol a rendszerbe.

Jöhet a paradicsom Forrás: Zirig Árpád

Nagyon kedvelem a curryt a babhoz, érdemes kipróbálni azoknak is, akik nem barátkoztak még össze az ázsiai konyhával. Nem kell annyit használni, mint az indiaiak,

ha nem domináns, pompásan hozzásimul a magyaros stílushoz.

Sajnos lestyánból ilyenkor nincs friss, kicsiben meg macerás fagyasztani, ennek ellenére bab mellé kötelező – a hüvelyes másik nagy barátja a friss zsálya lenne. A só mennyiségére figyelni kell, hiszen ha túlsózzuk, az egész mehet a kukába.

Rendes borral főzzünk Forrás: Zirig Árpád

Amikor kicsit meglágyul a hagyma, ráöntünk körülbelül egy-másfél deci paradicsompépet. Érdemes a kicsivel drágább folyékonyat, vagy inkább házi verziót használni, a lassú sütés sokkal jobban kiemeli a jó meg a rossz ízeket is.

Egy fej fokhagyma Forrás: Zirig Árpád

Ugyanez igaz a vörösborra: rossz, hibás, gyenge ízvilágút még ételbe sem teszünk, hisz

amit inni nem kellemes, az a főzés közben sem válik finommá.

Szekszárdi cabernet franc-t választottam, két decit a befűszerezett hagymás paradicsomra öntöttem, majd pár percig együtt pároltam az egészet.

Indulhat a sütés Forrás: Zirig Árpád

A babszemeket mosás után beöntöttem a jénai edénybe, majd ment fölé a szaft. Összekevertem, egy fej fokhagymát közéjük dobtam. A gerezdeket nem aprítottam, nem nyomkodtam szét, csak pucolva tettem a bab közé.

100 fok, ennyi kell Forrás: Zirig Árpád

A körmöket jó alaposan nézzük meg.

A maradék sörtét égessük le, a körmök közét folyó víz alatt mossuk ki, a bőrt keféljük le

– sajnos a vágóhídon nem fordítanak túl nagy figyelmet erre a testrészre. Megéri dolgozni vele, nemcsak a szemnek szép, hanem a tipikus mellékíz is eltűnik. Az sem ördögtől való, hogy még egyszer leforrázzuk tisztítás előtt.

Kezdődhet a cuppogó cubákolás Forrás: Zirig Árpád

A végtagokat sóval átmasszírozzuk, majd rátesszük a keverékre. Ha van otthon alaplé vagy egy jó húsleves, akkor azzal, ha nincs, vízzel öntsük fel a babok szintjéig. Rá a fedő, és mehet a sütés.

100 fokon készítjük: alsó hangon 10 óra kell a száraz babnak, addig tulajdonképpen ránézni sem érdemes.

Eztán kóstoljuk meg a babot, ha még nem elég krémes a belseje, nyugodtan tegyük vissza! Az enyém 11 óra 20 percet kért – akkor levettem a fedőt, felcsavartam a hőfokot 200 fokra, és légkeverésen 12 percet sütöttem, hogy a körmök csodálatosan ellágyult bőre kapjon egy kis ropogós kérget.

Kuncogunk a körmök fölött Forrás: Zirig Árpád

A disznóból isteni íz sül ki, a babok ennyi idő alatt sem esnek szét, remekül megtartják alakjukat. A szemek közé a körmök szaftanyaga spriccel a cubákpornó alatt,

ott vár ránk a hagymás-kollagénes-fűszeres zselé.