A sajtos roló is lehet jó

sajtos roló
Vágólapra másolva!
Péksüteményes sorozatunk aktuális főszereplője a megosztó, imádott és gyűlölt sajtos roló. Pedig ha nem rontjuk el ömlesztett sajttal, és kényszermegoldásokkal, a sajtos roló komoly függőséget okozhat. Így készül otthon.
Vágólapra másolva!

A sajtos roló személy szerint sosem volt szimpatikus, nem is volt vele sok kapcsolatom. A második szünet végére így is elfogytak az iskolai büfé hűtőjéből, a bennünk lévő kis Sherlock viszont a lehullott száraz sajtdarabokból tudta, igen, ma is volt ebből az iszonyatból.

Ízetlen tészta, kiszáradt reszelt sajt, belül savanykás, ömlesztett sajtos krém, ami a margarinnak köszönhetően a szájpadlásomra simult, és ott is maradt a következő óra végéig.

Házi rolók Forrás: Táfelspicc

Az viszont más kérdés, milyen lehet ugynez, amikor rendes alapanyagból készül. Akkor nem csak ehető, hanem kifejezetten finom, úgyhogy elkezdtem érteni a sajtos roló-függőket.

Egy roló függő szemszögéből

Rolót nem lehetett, nem lehet, csak a fent vázolt minőségben kapni, így a függés is ehhez a pékipari szeméthez kapcsolódik. Vidéken nem volt Meki, rolót ettünk amikor éppen más sóst kívántunk, nem olyan nehéz ezt megérteni.

A házi rolót ezért nem is tudtam elsőre értelmezni, másodszorra annál inkább. Hiányzik belőle a szájpadlásra ragadó, tapadós krém és a csonttá száradt díszítősajt élménye, ráadásul a tésztája is ropog, hiszen frissen lett beletöltve a krém, nem áztatja napok óta. A különbség olyan, mint egy gyorséttermi és egy gourmet hamburger között. Összehasonlíthatatlanok, a péksüteményes sorozatunkban eddig itt tátong a legnyagobb szakadék az ipari és a házi termék között.

Elkészítés

A sajtos rolókészítés egyetlen problémája a forma megtalálása. Természetesen edényboltokban lehet habroló formát vásárolni, mi viszont szeretnénk továbbvinni egy kicsit Horváth Ilona örökségét, ezért kerestünk egy valamit, egy hogyishívjákot, amire később tekerhetjük a vajas tésztacsíkokat. A fakanál nyele túl vékony, így maradtunk az alufóliatekercs (vagy folpack, ami van) kartonhengerénél. Ennek optimális az átmérője, hossza miatt a sütőbe is befér, csak arra kell figyelnünk, hogy a magas hőmérsékleten ne égjen meg. Sütés és tekerés előtt finoman bevizeztük és bevontuk egy réteg alufóliával. A tekercs ráadásul újrafelhasználható.

A töltelékhez lehet variálni a sajtokat, keverni a karaktereseket a lágyakkal, a füstöltekkel, nemes penészesekkel, ne maradjunk feltétlenül a trappistánál, vannak izgalmasabb ízek is. Az ementáli, edami, maasdami jó alapok lehetnek, ezeket egészíthetik ki erősebb karakterekkel, mint a parmezán, a brie, a pecorino, vagy esetleg a gorgonzola.

Elkészítési idő: nettó 50 perc, bruttó 2 óra

Alapanyagok:

  • 1 adag házi vajas tészta
  • 5 dl tejszín
  • 250 g reszelt sajt
  • só (sajt sósságától függően kóstolgatni kell)
  • 8 tojássárgája
  • 250 g vaj

A töltelékkel kezdek: a vaj kivételével minden alapanyagot egy lábasba teszek, addig főzöm, amíg a krém buborékokat vet. Tálcára öntöm, hogy hamarabb kihűljön. Ezután a kihabosított vajjal keverem össze.
A rudakat megkenem olajjal.

A tésztát kinyújtom és csíkokra vágom. Forrás: Táfelspicc

Feltekerem a formákra. A tésztát kicsit összenyomkodom az illesztésnél, így nem nyílik majd szét. Forrás: Táfelspicc

A rudakat tepsire teszem, lekenem tojással. 200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt kész Forrás: Táfelspicc

Miután kisült, lehúzom a formáról és feldarabolom Forrás: Táfelspicc

Megtöltöm a habzsákba (nejlonzacskó levágott sarokkal) töltött krémmel Forrás: Táfelspicc

A rolók végeit reszelt sajtba nyomom Forrás: Táfelspicc

Sorozatunk előző részei: