Vágólapra másolva!
A croissant vagy kifli hajtogatása nehéz, pedig igazából csak egy szájbarágó kell hozzá.
Vágólapra másolva!

A hozzávalók:

  • 1/2 kg liszt (jó minőségű kenyérliszt)
  • 30 g élesztő
  • 2,5 dl tej
  • egy tojás
  • 10 g só
  • 60 g cukor
  • 250 g vaj (készítettem már 125 g kétszer darált töpörtyű és vaj keverékével, és kakaós töpörtyűvel is.

Felfuttatom a tejben, kevés cukorral az élesztőt, összegyúrom, meleg helyen (40 fokos sütő) 45 percig kelesztem. Kinyomkodom belőle a levegőt, és így belehajtogatom a vajat:

Forrás: Táfelspicc

A szabályos négyszöggé formázott tésztát képzeletben begjelölöm, ahogy a piros mutatja

Forrás: táfelspicc

A szaggatott vonalakról indulva szárnyakat lapítok a négyszögnek

Forrás: Táfelspicc

A kereszt közepébe rakom a vajtéglát

Forrás: Táfelspicc

Ráhajtok egy szárnyat

Forrás: Táfelspicc

Majd egy szemközti szárny következik, végül a két megmaradt

Forrás: Táfelspicc

Az utolsó hajtás irányával párhuzamosan téglalapot nyújtok belőle

Forrás: Táfelspicc

Ráhajtom az egyik harmadát

Forrás: Táfelspicc

Majd a másik harmadával beborítom.

Forrás: Táfelspicc

Ilyen lesz.