Csehszlovák szakácskönyv, nekünk

ujszakkonyv
Vágólapra másolva!
Időutazás a hatvanas évek gasztronómiájába, a kukta, rostsütő és a műzsír világába, Mária Hajková vezetésével. Mária Hajková: Új szakácskönyv (Nová kuchárska kniha).
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Hajková nem állítja konyhai kihívások elé az olvasót. A nagyméretű, keményfedeles könyv kézzel írt receptekkel, újságkivágásokkal, egy-két recept helyesbítésével, kiegészítve, 1966-ból egyszerű, határozott utasításokkal írt receptjeit jól tagolt fejezetekre bontotta (mint: levesek, levesbetétek, előételek, húsok,egytálételek, torták ...), így könnyen navigálunk a fogások között. Minden fejezet elé hasznos, technológiai jellegű összefoglalót írt, amikben tanácsokat találunk a húsok sütésére vagy a levesek tálalására. Nagymamai, tapasztalt jótanácsok azoknak, akik nem tudják, hogyan fogjanak neki egy zöldséglevesnek vagy felfújtnak.:

"A hús értékes táplálék, mivel sok állati fehérjét tartalmaz." Hasonlóan nagyszerű alapigazságokkal kezdődnek ezek a technológiai bevezetések, ahol nem csak az elkészítési javaslatokat kapja kézhez az olvasó, hanem a helyes táplálkozáshoz vezető bölcs tanácsokat is:

" Ízletesen elkészített levesek a jó ebéd bevezetői, de tízórainak vagy vacsorának is alkalmasak. A meleg leves, különösen a húsleves, étvágygerjesztő és előkészíti a gyomrot a többi étel befogadására, ezért egy ebéd étrendjéből se hiányozzék."

Forrás: Táfelspicc

A fekete-fehér fázisfotók és egyszerű alapanyagok (krumpli, marhahús, kenyér) képei mellett a gyerekkort idéző sikerélménnyel találunk színes fotókat a kész ételekről. Amikor nyálcsorgatva néztük a kacsasültet, bifszteket és próbáltuk elképzelni a gyümölcsös csokoládés pohárkrém ízét - igazi időutazás ez.

Forrás: Táfelspicc

A receptek mellé olyan életvezetési tanácsokat kapunk, amelyek tiszta korképet írnak le a hatvanas évekről, ahol a kukta és a rostsütő a modern csehszlovák háztartás és a dolgozó nő "jó segítőtársai" lettek. Ezek, mint az infrasugarak jótékony hatása a téli konyhában, mára többnyire elavultak. Amelyek viszont örök érvényűek: leves, főzelék, pástétom vagy kelttészta receptjei, amit kevés más szakácskönyvben találunk meg. A csehszlovák F. Nagy Angélával van dolgunk, aki praktikus, és nem tolakodó. Itt ismertetett könyve mellett olyan, magyarul is megjelent és antikváriumokban elérhető kiadványokat jegyez, mint a Mit főzzünk burgonyából, Édeskönyv, vagy a praktikus időutazást turistaosztályon garantáló Grill, kukta és alufólia a konyhában.

Akiknek ajánljuk: akik szeretik a nagymama főztjét, de még nem tudják elkészíteni. Olyan kezdőknek, akik az alapokról indulnak. Mindenkinek, aki a jól bevált, egyszerű alapanyagokat, recepteket szereti, nem akar rózsabors után kajtatni és képes elvonatkoztatni az azóta esetleg jobban vagy máshogy megoldott technológiai vívmányok használatától.

Receptek a könyvből: