Törökméz házilag

törökméz alap
Vágólapra másolva!
A törökmézet még a pillecukornál is könnyebb otthon elkészíteni, így nem kell búcsúba, vásárba, tömegbe menni, ha megkívánjuk.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 5 perc, bruttó 20 perc

Hozzávalók:

  • 200 g cukor
  • 2 ek méz (vagy kukoricaszirup)
  • 2 kiskanál szódabikarbóna

Forrás: Táfelspicc

A cukrot a mézzel egy nagyobb serpenyőben közepes lángon felolvasztom. Nagyjából 5 perc után a cukor elkezd karamellizálódni. Vigyázok, hogy ne barnuljon meg nagyon, különben keserű lesz. Amikor a cukros keverék aranybarna, gyorsan hozzáadom a szódabikarbónát, alaposan elkeverem, hogy ne maradjanak benne csomók.

Forrás: Táfelspicc

Nem kell megijedni, ilyenkor buborékokat vet, és megnő a térfogata.

Forrás: Táfelspicc

Egyből leveszem a tűzről és olajozott felületre borítom, hagyom teljesen kihűlni.

Forrás: Táfelspicc

Ezután összetöröm nagyobb darabokra, vagy ha süteménybe kell, durvára darálom.