Marhapofáért mentünk Egerbe, megérte

Marhapofa egri bikavérben, burgonya variációval, vargánya gombával – Macok bisztró
Marhapofa egri bikavérben, burgonya variációval, vargánya gombával – Macok bisztró
Vágólapra másolva!
A Macok bisztró egy könnyed stílusú étterem az Imola Udvarházban, Egerben, pont a vár tövében. A helyszínre egy rossz szavunk sem lehet: a kertben vízimalom, sok fahordó, bent remek borok, jó konyha.  
Vágólapra másolva!

Két barát álmodta meg és üzemelteti az éttermet. A séf, Macsinka János a magyar konyha elkötelezettje, kis mediterrán hatással, míg Szternák Péter üzletvezető a francia ízek szerelmese. Ez a hármas hatás határozza meg az étterem ízvilágát.

Fontosak számukra a helyi alapanyagok és természetesen az egri borok. Azt egyszerűen muszáj megemlíteni, hogy a Macok a Stílusos Vidéki Éttermiség tagja, Best of Budapest minőségdíjasa és a Gault & Millau étteremkalauz szerint a Eger legjobb étterme.

Mottó:

Lássuk a menüt, amit meg is nézhetnek: a LifeNetwork Tv Restaurant című műsorának videója a cikk végén található.

Leves:

Libamájpuding, almával, házi kaláccsal

Libamájpuding, almával, házi kaláccsal – Macok bisztró Forrás: Nagy Bence

Hozzávalók:

Libamájpuding:

  • Libamáj 40 dkg
  • Tejszín 2 dl
  • Egész tojás 1 db
  • Tojássárgája 2 db
  • Frissen őrölt bors

Borzselé:

  • Méz 2 evőkanál
  • Egri csillag fehérbor: 1,5 dl
  • Mazsola 5 dkg
  • Étkezési keményítő 1 dkg

Almakocka és almakrém:

  • Alma 2 db
  • Almalé 2 dl
  • Méz 2 evőkanál
  • Kurkuma

Házi kalács:

  • Liszt 50 dkg
  • Kristálycukor 6 dkg
  • Vaj 10 dkg
  • Tojás 2 db
  • Élesztő 2 dkg
  • Tej 2,5 dl

Elkészítés a séf saját szavaival:

A libamájat kierezzük, az egész tojással, tojássárgájával, sóval, őrölt borssal leturmixoljuk, formákba öntjük, vízfürdőben 70 fokos sütőben egy órára a sütőbe rakjuk. A mézet karamellizáljuk fehérborral, mazsolával, majd kihűtjük, és a libamájpudingra öntjük. Tálaláskor barna cukorral besütjük.

Az almát meghámozzuk, majd összekockázzuk, kurkumás almalével leforrázzuk, a nyesedékből almakrémet készítünk.

Az élesztőt kevés cukorral és tejjel felfuttatjuk. Liszt, vaj, tojás, tej, só hozzáadásával dagasztjuk, formázzuk, tojássárgájával megkenve 160 fokos sütőben 15 percig sütjük.

A cikk legvégén a videóban 1:16-tól látható az előétel elkészítése lépésről lépésre.

Főétel:

Marhapofa egri bikavérben, burgonyavariációval, vargánya gombával

Marhapofa egri bikavérben, burgonyavariációval, vargánya gombával – Macok bisztró Forrás: Nagy Bence

Hozzávalók:

  • Marhapofa 1,5 kg
  • Olívaolaj 1 dl
  • Vaj 10 dkg
  • Egri bikavér 2 dl
  • Vöröshagyma 15 dkg
  • Fokhagyma 5 dkg
  • Só, bors, kakukkfű, rozmaring, zsálya, alaplé

Körethez:

  • Édesburgonya 1 kg
  • Új burgonya 40 dkg
  • Vargánya 40 dkg
  • Olívaolaj 5 cl
  • Gyömbér 2 dkg
  • Só, egész bors, vaj, petrezselyemolaj, lilaburgonya-chips, méz, céklalevél

Elkészítés a séf saját szavaival:

A marhapofát megtisztítjuk, majd 10 százalékos sóoldatba rakjuk három órára, majd elősütjük, fűszerezzük. A hagymákkal, vajjal, vörösborral vákuumozzuk 48 órára, 65 fokos vízfürdőbe helyezzük. (Vagy pedig ezekkel a dolgokkal a húst lassan lepároljuk.)

Az édesburgonyát az újburgonyával, sóval, olívaolajjal megsütjük. Az édesburgonya egy részéből vajjal, gyömbérrel, sóval, borssal pürét készítünk. A vargányát kakukkfűvel, olívás vajjal, és a kétféle burgonyával lepirítjuk. Tálaláskor az ételt lilaburgonya-chipsszel, céklalevéllel, petrezselyemolajjal díszítjük.

A cikk legvégén a videóban 9:14-től látható a főétel elkészítése lépésről lépésre.

Desszert:

Rigó János házi vaníliafagylalttal

Rigó János házi vaníliafagylalttal – Macok bisztró Forrás:Nagy Bence

Hozzávalók:

Fagyi:

  • Tej 2 dl
  • Tejszín 2 dl
  • Vanília rúd 2 db
  • Tojássárgája 6 db
  • Kristálycukor 10 dkg

Rigó János:

  • Csokoládépasztilla 70%-os: 0,15 kg
  • Tojássárgája 4 db
  • Kristálycukor 10 dkg
  • Tejszín 1dl
  • Tojásfehérje 4 db
  • Csokoládédísz
  • Csokoládéskeksz-morzsa 10 dkg
  • Vaj 10 dkg
  • Málna
  • Málnaszósz
  • Édes morzsa
  • Áfonya

Elkészítés a séf saját szavaival:

A fagylalt hozzávalóit elkészítem, krémesre kikeverjük, majd fagyasztjuk, pacojettel habosítjuk (vagy fagylaltgéppel készítjük) a csokoládét megolvasztjuk, tojássárgájával, tejszínnel kikeverjük, a tojásfehérjéket habbá verjük, majd a langyos csokihoz öntjük, a csokoládéskeksz-morzsát vajjal összedolgozzuk, formában alapokat készítünk, majd a csokikrémet rátöltjük, és kihűtjük.

Tálaláskor:

Gyümölcsökkel, morzsákkal díszítjük, vaníliafagylalttal tálaljuk.

A videóban 19:34-től látható a desszert elkészítése lépésről lépésre.