A lusta ember édessége

crumble
Vágólapra másolva!
A crumble olyan sütemény, amelyet gyorsan, kevés munkával összedobhatunk, könnyen variálható és mindenki szereti. Gyors, finom, gyümölcsös: kánikulában a legjobb megoldás édességre.
Vágólapra másolva!

Meggyes crumble Forrás: Táfelspicc

A crumble, avagy morzsasüti, egy rettentő egyszerű angol sütemény, az alján friss gyümölcsök, a tetején pedig vajból, lisztből, cukorból álló tészta van, amit gyorsan összesütnek. Túlzás azt mondani rá, hogy tészta, mert valójában elég, ha az alapanyagokat ujjbeggyel összemorzsoljuk és rászórjuk a gyümölcsökre, úgyhogy az egész faék egyszerűségű, még a konyhában teljesen járatlanok is el tudják készíteni.

Az eredmény pedig meglepően összetett lesz: a gyümölcsök levet engednek, megpárolódnak, a tetején a morzsa aranybarnára pirul és finom ropogós lesz. Egyszerre lágy, szaftos,ropogós, morzsás, gyümölcsös sütemény.

Az alaprecept nagyon jól variálható. A liszt egy részét helyettesíthetik darált mandulával, mogyoróval, kevés kakaóval, amitől teltebb ízű lesz, de mehetnek bele durvára vágott olajos magvak, gabonapelyhek is. A gyümölcsöket pedig szintén úgy használják, ahogy akarják: most nyáron eper, málna, meggy, cseresznye, barack, szépen szezon szerint haladva, de persze ezeket is lehet keverni.

Ősszel jöhetnek a szilvás, almás, körtés sütemények, és ha van, dobjanak bele pár szem bogyós gyümölcsöt, hogy szaftosabb legyen. A gyümölcsöket is fűszerezhetik, a málnához próbálják ki a bazsalikomot, barackhoz a rozmaringot, meggyhez, szilvához kevés koriandert. Fagyasztott és aszalt gyümölcsöket is elbír.

Málnás-barackos crumble Forrás: Táfelspicc

Ha elkészült, ehetik forrón, langyosan, hidegen, mert tényleg bárhogy jó, vagy tegyenek hozzá egy gombóc vaníllia fagylaltot, öntsenek rá egy kanálnyi vaníliasodót, vagy egyék egy kanál tejszínhabbal.

Vagy csak kanállal.

Crumble alaptészta

Elkészítési idő: nettó 5 perc, bruttó 8 perc

Alapanyagok:

  • 125 g hideg vaj
  • 125 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 250 g liszt (vagy 125 g liszt és 125 g darált mandula)

A vajat kis kockákra vágom, hozzáadom a száraz anyagokat, gyors mozdulatokkal összegyúrom, vagy az ujjaim hegyével összecsipkedem. Úgy kell gyúrni, hogy a vaj ne kezdjen el olvadni, különben sütés közben egyszerűen kifolyik a tésztából. Felhasználás előtt visszahűtöm, majd a kemény tömbből nagylyukú reszelőn juttatom a tálba pakolt gyümölcsök tetejére, de ki lehet csipkedni ujjal is. A gyümölcsöt és a tésztát azonos arányban rétegzem a tálkába/tepsibe, ki mekkora mennyiségre hajt.

Crumble és morzsa a Táfelspiccen: