Az eszményi kakaós csiga

Kakaós csiga
Vágólapra másolva!
Új sorozatot indítunk, amelyben a legnépszerűbb hazai péksüteményeket vesszük sorra, és megmutatjuk, hogyan készíthetik el őket otthon és tisztességesen, mert a bolti kínálat minden, csak nem jó. A legnagyobb kedvenccel, a kakaós csigával kezdünk, amit nem is olyan nagy ördöngösség elkészíteni.
Vágólapra másolva!

A kakaós csigát csak imádni lehet. Arról, hogy milyen a tökéletes, megoszlanak a vélemények, viszont nagyon nehéz megtalálni (a linken egy blog, amely kifejezetten erre vállalkozott). Szerintünk akkor jó, ha kívül van egy minimális ropogás, és ahogy egyre beljebb kerülünk, úgy egyre puhább, aztán jön a katartikus közepe, aminek rettentő kakaósnak és puhának kell lennie. Mások szerint akkor jó, ha az egész puha, nyelvvel szétnyomható, és persze vannak, akik a ropogásra esküsznek.

Vagy a csokoládébevonatra, de az egy másik kategória.

Ez itt a házi Forrás: Táfelspicc

A lényeg minden esetben az, hogy vajas és leveles legyen, ezt a minimumot viszont a legtöbb pékség, hipermarket, kisbolt, nagybolt (mert kakaós csigát szinte mindenhol kapni) nem képes teljesíteni. Ez természetesen a költséghatékony termelésnek köszönhető – a vaj drága, a margarin olcsó –, kevesebb pénzért szerintük ugyanazt állítják elő, tök jó. Hát nem tök jó.

Szabályozás

A Magyar Élelmiszerkönyv nem tér ki külön a kakaós csiga elkészítésére, a leveles tésztából készült finompékárukra viszont igen. A meghatározás, a gyártási folyamat, a minőségi és fizikai követelmények mind világosan érthetők, a “szokásosan felhasználásra kerülő anyagok” listája viszont két ponton érdekessé válik: az utolsó két elem a listán az adalékanyagok és az aromák – semmi bővebb kifejtés, semmi magyarázat. Térfogatnövelőkkel, aromákkal pedig az eredmény nem függ a liszt minőségétől vagy az élesztőtől, az eredmény mindig ugyanolyan lesz, ugyanannyira olcsón előállítható.

Ez nem házi Forrás: Táfelspicc

Otthon is könnyű

A kakaós csiga hajtogatott élesztős, más néven blundel tésztából készül. Ez a tészta átmenet a kelt és a vajas tészták között, tehát kétféle lazítási módot alkalmazunk: egy biológiait az élesztővel, és egy mechanikait a hajtogatással.

Ettől lesz egyszerre könnyű és tömör, foszlós, réteges csoda, amit kevés időráfordítással otthon is elkészíthetnek, nem egy bonyolult dolog, érdemes a konyhában kevésbé gyakorlottaknak is kipróbálni. És annyi kakaót tesznek bele, amennyit akarnak, de a legfontosabb, hogy tudják, mit esznek. Sőt, készíthetik fahéjasan, vagy éppen kardamommal megszórva, tekerés előtt egy kis mézzel meglocsolva.

A legjobb viszont, hogy miután feltekerték, felszeletelték a tésztát, 15-25 perc pihentetés után a kakaós csigát ebben a formájában lefagyaszthatják. Később egyszerűen elővehetik, és amíg kienged, előmelegítik a sütőt, majd ugyanúgy lehet sütni, mintha fagyasztás nélkül készül volna. Így akár reggelire is süthetnek kakaós csigát szinte munka nélkül, ami elég menő reggeli teljesítmény.

Elkészítési idő: nettó 30 perc, bruttó 3 óra

Alapanyagok:

  • 400 g finomliszt
  • 100 g rétesliszt
  • 250 g vaj
  • 280 ml tej
  • 25 g élesztő
  • 50 g olaj
  • 100 g porcukor
  • 8 g só

A töltelékhez:

  • 3 ek kakaópor (jó minőségű, keserű)
  • 2 ek porcukor
  • 50 g olvasztott vaj

Hajtogatott tésztával kezdünk – a fenti anyaghányaddal , amelynek az elkészítését ezen a linken találják. A különbség annyi, hogy a hűtés után csak egy dupla hajtással (nem a hivatalos leveles, hanem a második, mindkét irányból behajtós művelettel) folytatom a munkát.

Ezután félcentisre nyújtom a tésztát, törekszem arra, hogy teljesen sarkos, egyenletes legyen.

Az olvasztott vajjal alaposan megkenem a tésztát Forrás: Táfelspicc
Megszórom a kakaópor és a porcukor keverékével Forrás: Táfelspicc
Szorosan feltekerem a tésztát Forrás: Táfelspicc
Éles késsel másfél centis korongokat vágok belőle Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

220 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütöm, porcukorral megszórom.

Másnap is puha lesz, már amennyiben marad belőle.