ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

Májusi gasztrolapszemle

2013.05.21., 8:58|Utolsó módosítás:2013. 05. 21., 10:12|

Nemcsak karácsonykor és húsvétkor gőzölök be, képes vagyok évszakonként függönyt váltani, lecserélni a porfogókat és átrendezni a "tavaszi ételek" feliratú dossziét, amelyben témakör szerint csoportosítom a recepteket. Van szalvétagyűjteményem, és van "ötletek" feliratú dosszié is, amelyben a lakberendezési tippeket gyűjtögetem, és minden hónapban bevásárolok főzőújságból is. Igen, a nyolcvanas évekbeli Nők Lapja-meséket is kivágtam és lefűztem. Ez az őrület hívta életre a lapszemlét, amivel mostantól havonta jelentkezünk.

Forrás: Táfelspicc

Forrás: Táfelspicc

Kiskegyed Konyhája
Megjelenik havonta
Kiadja az Axel Springer - Budapest Kiadói Kft.
42 oldal, ár: 245 Ft

A borítón piros betűkkel hivalkodó nyolcvan recept felirat láttán felszalad a szemöldököm: nem sok az egy kicsit? De igen, már az első lapokon megszületik bennem az ítélet: a kevesebb több lenne. Nagyot markolnak ebben a hónapban, az anyák napjától a spárgáig mindenről szeretnének írni, és hiába zavaró a két oldalon hemzsegő öt recept, nem fognak keveset. Tömény, nagyon tömény, mégis van türelmem figyelmesen végiglapozni. A fázisfotók nagyon kicsik, inkább ne lenne, vagy a bazi nagy vezető kép lenne kisebb, ezt érdemes lenne átgondolni.

A két slágeralapanyag, a spárga és a turbolya két-két oldalt kapott, hogy a csili hogy kerül ide, először nem értem, aztán elolvasom a felvezető részt: mert hódít. Hát akkor, itt a helye. Szimpatikusak az epres receptek, mert kimondottan olyanokat válogattak össze, amikhez pár szem is elég. Szívesen olvastam volna még több részletet a szakácstanulók versenyéről a három dobogós helyezett receptjei helyett, és ha én szerkesztettem volna a májusi számot, a kissé unalmas és avítt "panírozott töltött remekeket", azaz a rántotthús-változatokat egy az egyben kihagytam volna. Újat nem adott, azt átlapoztam, a Klasszikusok pohárban rész viszont nagyon tetszett: desszertek újragondolva. Még a pohárkrém szót is megbocsátom, pedig attól kiszaladok a világból. Hogy a keresztrejtvény mennyire fér meg egy főzős magazinban, az olvasóra bízom.

Mit főznék meg belőle? Kapros cukkinikrémleves csirkemájjal. 

Forrás: Táfelspicc

Nők Lapja Konyha
Megjelenik havonta
Kiadja a Sanoma Média Budapest Zrt.
50 oldal, 270 Ft

A 92 recept is soknak tűnik, a cseresznyés sütemények felirat a magazin borítólapján több, mint meglepő. Még korai cseresznye sincs. A lap ezt leszámítva követi a májusi trendet, grillszezon és spárga. Nem ússzuk meg az új őrületet sem, a sütinyalókáról szóló írás több mint kimerítő, aki szeret ilyenekkel bajlódni, annak aranyat ér minden szava. Örülök, hogy eszükbe jutott az újkrumpli, aztán csalódott vagyok, mert sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle, még akkor is, ha a kolbászos-zöldséges újburgonyaleves láttán vastag sugárban kezd ömleni a nyálam. Elégedett vagyok viszont a zsenge zöldségekből készült főzelékek receptjeivel, az ötlet jó, a receptek is azok, a kókusztejes sárgarépa-főzelék bundáskenyérmuffinnal tetszik a legjobban. Jópofák a gyereknapra ajánlott ételek, és az ötféle tejszínes tésztáért is érdemes megvenni a lapot. Korrekt kiadvány, jól átgondolt témaválasztás, jó szerkesztés, profi fotók.

Mit főznék belőle? Lime-os grillezett kukorica csípős marhaszelettel.

Forrás: Táfelspicc

Magyar Konyha
Megjelenik havonta
Kiadja a Magyar Konyha Kiadó Kft.
74 oldal, 595 Ft

Az elsőre távolságtartó magazinban a Babkencéről szóló cikk teljesen olyan, mint amit egy hús-vér ember ír: szórakoztató és tartalmas, a recept pedig egyszerű és zseniális. Ha mást nem is olvastam volna el a májusi számból, már gazdagabb lennék. Persze a Magyar Konyhát azért vesszük meg, hogy az utolsó betűig kiolvassuk, különben honnan tudnánk, hogyan mérgezte meg Bagdy Emőke a saját tanárát gyermekkorában, és mi a Rosenstein vendéglő filozófiája? Május van, tehát itt is van eper, "egyszerű, de nagyszerű" receptekkel. Kedvenc cikkem a rackajuhról szól, a kedvenc rovatom az újságban a főzőiskola, a téma a sütés, a szotírozástól a libacomb konfitálásáig. Hasznos, érdekes, információban gazdag. A Konyhához le kell ülni, nyugiban egy pohár borral vagy házi limonádéval, és bele kell merülni. Most is sikerült.

Mit főznék belőle? Rosenstein-féle harcsapacal.

Forrás: Táfelspicc

Vidék Íze
A Szabad Föld havi receptmagazinja
58 oldal, 470 Ft
Szeretem ezt az újságot. A Vidék Íze az, ami: egy receptmagazin. Főzni akarsz? Akkor innen fogsz. Szimpatikus ez a hozzáállás, még a hülye cikkcímeket (Csöppet becsavarodtunk, Színes tortákról álmodom, Burkolnivalók mese előtt) és a színes köcsögös fényképeket is megbocsátom. Már a negyedik oldalon infantilis visongásba kezdek: pillecukorrecept, éljen! Szeretem, hogy nyúlárnyéknak hívják a spárgát, mert persze van az is, eper is, hogyne lenne. Be merték vállalni a tojásos nokedlit fejes salátával, újabb piros pont és vigyorgás.

A Nagy Szalonnahatározónál újabb hatalmas vigyorgás, és van egy csomó csudaszép torta is, de jelen sorok szerzőjét a sütik hidegen hagyják, a karcagi birkapörkölttől viszont lázba jön, és őszintén reméli, ez így is marad. Őszinte, szeretnivaló lap, és főznek belőle, higgyék el.

Mit főznék meg belőle? Epres málé, parasztkifli.

Forrás: Táfelspicc

Blikk Nők - Konyha
Megjelenik havonta
Kiadja a Ringier Kiadó Kft.
42 oldal, 245 Ft
Az első csalódás, és nem azért, mert már a második oldalon egész oldalas reklámot tolnak az arcomba. Nem értem, a hónap kedvencei miért nem a spárga meg az eper (hiába unom már, ez van, a macamagazinok is most kezdenek minket riogatni a narancsbőrrel és azzal, hogy már csak pár hét van a bikiniszezonig, piac van, kérem),  miért az oregánó meg a koriander.

Az Egyszerű fogások a hét minden napjára rovat bevásárlólistával, mint ötlet, tetszik, de két dolgot nem értek: egy havonta megjelenő újság miért a hónap egyetlen hetére ajánl ilyet, a másik, hogy ugyan, ki a fene lakna jól cukkinis lepénykékkel? Itt is van hülye cikkcím, Emelem kalapom, rá nem jönnék, hogy ez gombás recepteket takar, ha nem olvasnék tovább figyelmesen. Az viszont dühít, hogy a sajtos gombafasírt receptjében, a hozzávalók között ez áll: 25 dkg gomba. És kérem szépen, milyen? Nem mindegy, ugye. Hogy a gyűjthető recepteknek mennyire van jogosultsága a 21. században, szerintem semennyire. A kötelező eperreceptek mégis itt vannak, meglehetősen hátul, aztán fenséges felfújtak és hurrá, gyereknap, a palacsintakígyó aranyos ötlet, kínlódjon vele, akinek hat anyja van. Ha nem vettem volna meg, nem érezném hiányát.

Mit főznék meg? Balzsamos gomba.

Forrás: Táfelspicc

Good Food
Megjelenik havonta
Kiadja a Ventus Commerce Kft., a Kossuth Kiadói Csoport tagja
106 oldal, 795 Ft (előfizetőknek 662 Ft)
Biztosan bennem van a hiba, hogy nem tudom megszeretni ezt a lapot annak ellenére sem, hogy minden hónapban megveszem, de nem megy, ez van. Elismerem, nagyon szép, gyönyörűek a fotók, jók a receptek, mégsem érzem a magaménak. A konyhatrükkök rész tetszik, de nekem minden ilyen tetszik. Iszonyú profin felvonultatják a tavaszi zöldségeket, a Szezonja van rész fotója olyan, de olyan, hogy szeretnék belőle egyet a konyhám falára. Klassz ötlet (nem is értem, a többi újság hogy nem csapott le erre a témára) a saját kezűleg készített esküvői torták, menyasszonyok, figyelem, ha a többi előkészületbe még nem bolondultak bele, ki ne hagyják, én is imádtam, pedig nem is vagyok menyasszony. Szeretem a Mit igyunk? részt, azaz az italajánlót, abban úgyis fejlődnöm kell, rövid, és csak néha érthetetlen a szöveg ld. "az újfahordó fajellege beleépült az ízbe". A dupla hamburgernek kétszer futottam neki, hát ezt megcsinálom, esküszöm, bár egyelőre nem tudom elképzelni, hogy osztrigaszószt teszek a húspogácsába, de én a szalontüdőn kívül bevallottan mindenre nyitott vagyok. Jövő hónapban is megveszem. Akkor sem fogom szeretni. Ez egy ilyen kapcsolat.

Mit főznék belőle? Spárgahab sonkás-hagymás salátával

Forrás: Táfelspicc

TV Paprika magazin
Megjelenik havonta
Kiadja a Reader's Digest Kiadó Kft.
92 oldal, 595 Ft
Na már bajom van, és még csak a tizedik oldalon tartunk, a receptek szövege belelóg a hozzá tartozó képbe, és bántja a szemem.  Egészen a 17. oldalig kell lapoznom, hogy lekössék a figyelmemet, felderített régi magyar receptek: tányérhús, szardellával tűzdelt ponty, rákleves. Újabb lapozás, juj, kruton. A cikk címe igaz: megmagyarázhatatlanul jó, a receptek is, örülök. A többi is jó, csak sok. Van rizspuding, babapiskótás sütik, kondzsi, köles és amaránt, én meg kicsit úgy érzem magam, mint a vasorrú bába a mágneszivatarban: kapkodom a fejem, lapozgatok ide-oda, tárlatvezetőért sikoltozom, az utolsó oldalakon meg a röhögéstől Winkler Róbert A magozásról írt cikkén. Párszor még át kell lapoznom, mert úgy érzem, agymostak. Sok jó recept. Túl sok. Ömlesztve. Elcsapta a hasam.

Mit főznék belőle? Tejszínes spenót.

Forrás: Táfelspicc

Stahl magazin
2013. tavasz (Időszakos kiadvány)
Kiadja a Kulinária Kiadó Kft.
162 oldal, 895 Ft
Elfogult vagyok, imádom a Stahl magazint. Szeretem, hogy nagy, szeretem a lapjait, azt pláne, hogy a hozzávalók eltérő színű és nagyobb betűkkel vannak szedve, mint maga a recept. Szeretem, hogy vannak próbafőzők, akik elmondják a véleményüket. Itt látok először sóskát, a francia édességek közül bármelyiknek azonnal nekiállnék, és imádom Mautner Zsófi Öt nap, öt ország receptjeit is. Minőségi magyar olajok, mogyoróból, mandulából, mákból és dióból. Az újságban nemcsak receptek vannak, kencefice, utazás, és tanulságos a 35 éves pénzügyi asszisztens története, aki elmeséli, hogyan gyógyult ki az anorexiából. A pszicho témakör a válással foglalkozik, a kókusztejjel meg, ígérem, tényleg megismerkedem. Tényleg.

Mit főznék belőle? Rebarbarakrém, csirkemáj karamellizált hagymával és eperrel, spagetti zöldbabpestóval, pezsgős harcsa epres rukkolasalátával, spagetti carbonara spárgával és medvehagymával, ajvárleves bazsalikommal és kecskesajtkrémmel

Címlapsztori»

Forrás: Táfelspicc Együnk virágot, akár a kolbászhoz is passzol! A gyümölcsök még váratnak magukra, pedig a jó idő felkelti bennünk a vágyat, hogy friss és illatos dolgokat fogyasszunk. Mit tehetünk? Együnk virágokat!
    Forrás: Ács Bori Megkóstoltuk az év kenyereit Kíváncsiak voltunk, megújul-e a magyar sütőipar, lesznek-e a boltokban őrjítően finom kenyerek és egyéb csemegék. Sajnos nem merünk őszintén igent mondani.
    Forrás: Dreamstime A tíz legjobb magyar bor nyárra Még a legmegrögzöttebb vörösborosok sem képesek a nyári hőségben alkohol- és tanninbombákat inni, ezért olyan könnyű borokat kerestünk a tavalyi évjáratból, amelyek ...
    Forrás: Nagy Bence Ez Magyarország legjobb halászleve Egy jó halászléért érdemes utazni, pláne annak, aki az ország legjobb halászlevevét szeretné megkóstolni. Az sem mindegy, hogy a Rév csárda megkapta a Gault & Millau ...
    Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc Izgalmas titkok az erdő mélyén Ha május, akkor géva! Kevés olyan izgalmas dolgot adhat ilyenkor az erdő, mint a sárga-narancssárga taplógomba, amely annak ellenére, hogy bizarr színű, kesernyés szagú, ...
    Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc Krokodilhúst ettünk a zuhogó esőben Kevés szomorúbb látvány van az esőbe burkolózó gasztrofesztiválnál. A maroknyi vendég a tócsákat kerülgeti, majd sebesen behúzódik a féltetők alá - tekintetükön látszik, ...
    Forrás: MTI/H. Szabó Sándor Angol találmány, mégis hungarikum Masszívan tartja magát a közhiedelem, hogy a szódát Jedlik Ányos találta fel. Ez nagyon jól hangzik, de sajnos nem igaz. Nézzük, mi az igazság szikvízügyben!
    Forrás: Táfelspicc Kilenc étkezési tipp a rák ellen Kigyógyult a rákból, és állítja, hogy a szabályok betartásával ez másoknak is sikerülhet: Toral Shah rákkutató-biológus és lelkes gasztroblogger összeszedte a megelőzés ...
    Forrás: Zwack Unicum: a család és ami mögötte van Kedvesek, közvetlenek és lazák. Zwack Sándor és Izabella első látásra olyan elegánsak, mint a brit uralkodói család olaszos kiadása, de olyan egyszerűséggel említik, ...

Hirdetés

hirdetés

Ajánlat

Ajánlat

Ajánlat

Ajánlat