Vacsora húsz perc alatt

halsütés papírban
Vágólapra másolva!
Zacskóban sütni kényelmes, tiszta, egyszerű, de elegáns megoldás olyan napokra, amikor semmi, de semmi kedvünk főzni és utána mosogatni. Így süssön papírban, sütőzacskó nélkül.
Vágólapra másolva!

A zacskóban sütésre használnak egy hangzatos francia kifejezést is, ez az en papillote, olaszul al cartoccio. A gasztronómiában a papillote olyan fogást jelent, amelyet sütőpapírban vagy alufóliában szolgálnak fel. A lényeg ugyanaz, mint a sütőzacskónál: a becsomagolt étel (többnyire halak, mellettük vagy önmagukban zöldségek) a zárt burokban a saját gőzében párolódik.

A kész hal a papírban tálalva Forrás: Táfelspicc

A módszer nagyon gyors, kényelmes, az alapanyagokat egy méretre vágott papírra kell helyezni, behajtogatni és sütőbe tenni.

Nagyon jól lehet a különböző ízeket kombinálni, mivel a zacskóból semmi sem párolog el, bent reked a burokban, így a legegyszerűbb alapanyagokból is csinos kis fogás lehet. Hogy mit teszünk bele, az csak rajtunk múlik: halak, szárnyasok, zöldségek a leggyakrabban használt hozzávalói, de kísérletezzenek gyümölcsökkel, idényzöldségekkel is, amelyeket zöldfűszerekkel, finom olajokkal és ecetekkel ízesítenek. A mostani cékla-sütőtök dömping pont alkalmas az ilyen sütögetésre, vékonyra szeletelve, dió-, tökmag-, mák- vagy olívaolajjal, balzsamecettel és fűszerekkel (például kakukkfű, rozmaring, koriander) gyors és elegáns köret vagy meleg saláta lehet.

Sütéshez ne sima, hanem szilikonos sütőpapírt válasszanak (minden boltban megtalálható), mivel ez nem ázik át az olajtól és a gőztől. Érdemes egyszemélyes adagokat készíteni, így tálaláskor mindenki megkaphatja a saját kis batyuját, ami egészen látványos, plusz felnyitva mindenki érezheti a tasakból kijövő finom illatot. Harr.

Pontypatkó céklával és kakukkfűvel

Elkészítési idő: nettó 5 perc, bruttó 20 perc

Alapanyagok (1 főre):

  • 1 szép darab pontypatkó
  • 1 nagy darab cékla fele, gyufaszálra vágva
  • 1 ág kakukkfű
  • 1 tk tökmagolaj

A papírt félbehajtom és formára vágom, az egyik felét megkenem tökmagolajjal, ráteszem a vékonyra szeletelt céklát, enyhén sózom. Ráfektetem a halat, a kakukkfüvet, sózom.

Így néz ki hajtogatás előtt. Csini. Forrás: Táfelspicc
Ráhajtom a papír másik felét, a szélét az egyik végétől szorosan elkezdem behajtogatni. Forrás: Táfelspicc
Így néz ki körbehajtogatva. Forrás: Táfelspicc
Amikor körbeértem, a végét duplán behajtom, és ha valahol laza, még egyet hajtok rajta. Forrás: Táfelspicc

Az előmelegített, 220 fokos sütőben a hal vastagságától függő idő alatt készül el – ez a kétujjnyi pontypatkó 10 perc –, azonnal tálalom.