A legjobb őszi édesség

Birsalma
Vágólapra másolva!
A birsalmasajt (és általában a birsalma) megosztó édesség, de aki szereti, nekik itt a szezon! A birsalma elkészítése nem bonyolult folyamat, csak idő és türelem kell hozzá, cserébe viszont a legjobb édességet tudhatjuk a polcon.
Vágólapra másolva!

A birsalmasajt lényegében egy technológiai eljárás, amelyben a legnyavalyásabb a pucolás és a magozás.

Birsalma, itt még főzés előtt Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 20 perc, bruttó 4 óra (plusz egy hét szárítás)
Alapanyagok:

  • 1 kg birsalma
  • 20 dkg cukor (elhagyható)
  • pár csepp citromlé

Semmiképpen se kezdjenek nagy mennyiségű birsalmát hámozni, csumázni, tisztogatni, mert annak mindig levágott ujj, felhasított tenyér és sírás lesz a vége. A kemény gyümölccsel máshogy kell elbánni.

Egyszerűen egy éles késsel (vagy inkább bárddal) nagyobb darabokra vágom és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzöm. Hagyom kihűlni és csak ezután hámozom meg és szedem ki a csumáját.

Itt már megpucolva a birsalma Forrás: Táfelspicc

A birsalma főzőlevét nem kell kidobni, hanem érdemes úgy az ötödére beforralni, majd tiszta üvegekbe tölteni és dunsztolni: a legegyszerűbb birsalmaszörp, tényleg, tökéletes.

A megtisztított birsalmát ledarálom vagy turmixolom, fazékba öntöm pár csepp citromlével (ez segít megőrizni a színét) és főzöm, amíg teljesen homogén, sűrű masszát kapok. Ha van rizsfőzőnk, a turmixolást kihagyom és abban főzöm a gyümölcsöt: a szilvalekvárnál bevált, a birsalmánál is működik. A birsalma nagy mértékben tartalmaz pektint, ez adja meg a sajt állagát, ezért nem kell hozzá zselatin.

Végül fóliával kibélelt formákba öntöm (őzgerinc, tortaforma) és legalább egy hétig szárítom, mindig ellenőrzöm, nehogy bepenészedjen.