Lágytojás, keménytojás

tojások, tojás, lágytojás, keménytojás
Vágólapra másolva!
A lágytojást is többféleképpen szeretjük, a keményet csak krémes sárgájával. Hogyan főzzük a tojást?
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

A lágytojás

Sokan egészen lágyan, a fehérje nyúlós állagának megdermedése utáni pillanatban szeretik, sokan éppen megdermedt fehérjével.

A képen látható első állapot eléréséhez a tojást a már forrásban lévő vízben 2 percig kell tartani.

A másodikhoz 3 percig.

A keménytojás

Ideális esetben a sárgája még krémes, de már szilárd, ehhez a tojást a forrásban lévő vízben kell tartani 7 percig. Aki a száraz sárgájára esküszik, tolja el az időt 10 percig, de tovább ne, mert a fehérje meggumisodik. Ez alól kivétel a 12 órás tojás, de azt akkor 12 óráig kell gyöngyöző, fűszeres vízben, vagy a sóletben tartani, akkor az egész tojás különlegesen krémes lesz.