A tökéletes hókifli

Hókifli
Vágólapra másolva!
Péksüteményes sorozatunk átvált karácsonyi üzemmódba: a hókifli igazi karácsonyi sütemény, amit napokkal, sőt, egy-két héttel az ünnep előtt elkészíthetnek, mivel minden dobozban töltött nappal csak finomabb lesz. Így készül a tökéletes hókifli.
Vágólapra másolva!

A hókifli a finom hájas tésztás édességekhez hasonlóan az az ünnepi, függőséget okozó téli sütemény, amiből sosem lehet eleget készíteni és enni. Hókifli néven többféle receptet találunk, de mindegyiknél megegyezik a befejező művelet: még forrón vaníliás porcukorba kell hempergetni a kisült kifliket. Ezek lehetnek töltöttek (lekvárral, dió-, mák-, gesztenyetöltelékkel) vagy egyszerű, valamilyen magliszttel dúsított tésztájú kiflikék. Nálunk a töltöttek vannak előnyben.

Elég szép és nagyon finom Forrás: Táfelspicc

A titok: a zsír összeköt

A hókiflinél és más, sok zsiradékkal készülő süteményeknél az a tapasztalatunk, hogy nem a liszt, nem a cukor, de még a tojás sem, hanem a zsiradék jellege határozza meg a végeredményt. A kizárólag vajjal készült omlós tészták egyszerű, lágy, igazán jóízű süteményeket eredményeznek. Az igazi nagyi-élményt viszont a zsír adja, amitől csodálatosan porhanyós, puha lesz a sütemény, sokaknak viszont a zsír állatias íze (tudják, azok a bizonyos animális jegyek) túl erőteljes. Így a legjobb megoldás, ha fele-fele arányban használunk vajat és zsírt: tökéletesen kiegészítik egymást, nem csak jó íze, de szuper állaga is lesz a tésztánknak.

A töltelék

A töltelék sokféle lehet, a lekvároshoz érdemes sűrű, tömör lekvárt választani, a túlságosan híg fajták kiflitekergetéshez nem, kínszenvedésre viszont tökéletesen alkalmasak. A sűrű szilvalekvárral, barackdzsemmel vagy a ribizlilekvárral könnyű dolgozni. A hókifli készülhet főzött töltelékekkel, a bejglinél megismert dió- és máktöltelékek itt is használhatók.

A hempergetés

Nagyon egyszerű, de hasznos trükk, ha a vaníliás porcukrot is házilag készítjük, egészen más íze van, mint a vanillincukorral összekevert porcukornak. Ha vaníliarudat használnak, tegyék félre a felhasított, mag nélküli rudat, állítsák 30 dkg por- vagy kristálycukorba. Újabb rudakkal és cukorral lehet felfrissíteni és utántölteni a készletet.

A tökéletes hókifli

Elkészítési idő: nettó 1 óra, bruttó 2 óra

Alapanyagok:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg zsír
  • 1 ek cukor
  • 1 dl tejföl
  • 2 dkg élesztő
  • egy csipet só
  • kevés tej
  • 5 dkg átszitált porcukor
  • vaníliás cukor
  • lekvár (barack, szilva, meggy), dió- vagy máktöltelék

Kevés langyos tejben (kb. 1 dl) egy csipet cukorral felfuttatom az élesztőt. A lisztet elmorzsolom a vajjal és a zsírral, hozzáadom a sót, tejfölt, cukrot és végül a felfuttatott élesztőt. Sima tésztát dagasztok belőle, meleg helyen egy órát kelesztem.

Amikor a duplájára kelt, diónyi darabokat szaggatok a tésztából. Forrás: Táfelspicc
Vékonyra nyújtom. Forrás: Táfelspicc
A felső részére egy mokkáskanálnyi tölteléket teszek. Forrás: Táfelspicc
Ráhajtom a tésztát. Forrás: Táfelspicc
Feltekerem, és kiflit formázok belőle. Forrás: Táfelspicc

200 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt világosra sütöm.

Még forrón vaníliás porcukorba forgatom. A jó hókiflinek idő kell, ezért másnap, sőt harmadnap az igazi. Jól zárható dobozban akár 2 hétig is eláll, de a bennünk lévő empirista azt mondja, érdemes egyből dupla adagot készíteni, hogy kitartson karácsonyig.