Temperáljon, hámozzon, mint egy profi!

csokoládé temperálás technológia
Vágólapra másolva!
Ha szépen roppanó, fényes csokoládét szeretnénk a házi bonbonokon, szaloncukrokon, nem elég csak felolvasztani és máris használni. A csokoládé finomabb módszereket igényel. De megmutatjuk azt is, hogyan kell mandulát és diót hámozni, és szaloncukrot csokoládéba mártani. Karácsonyi édességtechnológiák lépésről-lépésre.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Miért kell temperálni?

A csokoládé kristályszerkezete az olvasztás során szétesik, a kakaóvaj elengedi a kakaót, a kakaó pedig a cukrot, így sodródnak egymás mellett. Ha ebben az állapotában (ez kb. 40-50 fok körül van) használnánk fel, a csokoládé sokkal lassabban szilárdulna meg, ezután pedig fénytelen, kissé puha bevonatot képezne, amelynek fényesnek és roppanósnak kellene lennie. A étcsokoládéval legkönnyebben és legszebben 30-31 fokon, tej- és fehércsokoládéval 29-30 fokon lehet dolgozni - ha nincs maghőmérő otthon (tulajdonképpen miért lenne?), ezt úgy tudják a legkönnyebben megállapítani, ha egy csepp csokoládét az ajkukhoz érintenek: ha hidegnek érzik, akkor már tölthetik is a bonbonokat.

Hogyan?

Temperálni négy módszerrel lehet, ebből kettő a legtöbb háztartásban kiesik - az egyik a temperálógép, ezt iparilag használják, a másik módszer az olvadt csokoládé márványlapon (vagy gránitlapon) való mozgatása (ez folyamatosan hűti): ilyenkor az olvasztott csokoládé 2/3-át a márványlapra öntve kenőkéssel mozgatom, amíg besűrűsödik. Ekkor az ideálisnál hidegebb, nem lehet vele dolgozni, ezért a maradék 1/3-ad csokoládéval alaposan összekeverem, így elérem a megfelelő hőfokot.

A harmadik lehetőség a visszaoltásos módszer, az utolsó pedig lényegében egy trükk: a 35 fokra visszahűlt olvasztott csokoládéhoz 1%-nyi porított kakaóvajat adok, így alapos keverés után elérem az ideális hőfokot.

A visszaoltás

Legegyszerűbb házi módszer a visszaoltás: a felhasználandó csokoládé 2/3-át vízgőz felett gyakori keverés mellett megolvasztom, ezután hozzáadom a maradék 1/3 rész, még szilárd állapotú csokoládét. Folyamatosan keverem, amíg sima, fényes, enyhén sűrű állagot érek el. Egy kenőkést vagy egy kanalat belemártok, félreteszem, és ha pár percen belül megkeményedik, akkor jó munkát végeztem.

Ha belevágnak, akkor fontos, hogy minden eszköz, amit használnak, teljesen száraz legyen, mivel a csokoládé egyik legnagyobb ellensége a víz. A másik a meleg, így lehetőleg ne jól befűtött, inkább 20 fok körüli konyhában dolgozzanak. Minden esetben, ha munka közben 27 fok alá megy a csokoládé hőmérséklete és kezd megszilárdulni, tartsanak maguk mellett egy hajszárítót, ezzel könnyen visszamelegíthetik az enyhén megkötött csokoládét.

És ha már temperálták, így márthatnak bele szaloncukrot:

Így hámozhatnak mandulát:

És diót, mogyorót: